Kanlı Yanvar şehitleri 29’uncu yılında Kars’ta da anıldı

Kanlı Yanvar şehitleri 29’uncu yılında Kars’ta da anıldı

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu, tarihe ´Kanlı Yanvar´ olarak geçen 29 yıl önce 20 Ocak´ta Sovyet askerleri ve Ermeni yanlıları tarafından şehit edilen Azerbaycan Türklerini düzenlediği programla andı.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğunda düzenlenen anma etkinliğinde, Azerbaycan halkının bağımsızlık arzularını yok etmek amacıyla 1990 yılında 19 Ocak’ı 20 Ocak`a bağlayan gece, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ordusu ve Ermeni yanlısı gruplar ağır silahlarla Bakü’ye girerek yüzlerce insanı katlettikleri hatırlatıldı.

Düzenlenen anma etkinliğinde, şehit olan Azerbaycan Türkleri için saygı duruşunda bulunuldu ve Azerbaycan ile Türkiye Milli Marşları birlikte okundu. Tarihe 20 Ocak Bakü Katliamı (Kara Yanvar) olarak geçen kanlı saldırıyı anlatan slayt gösterisi yapıldı. Daha sonra da Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, 29 yıl önce yaşanan kanlı saldırıyı ve Azerbaycan Türklerinin o günden bu güne olan bağımsızlık ve özgürlük serüvenini anlattı.

Anma etkinliğinde ayrıca, Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hacali Necefoğlu ile Haydar Aliyev Mesleki ve Endüstri Lisesi Müdür Yardımcısı Zafer Demir de günün anlam ve önemini anlatan birer konuşma gerçekleştirdi.

Düzenlenen anma programına 14. Mkz. Piyade Tugay Komutanı Tuğ.Gen. Özgür Nuhut, Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Belediye Başkan Vekili Hüseyin Bedel, Kafkas Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kadir Aslan, Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Kafkas Üniversitesinde görevli bazı akademisyenler ve Karslılar katıldı.

BAŞKONSOLOS GULUYEV: “RUSLARIN YÜZYILLARDAN BERİDİR TÜRK TOPRAKLARINDA GÖZÜ VAR”

Anma etkinliğinde konuşma yapan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, tarihe ‘Kanlı Yanvar’ olarak geçen 1990 yılının 19 Ocak’ını 20 Ocak’a bağlayan gece, Bakü’ye giren dönemin SSCB askerleri ve Ermeni yanlısı gurupların ağır silahlarla 137 Azerbaycan Türkünü katlettiğini, 700 kişiyi yaraladığını ve 800’den fazla kişiyi de tutukladığını hatırlattı. Sovyetler Birliğinin yüzyıllardan beridir Türk topraklarında gözü olduğunu dile getiren Guliyev, Sovyetlerin denizden denize olan iştahlarının devam ettiği gibi Hazar’dan Karadeniz'e, Karadeniz'den Akdeniz’e kadar olan toprakları ele geçirerek büyük bir coğrafyaya sahip olmak isteklerinin her zaman devam etmekte olduğunu söyledi.

SOVYETLER, AMAÇLARI İÇİN HER ZAMAN KATLİAMLAR YAPMAYA DEVAM ETTİ

Sovyetlerin bu amaçla katliamlar yapmaktan çekinmemekte olduklarını da söyleyen Guliyev: “Sovyetler Birliği öz iddialarını kabul etmek istemeyen Ermenilere karşı bile terör töretmekten çekinmemektedirler. 1990 yılının o kanlı gecesinde, Azerbaycan’da baş kaldırmış özgürlük idealini boğmak için Sovyet Orduları, Dönemin Devlet Başkanı Mihael Gorbaçov’un emriyle Bakü’ye girdi. Aynı gece yüzlerce insanımızı katlettiler. Bunun karşısında geri çekilmeyen milyonlarca insanımız Bakü meydanlarında toplandı ve şehitlerini törenlerle defnetti. Azatlık kıvılcımı o gün dahada alevlenerek insanlarımızın beyinlerinde ve yüreklerinde kesinleşmeye başladı. Katliamın ertesi günü Ulu Önderimiz Haydar Aliyev 1990 yılı 21 Ocak ayında Azerbaycan'ın Moskova’daki Büyük Elçiliğine giderek kati bir şekilde bu katliamı kanadı. Daha sonrada yıllarca hizmet ettiği SSCB’nin Komünist Partisinden istifa etti. Onda sonra da insanlarımız özgürlük mitingleri düzenlemeye başladı ve azadlık mücadelesi için lider arayışlarına başladı. Daha sonra da Ulu Liderimiz Haydar Aliyev, Nahçıvan’a geldi ve Ali Meclis’te milletvekili seçildi. Önce Nahçıvan Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı, daha sonra da Azerbaycan'ın Milli Meclisine başkanlık yaptı. 1993 yılında da Azerbaycan'ın Cumhurbaşkanı seçilerek, Azerbaycan'ı mevcut durumundan kurtarmak ve bağımsızlığını kazanması için mücadele etmek için çalışmalara başladı.

YIKILMADIK VE HEP DİK DURDUK

Başımıza gelen bu kanlı hadise bizi yıkamadı, sindiremedi ve ayakta durduk. Çünkü biz on yıllarca bağımsızlık aşkıyla yaşadık. Dinimizi, dilimizi, örf ve adetlerimizi yitirmedik. Sovyetler Birliğinin içerisinde yaşayan diğer milletlerin çoğu bu değerlerini yitirdiler. Türki Cumhuriyetlerimiz bile Sovyetlere bağımlılıkdan henüz kurtulamamışlardır. Bu hadise ile başlayan hareket Haydar Aliyev’in önderliği ile Azerbaycan bu günkü duruma gelmiştir. Ve o günden başlayan mücadele ruhu ile Azerbaycan özgürlüğünü ve bağımsızlığını kazanmıştır.

AZERBAYCAN, ERMENİLER TARAFINDAN İŞGAL EDİLMİŞ ÖZ TOPRAKLARINI AZAD ETMEYE HAZIRDIR

Azerbaycan her an Ermeniler tarafından işgal edilmiş öz topraklarını azad etmeye hazırdır. Sizlerde biliyorsunuz ki dünyanın siyaseti bizim karşımızdaydı ve elimize ayağımıza dolaşan milletler vardı. Bizim öz içtihadımıza bırakılsa bir hafta on gün içerisinde gerçekleştireceğimiz hareketle Ermenistan’ın tamamını alırız. Ama bizim başkalarının topraklarında gözümüz yoktur. Bizler sadece işgal edilmiş öz topraklarımızın azad edilmesini istiyoruz. İnşallah en kısa zamanda bu arzumuza kavuşacağız” dedi.

kanli-yanvar-sehitleri-29’uncu-yilinda-kars’ta-da-anildi-(1).jpgkanli-yanvar-sehitleri-29’uncu-yilinda-kars’ta-da-anildi-(2).jpgkanli-yanvar-sehitleri-29’uncu-yilinda-kars’ta-da-anildi-(3).jpgkanli-yanvar-sehitleri-29’uncu-yilinda-kars’ta-da-anildi-(4).jpgkanli-yanvar-sehitleri-29’uncu-yilinda-kars’ta-da-anildi-(5).jpgkanli-yanvar-sehitleri-29’uncu-yilinda-kars’ta-da-anildi-(6).jpgkanli-yanvar-sehitleri-29’uncu-yilinda-kars’ta-da-anildi-(7).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler