Kar üzerinde 'Terekemece'

Kar üzerinde 'Terekemece'

Kars'ın Arpaçay İlçesi'ne bağlı Kıraç Köyü'nde geç gelen kar yağışına sevinen 60 yaşındaki Arslan Birkal bu sevincini Terekeme müziği eşliğinde kar üzerinde oyun oynayarak kutladı.

Kar üzerinde 'Terekemece'

Kars’ın Arpaçay İlçesi’ne bağlı Kıraç Köyü’nde geç gelen kar yağışına sevinen 60 yaşındaki Arslan Birkal bu sevincini Terekeme müziği eşliğinde kar üzerinde oyun oynayarak kutladı. Hasan Çavuş Köyü’nde 91 yaşındaki Arslan Koç da kürekle kar temizliği yaparak kar’ın bu bölge için ne kadar önemli olduğunu gösterdiler.

İkisi de Arpaçaylı, ikisinin de ismi Arslan. İsimlerindeki gibi Arslan yürekliler. Bölgenin en dinç ve neşeli yaşlılarından sadece ikisi. İkisi de mutlu, ikisi de güçlü, ikisi de heyecanlı. Bölgenin ağır yükünü ömürleri boyunca sırtlarında taşımışlar. Bölgenin soğuğunu da biliyorlar, nimetini de. Geçimlerini ağırlıklı olarak hayvancılıkla sağlıyorlar ve buna bağlı olarak da tarım işleriyle uğraşıyorlar. Onlar için su, hava, ekmek demek aslında kar demek. Kar ne kadar çok yağar ve uzun süre toprakta kalırsa onlar o kadar mutlu oluyorlar. Kars yağmayınca veya geç gelince de hüzünleniyorlar. Çünkü onlar geçimleri için büyük bir önem arz eden kar’ın ne kadar önemli bir nimet olduğunu çok iyi biliyorlar.

Bu yıl da kar geç yağdı. Her yıl 29 Ekim’de yağan ve aylarca toprağı örten kar’ın bu yıl geç gelmesi onları üzdü. Taa ki bu üzüntü önceki güne kadar sürdü. Önceki gün kar yoğun şekilde yağıp bütün arazileri örtünce onlarda bunu farklı şekilde kutlamayı tercih etti.

Hasan Çavuş Köyü’nde neredeyse bir asrı devirecek yaşa gelen Arslan Koç, 91 yaşında olmasına rağmen eline kürek alarak evinin önündeki karları temizledi. “Yaşıma bakmayın son derece dincim” diyen Arslan dede yağan karın kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti.

Kıraç Köyü’nde de 60 yaşındaki Arslan Birkal, terekeme müziği eşliğinde kar üzerinde yöresel oyunlar oynadı. Birdal’a köyün muhtarı Ramazan Çiftçi de eşlik etti. Gençlere taş çıkartırcasına neşelerini ve canlılıklarını sergileyen ihtiyar delikanlılar kar’ın bölge için çok önemli bir nimet olduğunu söylediler. Arslan Birkal, “Kar demek bolluk demek, kar demek bereket demek, kar demek nimet demek. Kar, köylerimize hayat vermekte. Hatta kar daha çok yağarsa bir daha çok mutlu oluruz.” dedi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler