Kars AFAD’ın gönüllü sayısı her geçen gün artıyor

Kars AFAD’ın gönüllü sayısı her geçen gün artıyor

Kars AFAD İl Müdürlüğünün, ‘Gönüllülük Projesi’ kapsamında il genelinde afetlere hazırlık ve gönüllülük bilincinin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirdiği saha eğitimleri devam ediyor.

Tacettin DURMUŞ

Ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da, temel AFAD gönüllüleri için 3 grup halinde programlanan 2’inci dönem Temmuz ayı saha eğitimleri, 25-29 Temmuz 2022 tarihleri arasında tamamlandı.

Aralarında çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından, vatandaşlardan ve çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu 20 kişi hafta boyunca  Kars İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Şube Müdürü Sabri Yükselen koordinasyonunda alanlarında uzman uzmanlar tarafından hafif arama-kurtarma, yangın söndürme, çadır kurulumu ve insanı yardım konularında eğitim aldı. Eğitime katılanlar daha sonra da İl Sağlık Müdürlüğünce önümüzdeki günlerde ilk yardım eğitimleri alacak. Eğitimlerini tamamlayan ve başarılı olan katılımcılara İçişleri Bakanlığınca Afet Destek Personel Sertifikası verilecek.

MÜDÜR AYĞAN, “KARS GENELİNDE BİN 665 GÖNÜLLÜMÜZ VAR”

5 günlük eğitim sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Kars AFAD İl Müdürü Oktay Ayğan, afetlere karşı daha dirençli toplum yaratmak adına, İçişleri Bakanlığı Acil Durum ve Yönetim Başkanlığının, 2021 yılını Türkiye genelinde Afet Eğitim Yılı ilan ettiğini hatırlattı.

Kars’ta 200’ün üzerinde gönüllüye afet ve acil durumlara ilişkin aile bilinci eğitimleri verdiklerini söyleyen Ayğan, İçişleri Bakanlığının 2022 yılını tatbikatlar yıl olarak ilan ettiğini de belirten Müdür Ayğan, Kars genelinde bin 665 gönüllü vatandaşın olduğunu da söyledi.

Sadece gönüllü olmanın yeterli olmadığını da belirten Kars AFAD İl Müdürü Oktay Ayğan,”Tatbikatlar öncesinde afet eğitimleri ve sonrasında da uygulamalı eğitimler gerçekleştiriyoruz. Bugün burada icra ettiğimiz 2022 yılı afet gönüllüleri 2. dönem eğitimlerini de tamamladık. Geçtiğimiz yıl 67 vatandaşımızı afet gönüllüsü destek personeli olarak eğittik ve belgelerini verdik. Şimdi de hafta boyunca 20 gönüllümüzü daha eğitmiş durumdayız.  Gönlülük projesine toplumun tüm kesimlerinin duyarlı olması gerekiyor. Bu aynı zamanda bir vatandaşlık görevidir. Kars genelinde bin 665 gönüllümüz var ama sadece gönüllü olmak yetmiyor. Gazetecilerimiz aracılığıyla tüm yurttaşlarımızı afet gönüllüsü olmaya davet ediyoruz. Vatandaşlarımız eğer gönüllü olursa, E-Devlet’teki gönüllük sistemi üzerinden eğitimlerini tamamlayıp daha sonrasında ‘bu işe daha yakınım, ileride daha bir şeyler yapmak istiyorum’ diyenlerin müracaat etmeleri durumunda bundan sonra devam edecek saha eğitimlerimize dahil edeceğiz. Saha eğitimlerimde verdiğimiz eğitimler sadece acil durumlarda tabii ki bizim için büyük bir katma değer sağlayacaktır. Ama olmazsa bile toplumun her kesiminde eğitimli kişilerin olması ve yapacağı her doğru davranışlar da bizim için katma değer sayılacak. Çünkü burada çok kıymetli şeyler üretiyoruz. Katılımcılarımız bu eğitimlerde basit arama kurtarma, doğada arama kurtarma, çadır kurulumu, insani yardım,  yangın söndürme ve daha da önemlisi ilk yardım eğitimi almış oluyor. Bildiğiniz gibi ilk yardım hayat kurtarır. O yüzden bunları öğrenmemiz lazım. Günlük yaşantımızsa öncellikle kendimizin, ailemizin ve çevremizdeki tüm bireylere faydalı olabilmemiz için tüm yurtdışlarımıza afete gönüllü olmaya, saha eğitimlerine katılmaya davet ediyoruz.

OLASI AFET DURUMUNDA KATILMAYANLARA HER HANGİ BİR YAPTIRIM YOK!

Gönüllülük eğitimlerimize katılan arkadaşlarımız sistem üzerinden kayıtlıdırlar. Olası afet durumunda çağrıldıklarında gelmediklerinde her hangi bir, adli, idari ve cezai bir yaptırımla karşılaşmayacaklar. Bu kuruluş aşamasını tamamlamış bulunmaktayız.  Afet ve acil durum hallerinde gönüllerimiz çağırdıklarında, özellikle doğada arama kurtarma ya da enkazda arama kurtarma yapıyorsak destek personel olarak enkaz gerisinden bize katkı sunacaklar.

20 PİLOT İLDEN BİRİSİ DE KARS

Sadece bununla yetinmiyoruz tabiî ki; İçişleri Bakanlığımız 20 ilde afet sonrası enkaz ve temizlik hizmetlerini yapmak üzere yerel destek ekipleri oluşturdu. 20 pilot ilden birisi de Kars’tır. Bizde burada 110 kişilik tüm eğitimlerini alan farklı bir gönüllü gurubu oluşturduk. Yani afiyet olduğu zaman tüm afet gönüllerimizin toplanma alanı dediğimiz ‘AFAD’ın bahçesinde bekliyoruz’ dediğimizde gelen arkadaşlarımızı ekiplerimize entegre ederek sahadaki çalışmalarımıza devam edeceğiz. Katılan, sitem üzerinden eğitim alan ve bugün burada saha eğitimlerini tamamlayın tüm arkadaşlarımıza, AFAD ailesi adına teşekkür ediyorum. Bu tür etkinliklerde her zaman yanımızda olmalarını diliyoruz. “dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler