Kağızmanlı Hıfzı Sempozyumu sona erdi

Kağızmanlı Hıfzı Sempozyumu sona erdi

Ölümünün 100. yılında Kağızmanlı Hıfzı Uluslar arası Sempozyumu 07. 04. 2018 Cumartesi günü saat: 18.00’de Kağızman Halk Eğitimi Merkezi salonunda başladı.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Saat: 19.00 da başlayan sempozyum Kağızman Halk Eğitim Merkezi salonunda yapıldı. Sempozyuma Kağızman Kaymakamı Ercan Öter, Kağızman Belediye Başkanı Nevzat Yıldız, Belediye Başkan Yardımcısı Bican Veysel Yıldız, Kağızman Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Murat Aykırı ve daire amirleri, yurt içinden ve yurt dışından sempozyuma katılan akademisyenler, araştırmacı yazarlar, müzisyenler ve halk katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını Bican Veysel Yıldız yaptı. Günün anlam ve önemine değinen Yıldız, Kağızmanlı Hıfzı’nın 25 yaşında şehit edilmiş bir halk şairi olarak çok büyük şiir mirası bıraktığını belirtti. Yurt içinden ve yurt dışından sempozyuma katılan ve bildiri sunan insanlara teşekkür etti.

İkinci konuşmayı Kağızman Belediye Başkanı Nevzat Yıldız yaptı. Yıldız Kağızmanlı Hıfzı’nın ilçenin bağrından çıkmış bir değer olduğunu vurgulayarak Türk edebiyatına güçlü eserler kazandırdığını söyledi. Sempozyuma katılan herkese teşekkürlerini bildirdi.

Kağızman Kaymakamı Ercan Öter ise Kağızmanlı Hıfzı gibi bir değerin daha da tanıtılması için sempozyuma katılıp bildiri sunanlara hoş geldiniz diyerek teşekkür etti. Bir milletin birlik ve beraberliğini ayakta tutan unsurların inanç ve kültür olduğuna değindi.

Bu konuşmaların ardından Prof. Dr. Ali Kafkasyalı, Türk Âşıklık Geleneğinin Türk ve Akraba Toplulukları Kültürüne Etkisi adıyla bir konferans verdi. Ardından Âşıklar programı başladı. Âşıklar Programında yer alan âşıklardan Âşık Mahmut Işık Hıfzı’nın dört türküsünü seslendirdi. Âşık İsmail Aladağlı Hıfzı’nın üç türküsünü söyledikten sonra aşık diliyle bir davet türküsü okuyup Âşık Mustafa Aydın’ı sahneye çağırdı. Aşık Mustafa Aydın Hıfzı’ya ait üç türkü okuduktan sonra sempozyum katılımcılarından Ahmet Yıldırım namı diğer Öksüz Ozan bir atışma ayağı verdi. Bu ayak ile Kağızmanlı Hıfzı üzerine bir atışma gerçekleştirdiler. İkinci atışma ayağı ise Bican Veysel Yıldız’dan geldi. Bu ayak ile de bir atışma yapıldı. Sempozyumun birinci günü bu atışma ile sona erdi.

08. 04. 2018 Pazar günü 09.30 ile 17. 30 arası Sempozyum Oturumları yapıldı. Oturumlar Kafkas Üniversitesi Kağızman Yerleşkesi’nde 5 ayrı salonda 110 bildirinin sunumu ile gerçekleşti. Bildiriler Kağızmanlı Hıfzı’yı her yönüyle ele alan, inceleyen bildirilerdi.

Aynı günün akşamı saat: 19.00’da UNESCO SOKÜM İhtisas Komitesi Üyesi Doç. Dr. Gülin Öğüt Eker, Kağızmanlı Hıfzı’nın UNESCO Dünya Kültür Mirasına ve Ozanlık Geleneğine Katkıları adlı bir konferans verdi.

Saat: 19.30’da Karslı Araştırmacı Yazar, Gazeteci ve Müzisyen Salih Şahin Hıfzı’dan bestelediği ve notaya aldığı iki eseri sazıyla çalıp okudu. Sadık Miskini’nin bestelediği Hıfzı türkülerini ise Müzik Öğretmeni Uygar Önalan, İrem Hanım, Kadir Demir, Ali Kırıcı, Recep Avcıoğlu seslendirdiler. Gecede emeği geçenlere Kağızman Kaymakamı Ercan Öter, Kağızman Belediye Başkanı Nevzat Yıldız teşekkür belgeleri verdiler.

Sempozyumun üçüncü günü olan 09. 04. 2018 Pazartesi günü 09.30’da, 9 Nisan 2018 günü şehit düşen Kağızmanlı Hıfzı’nın Kağızman Şehitliği’nde ki kabir ziyareti gerçekleşti. Etkinliğe Kağızman Kaymamamı Ercan Öter, Kağızman Belediye Başkanı Nevzat Yıldız, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, daire amirleri, sempozyum katılımcıları ve halk katıldı.

Kağızmanlı Hıfzı’nın ve onunla birlikte şehit edilenlerin şehit edildikleri Atatürk İlköğretim Okulu karşısında ki Gamir Damı yerinde Araştırmacı Yazar Sait Küçük Ermenilerin yaptığı katliam ile ilgili bir konuşma yaptı. Bina önüne karanfiller bırakıldı. Kağızman Şehitliği’nde Belediye Başkanı Yardımcısı Bican Veysel Yıldız Kağızmanlı Hıfzı ve şehitler ile ilgili bir konuşma yaptı. Kağızman İlçe Müftüsü Özcan Yılmaz dua yaptı, Fatiha okundu.

Kağızman Şehitliği ve Hıfzı’nın kabir ziyaretinden sonra Belediye araçlarıyla Kağızman’ın kuzeyinde bulunan Camuşlu Köyünde ki Yazılıkaya Kayaüstü Resimleri, Kötek Köroğlu Kalesi, Keçivan Kalesi’nin olduğu Tunçkaya köyü gezisi gerçekleştirildi.

kagizmanli-hifzi-sempozyumu-sona-erdi-(1).jpgkagizmanli-hifzi-sempozyumu-sona-erdi-(2).jpgkagizmanli-hifzi-sempozyumu-sona-erdi-(3).jpgkagizmanli-hifzi-sempozyumu-sona-erdi-(4).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler