Kağızman'da 'Kabak' Tadı!

Kağızman'da 'Kabak' Tadı!

Kars’ın Kağızman ilçesinde bağ ve bostanlarında yetiştirilen balkabağı satışa çıktı.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Bahar Manav yetkilisi Nevzat Çelikörs’ün hem yetiştirip hem Kağızmanlılardan satın aldığı balkabakları altı ile 15 kilo arasında olup kilosu 2.5 liradan satışa sunuluyor.

Soyulması zor olan sert kabuklu balkabaklarını soyulmuş, doğranmış ve dilimlenmiş şekilde satan Nevzat Çelikörs: “Halkımıza balkabağı satmaktan, balkabağı tatlısına vesile olmaktan mutluyum. Balkabağını kendim soyarak hazır hale getirip müşterinin isteği üzerine miktarınca satmaktayım. Pek çok yararı olan balkabağı tatlısını herkese tavsiye ederim. Balkabağı tatlısını kıyılmış ceviz dökerek yemek ayrı bir lezzettir.” Dedi.

BALKABAĞININ FAYDALARI:

Balkabağı kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden birisidir. Faydaları kesinlikle saymakla bitmez. içeriğinde nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, beta karoten, A,B ve C vitaminleri, aminoasitler ve alkoloidler vardır. Vücudun herhangi bir yerinde oluşan  iltihabın iyileşmesine yardımcıdır. Lif içeriği yüksek olduğu için zayıflama diyetlerinde uzun süre tokluk hissi sağladığı için zayıflamaya yardımcıdır. Sindirim sistemi problemi yaşayan  kişilerde yüksek lif içeriği sayesinde kabızlığı önler. Balkabağı ve çekirdeğinde bulunan A ve E vitaminleri sayesinde özellikle göz sağlığında etkilidir. Bir su bardağı pişmiş balkabağında 11,7 mg, bir su bardağı pişmiş havuçta ise 6,6 mg Alfa karoten bulunmaktadır. İstanbul Florence Nightingale Hastanesinden, Fitoterapi Uzmanı Ece Günay Akkuş demir, potasyum, kalsiyum, fosfor zengini olan balkabağının sihirli dünyasını anlatıyor;

Balkabağı demir, potasyum, kalsiyum, fosfor zengini. Balkabağında bulunan beta karoten sayesinde kalp hastalıklarında ve hiperlipidemi vakalarında kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı vücudun dirençli olmasını sağlar. Vücudu mikroplardan korur, bağışıklığın güçlenmesinde oldukça etkilidir.

Balkabağı demir, potasyum, kalsiyum, fosfor gibi önemli minarelleri de içeriğinde barındırır. Bu sayede sağlıklı kemik gelişmesi ve kansızlığa karşı da önemli rol oynar. İçeriğinde bulunan A vitamini sayesinde deri ve hücre yapısının yenilenmesinde etkilidir. Balkabağının içeriğinde bulunan çinko sayesinde saçların güçlenmesini ve dökülmesini önler.

Prostat problemlerinin baş düşmanı: Balkabağının çekirdeğinden elde edilen kabak çekirdeği ekstresi prostat sağlığı için gerekli mineralleri içeriğinde barındır. Erkeklerde sıklıkla görülen prostat problemlerinde, prostat büyümesini engellemek için kullanılır. Ayrıca idrar akışını artırıcı etkisi ile mesaneyi uyarıp, idrar yapma zorluğunu ortadan kaldırır. İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasında yardımcıdır.

kagizmanda-kabak-tadi!-(1).jpgkagizmanda-kabak-tadi!-(2).jpgkagizmanda-kabak-tadi!-(3).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler