Karlar geç eriyince çiftçilik de gecikmeli başladı

Karlar geç eriyince çiftçilik de gecikmeli başladı

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bu yıl karlar geç eridiği için vaktinde ekin ekemeyen çiftçiler, karların erimesiyle yaklaşık 1 ay gecikmeli olarak toprakların sürümünü yapıp ekinlerini ekmeye başladı.

Türkiye'nin en uzun ve çetin geçen kış mevsiminin yaşandığı ilçede bu yıl çok kar yağan ve yaklaşık 6 ay süren kışın ardından karların erimesiyle geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan çiftçiler, tarımsal faaliyet için şu sıralar adete tarlalarına akın etti.

Hava sıcaklığının 22 dereceye ulaşmasıyla yaklaşık 2200 rakımda bulunan tarlaları traktörlerle işlemeye başlayan çiftçiler, arpa, buğday, korunga ve fiğ gibi ürünleri ekmeye başladı.

Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların da otlatılmak için meralara çıkarıldığı ilçede 4500 çifti her yıl yaklaşık 320 bin dekar araziyi tohumla buluşturuyor.

Sarıkamış Ziraat Odası Genel Sekreteri Samet Gök yaptığı açıklamada, bu sene kış mevsiminin uzun ve çetin geçtiğini söyledi.

Gök, geçen yıla göre bir ay gecikmeli olarak ekim işlerinin başladığını belirterek "Bu yıl kış uzun sürdü, karlar geç eridi. Bu da çiftçilerimize hem hayvanlarına yem bulmaları anlamında sıkıntı yarattı hem de gereken tarihte tarlalarına gidip ekim yapamadılar. Mayısın ortalarını geçmemize rağmen bölgemizde ekim işleri daha devam ediyor." dedi. 

Alisofu köyü Muhtarı Serkan Çamlı da karların geç eridiğini anımsatarak "Kış uzun geçtiği için tarlalarımızı da geç ektik. Neredeyse bir ay ekinleri geç ektiğimiz için bir ayda geç biçeceğiz. Her yıl zorlanıyorduk ama bu kış bizi daha fazla zorladı. İnşallah bol bereketli bir yıl olur." diye konuştu. 

karlar-gec-eriyince-ciftcilik-de-gecikmeli-basladi-(1).jpgkarlar-gec-eriyince-ciftcilik-de-gecikmeli-basladi-(2).jpgkarlar-gec-eriyince-ciftcilik-de-gecikmeli-basladi-(3).jpgkarlar-gec-eriyince-ciftcilik-de-gecikmeli-basladi-(4).jpgkarlar-gec-eriyince-ciftcilik-de-gecikmeli-basladi-(5).jpgkarlar-gec-eriyince-ciftcilik-de-gecikmeli-basladi-(6).jpgkarlar-gec-eriyince-ciftcilik-de-gecikmeli-basladi-(7).jpgkarlar-gec-eriyince-ciftcilik-de-gecikmeli-basladi-(8).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler