Kağızmanlı Hıfzı ölümünün 100. yıldönümünde anılıyor

Kağızmanlı Hıfzı ölümünün 100. yıldönümünde anılıyor

Kağızman’ın yetiştirdiği en usta şairlerden Hıfzı, ölümünün 100. yıl dönümünde düzenlenen törenle anılıyor.

Kağızman'ın yetiştirdiği en usta şairlerden Kağızmanlı Hıfzı'nın Ermeniler tarafından Şehit edilişinin 100. yılında Kağızmanlı Hıfzı Uluslararası Sempozyumu düzenlendi. 

Kağızman Kaymakamlığı ve Kağızman Belediye Başkanlığı’nca ortaklaşa Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda düzenlenen sempozyuma, Kağızman Kaymakamı Ercan Öter, Belediye Başkanı Nevzat Yıldız, 100’e yakın akademisyen katıldı. 

Kurtuluş Savaşı yıllarında Kağızman’ı işgal eden Rus birliklerinin geri çekildiği dönemde Ermeniler tarafından henüz 25 yaşındayken şehit edilen büyük ozan Kağızmanlı Hıfzı, şehadetinin 100. yıl dönümünde anıldı. 

1893 yılında Kağızman’da doğmuş, küçük yaşlardan itibaren çok ustaca şiirler söylemiş ve özellikle Sefil Baykuş ağıtı ile edebiyatımızda çok önemli bir yer edinmiş olan Kağızmanlı Hıfzı, 100. ölüm yıl dönümünde etkinlikleri kapsamında düzenlenen sempozyumda anlatıldı. 

Türk Halk Edebiyatı tarihinin en önemli ağıt yazan şairlerinden olan Hıfzı, çok uzun soluklu şiirleri, dildeki sadelik ve ustalığı ile tanınıyor. 15 yaşında ilk şiirini yazmış, 25 yaşında şehit edilmiş olan Kağızmanlı Hıfzı, 10 yıllık sanat hayatı süresinde hüsn-i talil, tecaül-i arif, teşhis ve intak sanatlarını halk edebiyatında en ustaca kullanan şair. İlk olarak Fahrettin Kırzıoğlu, Mahir Baranseli, Nejat Birdoğan ve Nihat Sami Banarlı tarafından edebiyat dünyasına tanıtılan Kağızmanlı Hıfzı, çok genç yaşta hayatını kaybetmiş olmasına rağmen aşk, tabiat, din, kahramanlık konularını sade bir dille ve içten söyleyişle işlediği şiirleriyle Türk Halk Edebiyatı’nda önemli bir yere sahip olmuştur. 
Kağızman’ı işgal eden Rusların Kurtuluş Savaşı yıllarında geri çekildiği dönemde Ermeniler tarafından 8 Nisan 1918 günü yaralanan ve 9 Nisan 1918’de şehit düşen büyük ozan Kağızmanlı Hıfzı, şehit edilişinin 100. yıl etkinlikleri bugünde sempozyum oturumları ile devam edecek. 

kagizmanli-hifzi-olumunun-100.-yildonumunde-aniliyor--(1).jpgkagizmanli-hifzi-olumunun-100.-yildonumunde-aniliyor--(2).jpgkagizmanli-hifzi-olumunun-100.-yildonumunde-aniliyor--(3).jpgkagizmanli-hifzi-olumunun-100.-yildonumunde-aniliyor--(4).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler