Kağızman'da Yüzlerce Kişi Hastanelik Oldu!

Kağızman'da Yüzlerce Kişi Hastanelik Oldu!

​Kars’ın Kağızman İlçesi’nde mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetlerine ‘Norovirüs’ün yol açtığı ortaya çıktı. Hastaneye başvuranların sayısının ise 5’inci günde 300’e yaklaştığı belirtildi.

Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Başhekim Dr. Celil Çelik, söz konusu şikayetlerin, ilçeye içme suyu sağlayan Karabağ kaynağından kaynaklandığını tahmin ettiklerini ileri sürdü. Bu nedenle Belediye ve İl Sağlık Müdürlüğü ile gerekli yazışmalarımızı yaptıklarını ve hastalığın Norovirüs’ten kaynaklandığı kanaatine vardıklarını belirterek: "Ancak teyit amaçlı olarak Belediye, Karabağ suyunun kaynak ve depodan tekrar örnek alarak tahlile gönderdiklerini belirtti. O örneklerin tahlilinin ardından bu tanı kesinleşecek. Hastanemizde yatan 7-8 hasta var ancak onlar da ishal şikayetinin yanı sıra şeker hastalığı gibi başka sorunları bulunan hastalar. Başvuran hastaların hemen hemen tamamı ayakta tedavinin ardından reçete verilerek taburcu edildi" dedi.

Norovirüs’ün tedavisi için herhangi özel bir ilaç bulunmadığını belirten ve antibiyotik tedavisinin de bir işe yaramadığını anlatan Başhekim Dr. Celil Çelik, "Bulgulara yönelik tedavi uygulanıyor. Hastanın bol sıvı alması ve dinlenmesi gerekiyor. Hastalıktan korunmak için de eller sık sık yıkanmalı, meyve ve sebzeler iyice temizlenmeli, kirli yüzeyler dezenfekte edilmeli. Kullanılan şebeke suyunda sorun olduğu düşünülüyorsa su kaynatılıp soğutulduktan sonra kullanılmalı. Virüs bulaştığı düşünülen giysiler, çarşaf ya da örtüler yüksek sıcaklıkta su ve sabunla yıkanmalı. Enfeksiyonlu kişiler kesinlikle yemek hazırlamamalı" diye konuştu.

"DOKTORLAR SÖYLEMİYOR AMA SUDAN ZEHİRLENMİŞ OLABİLİRİZ"

Kağızman’da, mide bulantısı, kusma ve ishal şikâyetleriyle devlet hastanesine yapılan başvurular devam ediyor. Hastalardan Mustafa Karadağ, "Baş ağrısı, kusma ve ishal şikâyetiyle geldik. Doktorlar kesin olarak söyleyemiyor ama sudan zehirlendiğimizi tahmin ediyoruz. Kesinlikle musluk suyu içmememiz ve şişe suyu içmemiz gerektiği söylendi" dedi.

Bir başka hasta Mustafa Kaya da "Mide bulantısı ve halsizlik şikâyetiyle üç gündür hastaneye gelip gidiyorum. Geçen yıl da aynısı oldu. Doktorlar ilaç verdi, serum taktı. Belediye de musluk suyu içmememiz yolunda uyarıda bulundu" diye konuştu.

İlçede 2012 yılında aynı sorunların yaşandığı ve Karabağ suyunun Arselik var diyerek kesildiği bir iki ay sonra tekrar açıldığını hatırlatan ve "Bu da ikinci geleneksel zehirlenme ve kusma şenliği" diyen hastalardan Ayşe Karakeleş de "Mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetleriyle eşim ve komşularımızla hastaneye geldik. Serum tedavisi uyguladılar. Şimdi biraz daha iyiyim. Zehirlenmeler içme suyundan kaynaklanıyor. Zaten doktorlar da şişe suyu içmeme tavsiyesinde bulundu" dedi.

NOROVİRÜS NEDİR?

Bağırsak enfeksiyonuna neden olan bir virüstür. Yiyecekler aracılığıyla vücuda girerek, şiddetli kusma, ishal yapar. Noroviruslerin esas bulaşma şekli, ağız-dışkı yolluyla (kusmukla da bulaşır) olmakla birlikte hava yoluyla da (olasılıkla kuvvetli kusmalar esnasında) bulaşma olabileceğine dair veriler vardır. Ancak virüs içme suyu, havuz suları, göl suları, buz küpleri, midye, istiridye gibi deniz ürünleri ile de bulaşabilir.

KLOR VE ISIYA DAYANIKLI

Norovirüs klor ve ısıya nispeten dayanıklı olduğundan şebeke suyu ve gıda yoluyla bulaşması da mümkündür.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler