Kamu çalışanlarının maaşları eşitleniyor

Kamu çalışanlarının maaşları eşitleniyor

Kamuda faklı bakanlıklarda aynı işi yapan memurlar arasındaki maaş eşitsizliği giderilecek. Ayrıca memurların bulunduğu yeri hafta sonları izinsiz terk etmesinin disiplin suçu olması da kaldırılacak. İşte diğer düzenlemeler:

 

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda birçok maddenin kullanılamaz durumda olduğunu belirterek, 26 maddelik bir değişiklik tasarısının Meclis gündemine getirileceğini söyledi. Yazıcı, söz konusu tasarı ile memurların hafta sonu bulundukları yeri izinsiz terk etmesinin disiplin suçu sayılması gibi bazı hükümlerin ortadan kaldırılacağını bildirdi.

Hayati Yazıcı, Personel Yöneticilerinin Bilgilendirilmesi Semineri'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki personel rejimini çok karmaşık olduğunu vurgulayarak, aynı eğitim almış, aynı kıdemde, farklı pozisyonlarda çalışanlar arasında büyük ücret farklılığı bulunabildiğine işaret etti.

Benzer örneklerin personel rejiminde çokça bulunduğunu hatırlatan Yazıcı, bu sebeple 657 sayılı Devlet Personel Kanunu'nda değişiklik öngören 26 maddelik bir tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzalandığını kaydetti.

Yazıcı, tasarının anayasa değişiklik paketi görüşmelerinden sonra Meclis gündemine getirileceğini aktardı.

Tasarı ile önemli değişiklikler getirileceğini açıklayan Yazıcı, şöyle devam etti: "Mesela, kamu kuruluşlarının birçoğunda kariyer uzmanlığı var. DPT'deki, Çalışma Bakanlığı'ndaki, Başbakanlık'taki farklı ücret alır. Bunun izahı yok. Niçin farklı alır? Bu bir uzmanlıksa, belli bir sınavdan geçirilerek eleme ile bunlar alınıyorsa bunların ücretlerinde bu farklılığı adalet ölçüleri ile izah etmek zor. Onun için bütününü kuşatacak şekilde yeni bir düzenleme getiriyoruz."

Memurların bulunduğu yeri hafta sonları izinsiz terk etmesinin disiplin suçu olarak kabul edildiğini hatırlatan Yazıcı, "Artık bu çağda, bu zamanda böyle bir şeyin kabulü mümkün değil. Bu ve benzer şeyleri kaldırıyoruz." diye konuştu.

Bugüne kadar 657 sayılı Kanun'da çok sayıda değişiklik yapıldığını, bazı maddelerin kullanılamaz durumda olduğunu aktaran Yazıcı, "Geçici maddeler var, ek maddeler var. Bütün bunları ayıklıyoruz. Gönül isterdi ki yeni baştan bir kanun yapalım. Ama onun zorluğu da ortada. Bu bir adım. İnşallah geleceğin Türkiye'si gerçekten bütün sorunlardan arınmış, çok iyi işleyen, kamu personelinin daha verimli ve etkin çalışması için gerekli olan yasal düzenlemeyi de gerçekleştirecek." dedi.

Meclis'te devam eden anayasa görüşmelerini hatırlatan Yazıcı, bu kapsamda memurlarla ilgili de önemli bazı değişikliklerin yapılacağını duyurdu.

Memurların toplu görüşmelerden, toplu sözleşme aşamasına geçeceğini dile getiren Yazıcı, "Bunu küçümseyenler, önemsemeyenler var. Olabilir, ama bütün bu talepler aşama aşama süreçlerle gerçekleşmiş. İnşallah önce toplu sözleşme sürecini gerçekleştireceğiz, daha sonra Türkiye'nin kamu personel rejimi tümden ele alınıp incelenecek." şeklinde konuştu.

4C üzerindeki çalışmaların da devam ettiğini aktaran Yazıcı, "4C'deki çalışma pozisyonları maalesef son derece tartışmalı. Bir taraftan da yargı süreci devam ediyor. İnşallah, bunu sonunda sağlıklı bir biçimde çözümleyeceğiz." şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler