Kangallara ottan sığınak

Kangallara ottan sığınak

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Akmazdam Köyü'nde bulunan iki kangal köpeği ve yavruları için ilginç bir yuva yapıldı.

Kangallara ottan sığınak

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Akmazdam Köyü’nde bulunan iki kangal köpeği ve yavruları için ilginç bir yuva yapıldı. Ağır geçen kış koşullarını 4 yavrusuyla birlikte sıcak bir ortamda geçirmeleri için 20 tonluk ot yığının içi oyularak yuvaya dönüştürüldü. Böylelikle 4 kangal yavrusu için ısınma endişesi de ortadan kalkmış oldu.

İlçeye 22 kilometre mesafedeki Akmazdam köyü muhtarı Feridun Güneş, 2 yıl önce yavru olarak köye getirdiği kangalları besleyip büyüttü. Bu yıl da kışa doğru kangallar yavrulayınca muhtarı yuva telaşı sardı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ahırlarda olduğu için kangalları buraya alamayan muhtarın aklına ilginç bir yöntem geldi. Evin önündeki 20 tonluk ot yığının orta kısmını oyarak yuvaya dönüştürdü ve yavruları bu yuvaya yerleştirdi.

Ot yığını fazla olduğundan ezilerek sıkışan otların alt kısımlarının oldukça sıcak olduğunu söyleyen Muhtar Feridun Güneş, havaların ısınacağı güne kadar kangal ve yavrularının bu yuvada sıkıntı çekmeden kalabileceklerini söyledi.

Muhtar Güneş ayrıca, bölgenin ağır kış koşulları, rakımının 2 bin metrenin üzerinde olması, geçimlerini ağırlıklı olarak hayvancılıkla sağladıkları için köpeklerin en önemli yoldaşları olduğunu belirtti. Her kapının önünde mutlaka köpek bulundurulduğuna da değinen Güneş, bundan dolayı da köylerin büyük bir hayvan sevgisi taşıdığını ifade etti. Bu bölgelerde hayvana daha çok değer verildiğinin bilinmesini de isteyen Güneş, köpeklerin kendi işlerinde büyük yararı olduğunu ve kendilerinin de köpeklere öz evlatları gibi baktıklarını vurguladı. Güneş, bunun için de kış yaklaşırken en büyük endişelerinin köpeklerin barınakları olduğunu kaydederek kangalları yavrularıyla birlikte ottan da olsa sıcak bir yuvaya kavuşturdukları için mutlu olduklarını anlattı.  kha

 

Önceki ve Sonraki Haberler