Kars AFAD’ın yolu ‘AFET’lik!

Kars AFAD’ın yolu ‘AFET’lik!

Son aylarda yolları adeta inşaat alanına dönen Kars’ta, şehrin en önemli kurumu olan AFAD ile yakınındaki birkaç kurumun yolları araçları toz duman içerisinde bırakıyor.

Tacettin DURMUŞ

2018 yılında faaliyete geçirilen ve bünyesinde AFAD, 112 ve GAMER gibi şehrin en önemli kurumlarını barındıran AFAD hizmet binasının yolu da 4 yıldır yapılmayı bekliyor. Bu bölgede yollar ile birlikte çevre düzenlemesi yapılması da önem arz ediyor.

Dünyada ve ülkemizde yerleşim alanları her zaman Batı’ya doğru gelişirken, Kars il merkezinde de aynı durum söz konusu oluyor; AFAD’ın yolu şehre yakışmıyor. Şehrin en önemli kurumları AFAD, 112 ve GAMER’i içerinde barındıran ve yüzlerce kişinin çalıştığı binanın patikayı andıran yolu, araç sürücüleri ve vatandaşları şaşırtıyor.

Son yıllarda ve aylarda merkezi hükümetin ve Kars Belediyesinin yoğun projeleri ile şehrin cadde, kaldırım ve yolları adeta inşaat alanına dönüştürülürken, bölgede sadece bu yol yapılmayı bekliyor. Yaklaşık 300 metre uzunluğunda yolu kullanan AFAD’ın milyonlarca lira değerindeki araçları bu mesafeyi toz duman içerinde kat ederken oldukça zorlanıyor.

Kars’ı Erzurum, Ardahan, Iğdır ve buralardan da komşu ülkelere bağlayan karayolu üzerinde, Yenişehir Mahallesi İsmail Aytemiz Bulvarı üzerinde bulunan AFAD’ın yolu bir an önce yapılmayı beklerken,  bu bölgede yolu en bozuk olan kurumların önemi de her geçen gün artıyor.

Özellikle kısa adı (GAMER) olan İl Güvenlik Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinin de bu binada faaliyete geçmesi ile tüm acil çağrılar bu merkezlerine tek bir numarada toplanıyor. Sistemin 4 yıl önce devreye girmesinin ardından vatandaşlar tarafından 112’nin aranması durumunda İtfaiyeye, Polise, Jandarmaya, Ambulans ve AFAD’a tek bir numarayla erişiliyor. Yani olası afet durumunda; arama kurtarma ekipleri anlık olarak bu binadan çıkarak bu yolu kullanarak görev bölgelerine ulaşıyor. AFAD, afet ve acil durumlar ile ilgili çalışmalarda sürdürülebilir kalkınmayı esas alan risk odaklı, etkin, etkili ve güvenilir hizmet sunan uluslararası düzeyde model alınabilecek yönlendirici ve koordinatör bir kurum olarak Kars’ın göz bebeği olma özelliğini taşıyor. AFAD’ın vizyonunda ise risk yönetimi odaklı, sürdürülebilir kalkınmanın önemine haiz, hizmet sunumunda etkinliğe ve güvenirliliğe özen gösteren, uluslararası düzeyde güçlü ve afet yönetiminde görev alan tüm kurumları etkili bir şekilde koordine eden bir kurum olması Kars halkını gururlandırıyor.

Öte yandan şehrin Batı’ya doğru geliştiği bölgenin imara açılmasıyla birlikle, Harakani Havalimanı, Harakani Devlet Hastanesi, geçtiğimiz gün ihalesi yapılan şehir hastanesi, Şeker Fabrikası, Karayolları Bölge Müdürlüğü gibi birçok kurumun bulunduğu bölge yatırımcıların da cazibe merkezi oluyor. Bölge her geçen gün gelişmeye devam ediyor…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler