Kar değil...

Kar değil...

Kars'ta ağaçların yoğun polen dökmesi, kışın yağan kar manzaralarını aratmadı.

Kar değil...

Kars'ta ağaçların yoğun polen dökmesi, kışın yağan kar manzaralarını aratmadı.

Kars Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, vatandaşların dilekçeyle müracaatları sonrası polen üreten kavak ağaçlarının kesimine start verdi. Yusufpaşa Mahallesi’ndeki yaşlı ağaçlar kesildi. Vatandaşlar ise kesim anında oluşan polenlerden kaçışlarını an be an cep telefonlarına kaydetti.

Mahalle muhtarlığının vatandaşlar tarafından yapılan aşırı şikayetler üzerine belediyeye yaptığı müracaatın ardından ağaçlar bir bir kesildi. TEDAŞ ekiplerinin akımları kesmesinden sonra başlatılan çalışmalarda yollarda trafiğe kapatıldı. Kimsenin yaklaştırılmadığı kesim bölgesinde ağaçlarda oluşan polenler görenleri şaşkına çevirdi. Kar yağışını andıran görünümün oluştuğu mahallede kesim işlemleri heyecanla izlendi. Asırlık kavak ağaçlarının yere düşüş anında oluşan polenlerden kaçanlar vatandaşların panik halleri ise cep telefonlarına an be an yakalandı.

Yusufpaşa Mahalle Muhtarı Erol Sara, “Şu anda polen yapan ağaçları belediyemizle birlikte kesiyoruz. İlimizde özellikle de bu bölgede yoğun polen oluşuyor. Şu ada 10 kavak ağacı kestik. Yerlerine de çam ağacı dikeceğiz. Bu ağaçlar oldukça da yaşlı. 100 yaşından fazla olan ağaç dahi var. Bu polenler tamamen hastalık saçıyor. Mahalleli de son derece rahatsız. Çok da şikayet alıyorduk. Bölge turist bölgesi olduğu için onlarda çok rahatsız oluyordular. Bizde mecburen kestik.” dedi.

Kesilen ağaçların dallarını yakacak için evlerine taşıyan vatandaşlarda oldukça yoruldular. Polenlerin genizlerine kaçtığını, yıllardır büyük sıkıntılar çektiklerini özellikle de Haziran aylarında polen nedeniyle sokakta yürüyemediklerini belirten mahalle sakinleri, nefes almakta bile zorlandıklarını ifade ettiler.

Çocuklarda polenlerin sağlıklarını olumsuz etkilediğini söyleyerek, “Ağaçların kesilmesine üzüldük ama polenlerde bizi çok rahatsız ediyordu. Yapılacak bir şey yok. Tek çözüm kesilmeleriydi. Üzülsek bile şimdi artık polenlerden kurtulduğumuz için de seviniyoruz.” dediler.

POLEN RAHATSIZLIĞI

Her yıl Haziran ayında başlayan ve yaklaşık bir ay süren polen sıkıntısı vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Rüzgarın etkisiyle etrafa dağılan polenler yüzünden vatandaşlar evlerinin kapı ve pencerelerini açamazken, mecbur olmadıkça dışarıya da çıkmıyorlar.

Kavak ağaçlarının etrafa yaydığı polenlerden rahatsız olan ve mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmayan vatandaşlar, yaz mevsiminin kısa sürdüğü Kars’ta her yıl aynı sıkıntıyı yaşamak istemediklerini belirterek, yetkililerin bu konuda gerekli çalışmaları biran önce yapmasını istediler.

Uzmanlar, kavak ağaçlarından etrafa yayılan pamukçuk şeklindeki tohumların polen olduğu düşünülerek bu ağaçların kesildiğini ancak bunların alerjiye neden olmadıklarını belirtiyor.

Yaz mevsimiyle alerjik hastalıklarda artış görüldüğünü belirten uzmanlar, şu tavsiyelerde bulunuyor: “Alerjik hastalıkları olanlarda yaz dönemlerinde burun akıntısı, tıkanıklığı ve kaşıntı, gözde yaşarma, nefes darlığı ve hışıltı gibi şikayetleri artıyor. Hayatımıza sayısız yabancı madde sokuyoruz. Bu maddelerin büyük çoğunluğu da alerjiye neden oluyor. Bu nedenle öncelikle hastaların alerjilerinin neye karşı olduğu tespit edilerek, verilen ilaçları polen mevsimi boyunca düzenli almaları hastaların şikayetlerinin düzelmesi açısından son derece önemlidir.

Polenler, bitkilerin erkek tohumlarıdır. Polenler havada bulutlar halinde rüzgarın da etkisiyle yüzlerce kilometre öteye taşınabilirler. Sıcak, kuru ve rüzgarlı havada polen miktarı artar, yağmurlu havada ise azalır. Her bitkinin polen oluşturma dönemi de farklılık gösterir.”

Alerjik hastalıkları, astım ve nefes darlığı gibi şikayetleri olanların yaz mevsiminde dikkatli olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, şu tavsiyelerde bulunuyor:

“Polen mevsiminde evlerin pencerelerinin kapalı tutulması o süre zarfında hastayı koruyacaktır. Hastalar bu mevsimde ilaçlarını düzenli olarak kullanmalılar. İlaçlar düzenli olarak alınır ve çevresel faktörlere de dikkat edilirse hastalar şikayetlerini atlatabilirler. Ayrıca polen aşısıyla da hastaların bu şikayetlerden tamamen kurtulmaları mümkündür.”

YAZ AYLARINDA EN SIK KARŞILAŞILAN POLEN ALERJİLERİNDEN BİRİ DE ÇAYIR POLENİDİR

Türkiye’de kavak ağaçlarının alerjik hastalıklara neden olduğunun düşünülerek kesildiğini söyleyen uzmanlar, “Kavak ağaçlarından etrafa yayılan pamukçukların polen olduğu düşünülüyor. Ancak bunlar kavak tohumlarıdır. Polenle alakaları yoktur ve bu nedenle alerjiye neden olmazlar. Araştırma ve testlere göre de kavak ağaçlarında alerjiye az rastlandığı tespit edilmiştir” diyorlar.

Polen alerjisi konusunda kavak ağaçlarının suçlanmaması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar: “Kavak ağaçları 200-300 sene yaşayabilen ağaçlardır. Kavak ağaçlarının, tohumları polen yaptığı gerekçesiyle kesilmesi yanlıştır. Asıl alerji yapan fındık ve kızılağaç polenidir. Huş ağacı poleni de alerji konusunda etkilidir. Yaptığımız araştırmalara göre, bu ağaçlarla karşılaştırıldığında kavak ağacının polen konusunda bir suçunun olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca evde yetiştirilen çiçeklerde de polen yoktur.” kha

Önceki ve Sonraki Haberler