Kağızman’da Hayrat Ağacı Projesi Hayata Geçirildi

Kağızman’da Hayrat Ağacı Projesi Hayata Geçirildi

İstanbul Kağızmanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı ve Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarlar Birliği Başkanı, Şair - Edebiyat Öğretmeni Bican Veysel Yıldız, Mart ve Nisan ayında iki önemli program ve proje gerçekleştirdi.

Sait KÜÇÜK / KARS MANŞET

5 Mart - 9 Nisan tarihlerinde Kağızman’ın yetiştirmiş olduğu önemli halk şairlerinden Kağızmanlı Hıfzı’nın şahadetinin 99. yılında hayatının, sanatının, şiir ve türkülerinin dile getirildiği anma programı düzenlendi. Bu programın asıl amacı onun ölümünün 100. yılı olan 1018’de bir sempozyumla anılması ve dile getirilmesiydi.

İkinci projesi ise Kağızman’da eskiden beri bir gelenek olarak sürdürülen “Hayrat Ağacı” yetiştirmekti. Yıldız, çıkardığı Kağızman Postası adlı gazetede Ödüllü Hayrat Ağacı Yetiştirme Yarışması düzenledi.

Kağızman Postası Gazetesi Kağızmanlılar Kültür ve Yarışma Derneği Hayrat Ağacı Kültürünü Yaşatma Projesi Yarışma Ödülleri koydu. Katılan herkese Hayrat Ağacı Tişörtü ve Teşekkür Belgesi, Fidanları tutmuş olan her yarışmacıya Okul seti ( Öğrenci çantası, defter, kalem,. Kitap) hediye edileceğini belirtti. Fidanları bar veren her yarışmacıya 100 TL para ödülünün olduğunu açıkladı. Yıldız: Çocuklar, gençler, yetişkinler 7’den 70’e bütün Kağızmanlıları bu güzel kültürü yaşatmaya ve yarışmaya davet ediyoruz, Yeşil Kağızman, Beton Kağızman olmasın, dedi.

Bu projenin başlangıcı Kağızman Yatılı Bölge Ortaokulu bahçesinde gerçekleşti.  Yatılı Bölge Ortaokulunda hayata geçirilen proje kapsamında Bican Veysel Yıldız, Kağızman Kaymakamı Ercan Öter, Kağızman Belediye Başkanı Nevzat Yıldız, Kağızman İlçe Milli Eğitim Müdürü Yakup Bayşar , Yatılı Bölge Ortaokulu Müdürü Sinan Çil ve öğrenciler ile okulun bahçesinde hayrat ağacı fidanları dikildi.

Fidan dikilirken bir konuşma yapan Bican Veysel Yıldız projeyi öğrencilere şöyle anlattı: Kağızman’da eskiden beri gelen bir geleneğimiz var bizim.Hayrat Ağacı Kağızman’da herkesin kendi bahçesinin dışına, bahçe duvarının dış tarafına diktiği ağaçlara diyoruz. Hayrat Ağacı niçin dikiliyor? Oradan geçen o yolcular o meyveleri alsınlar, toplasınlar, yesinler, boğazları ıslatsınlar, susuzluklarını gidersinler, gerekirse toplayıp evlerine, köylerine götürsünler diye Kağızmanlılar için çok yaygın bir adetti bu. Biz bu gelenek yaşasın istiyoruz, onun için İstanbul’da bulunan Kağızmanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile Kağızman Belediyesi birlikte bir çalışma yapıyoruz. Kağızman’da ki yol kenarlarına, okul bahçelerine hayrat ağaçları özellikle dikiyoruz ki siz gençlerde başkaları için bir şeyler yetiştirmeyi, başkalarına bir şey ikram etmeyi, sizin dışınızda ki insanları düşünme geleneğini yaşatmış olun istiyoruz. O yüzden bu hayrat ağacı projesini biz çok önemsiyoruz. Çünkü insana aslında yediği kalmaz, insana ikram ettiği kalır. İkram ederseniz o ikramın iyiliği hiç unutulmaz. O yüzden bu geleneği sahip çıkmanızı bekliyoruz. O yüzden ağacını koruyup kollayana projemizin baskılı tişörtünü vereceğiz. Ağacına çok iyi bakıp meyve verme aşamasına getirene de ödül olarak 100 lira ödül hediye edeceğiz. Ağaçlarınıza iyi bakın, koruyup kollayın ki sizden sonra gelen arkadaşlarınız da bu meyvelerden yiye bilsinler, bunun devamını görebilsinler, inşallah güzel olacak, diye konuştu.

Kağızman Kaymakamı Ercan Öter: Sevgili çocuklar bu Hayrat Ağacı geleneğini ben ilk defa Kağızman’da gördüm, çok mutlu oldum. Bu aslında bizim Türk toplumunda olan bir şey. Burada tabi farklı bir formatta bahçe dışına ekilip dışarıdan gelen insanların yararlanması için bir paylaşım var. Başka yerlerde de dışarıdan gelen insanların bahçe içerisinden alabilme, yiyebilme kültürünün olduğunu biliyoruz, ama bu kültürün Kağızman’a özel bir kültür olduğu için bunu yaşatmanın büyük bir önemi var. Paylaşmanın büyük bir önemi var. Gelecek nesilde hocamın dediği gibi dini olarak da bize kalacak olan bizim insanlara ikram ettiğimiz şeylerdir.

Ondan dolayı hocamızın bu kültürü öğrencilerimize aşılamasını düşündüğü için kendisine çok teşekkür ediyorum. Zaten Kağızman’a birçok hizmeti var dernekleri aracılığıyla. Bundan dolayı hocamızı daha sık bir şekilde ilçemize bekleyip öğrencilerimizle buluşturup özellikle eski gelenekleri öğrencilerimize anlatmasını istiyoruz. Hocamıza bundan dolayı teşekkür ederim.

Kağızman Belediye Başkanı Nevzat Yıldız: sevgili öğrenciler geçen yıl 1200 tane fidan Kağızman’a dağıttık.  Bu yılda hedefimiz 3000 bin taneydi. Seneye bunu 4000 bin tane yapacağız. İnşallah bu süre içinde 10.000 fidan dağıtma hedefimiz var. Bu da bizim Kağızman için çok önemli. İster kayısı olsun, şekerpare olsun, armut olsun, uzun elma olsun. Bu meyveleri dışarıya sunmak için bu projeyi başlattık. Fidan yetiştirme, ağaç yetiştirme mücadelemizi sürdürüyoruz, inşallah bunun üstesinden geleceğiz. Allah sizlere hayırlı uğurlu etsin, diyorum, sizleri sevgiyle saygıyla selamlıyorum, diye konuştu.

Konuşmaların ardından fidan dikme işi gerçekleşti. Kağızman Kaymamı Ercan Öter, kırmızı elma fidanı ile dikimi başlattı. Bican Veysel Yıldız ve Yakup Bayşar, Sinan Çil, Armut fidanı, Kayısı fidanı diktiler. Belediye Başkanı Nevzat Yıldız, dedesi Selesker Şeref’in icadı olan Uzun Elma fidanını dikti. Daha sonra her öğrenci bir fidan dikerek Hayat Ağacı yetiştirme girişiminde bulundular. Öğrencilerden bazıları fidanlara can suyu verdi. Dikilen fidanlar bakımı ve sulanması için öğrencilere teslim edildi.

kagizman’da-hayrat-agaci-projesi-hayata-gecirildi-(1).jpgkagizman’da-hayrat-agaci-projesi-hayata-gecirildi-(2).jpgkagizman’da-hayrat-agaci-projesi-hayata-gecirildi-(3).jpgkagizman’da-hayrat-agaci-projesi-hayata-gecirildi-(4).jpgkagizman’da-hayrat-agaci-projesi-hayata-gecirildi-(5).jpgkagizman’da-hayrat-agaci-projesi-hayata-gecirildi-(6).jpgkagizman’da-hayrat-agaci-projesi-hayata-gecirildi-(7).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler