Karaçanta: Kars Anadolu’nun Giriş Kapısıdır

Karaçanta: Kars Anadolu’nun Giriş Kapısıdır

DIŞ TİCARET VE LOJİSTİK KONGRESİ

Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından organize edilen I. Uluslararası Kafkasya-Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresinde konuşan Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kars’ın, Anadolu’nun giriş kapısı olduğunu söyledi.

Başkan Karaçanta; Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA), Kars Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Kars TSO), Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin (UTİKAD), Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin (DAİB) ve Kars Belediyesi’nin sponsor olarak desteklediği Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi’nde konuşma yaptı.

Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, “Kadim bir geleneği bulunan Serhat Şehri Kars’ımızın böylesi güzel bir organizasyona imza atması ve siz değerli misafirlerimizi Kentimizde ağırlamamız bizleri de mutlu etmektedir.” dedi.

Kars’ın Anadolu’nun giriş kapısı olduğunu söyleyen Başkan Karaçanta, “Kars, bir Serhat Şehridir. Yaklaşık 1000 sene öncesinde 200 bine yakın insanın ikamet ettiği tarihi İpekyolu güzergâhının üzerinde kurulu olan bir kenttir. Sarıkamış’ta 90 bin şehit verilerek Türkiye Cumhuriyeti sınırlarının çizildiği bir kenttir. Aynı zamanda günümüz Türkiye coğrafyasının Kafkasya ve Orta Asya’ya açılan kapısıdır. Kentimiz, Türkiye’nin dış ticaretinde şimdilik hak ettiği bir konumda değildir. Ancak eksikliklerimizin giderilmesi ile yakın dönemde Türkiye ekonomisinin ana ticaret güzergâhlarından biri haline gelmeyi amaçlamaktayız.” diye konuştu.

Karaçanta daha sonra, “Günümüzde Türkiye Ekonomisi açısından önemli bir potansiyele sahip olan Kars İli, Bakü-Tiflis-Kars projesinin bir paydaşıdır. Organize Sanayi Bölgesi ile Serbest Bölge kurulması çalışmarıyla, Lojistik Üssü kurulumu çalışmalarıyla Türkiye ekonomisi içerisinde önemli bir paya sahip olmayı amaçlamaktadır. Tüm bu çalışmalar için altyapı hazırlıkları tamamlanmaktadır. Yakın gelecekte hızlı tren projesi ile birlikte daha da güçlü bir ticaret alt yapısına sahip olmayı hedeflemekteyiz.” şeklinde konuştu.

Karayolu ulaşım ağına sahip olan Kars’ta Uluslararası havaalanının önemli bir avantaj sağladığını kaydeden Karaçanta şunları söyledi:

“Gerek Sarp Sınır Kapısı, gerek Dilucu Sınır Kapısı ve gerekse de Çıldır Aktaş Sınır Kapısının yakınlık avantajı da göz önüne alındığında Türkiye’nin Kafkasya ve Orta Asya’ya açılan ticaret kapısı olma özelliğimiz pekişmiş olacaktır. 1.Uluslar arası Kafkasya-Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi de kentimizin bu amaçlarına hizmet etmektedir. Kentte bir farkındalık oluşturmak, Üniversite-kent işbirliğini güçlendirmek amacını taşıyan ve avantajlı yönleri ile dezavantajlı yönlerinin akademik bir düzeyde tartışılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen bu Kongre’den çok önemli kazanımlar elde edeceğimizi düşünmekteyiz. Yapacağınız katkıların şimdiden kentimize, Üniversitemize, bölgemize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederim.”

Karaçanta ayrıca, “Bu Kongre’nin düzenlenmesinde emeği geçen başta Rektörümüz olmak üzere tüm paydaşlarımızı kutluyorum.Kongremizin hayırlara vesile olmasını temenni  ediyor,Türkiye’nin birçok üniversitesinden buraya gelerek bilgilerini ve deneyimlerini bizlerle paylaşan misafirlerimize teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı. kha

Önceki ve Sonraki Haberler