Kars Aşıklar Otağında Ramazan şenliği

Kars Aşıklar Otağında Ramazan şenliği

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından sağlanan kaynakla 2011 yılının Temmuz ayında restore edilerek faaliyete sokulan Kars Aşıklar Otağı, tarihi mekanda Ramazan programlarını sürdürüyor.

Kars Aşıklar Otağında Ramazan şenliği

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından sağlanan kaynakla 2011 yılının Temmuz ayında restore edilerek faaliyete sokulan Kars Aşıklar Otağı, tarihi mekanda Ramazan programlarını sürdürüyor. İftardan sonra başlayıp sahura kadar devam eden programlarda özellikle de birlik, beraberlik ve kardeşlik türkülerine yer veriliyor.

Ordu Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Kars Aşıklar Otağı’nda Ramazanın ilk gününden itibaren sahur vaktine kadar vatandaşlar için programlar yapılıyor. Aşık Şenlik Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Günay Yıldız ve diğer Karslı aşıklar, vatandaşların da iştirak etmesiyle birlikte programlarına başlıyorlar. Dün akşam da, İlgar Çiftçioğlu, Ensar Şahbazoğlu sahne aldı. Azerbaycan, Nahcıvan ve Türkiye’nin farklı illerden de aşık meraklılarının katıldığı programda değişler, hikayeler ve atışmalar yer alıyor. Saza para takma geleneği de otakta çalıp söyleyen aşıklara bir gelir kaynağı oluyor. Mecburi olmayan saza para takma işi aşıkseverlerin isteğine bağlı tutuluyor. İsteyen gönlünden koptuğu miktarda saza para takarak hem aşıkların gönlünü hoş tutuyor hem de otağın günlük giderleri bu yolla karşılanmış oluyor.

Aşıkları dinlemeye gelenlerin en çok isteği de birlik ve beraberlik türküleri oluyor. Aşıklarda ülkemizin en çok ihtiyacı olan birlik ve beraberlik değişlerini irticalen söyleyerek vatandaşların duygularına tercüman oluyorlar.

Aşıkların en büyük isteği ise bu geleneğin yaygınlaştırılmasına sağlamak. Bunun için de kurumlardan, üniversiteden ve kültür müdürlüğünden destek istiyorlar. Kurum ve kuruluşların belli zamanlardan personellerini otağa getirmeleri böylelikle de aşıklık geleneğinin gelecek nesillere aktarılmasını arzuluyorlar.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ AŞIKLARIN GÜNDEMİNDE

Aşıklar ilk kez halk tarafından seçilecek olan Cumhurbaşkanlığını da gündemlerine aldılar. Birlik ve baraberlik mesajlarının verildiği sazlı sözlü değişler büyük ilgi gördü.

Aşık İlgar Çiftçioğlu da: “Âşıklık geleneği bin yıllık bir gelenektir. 1978 den beri bu sanata yurt içinde, yurt dışında bu sanata emek verenlerden biriside benim. Her ramazan ayı akşamları iftardan sahura kadar âşık arkadaşlarımla beraber çalar söyleriz. Çok güzel programlarımız oluyor burada. Atışmalar olur, halk hikâyeleri okunur, güzel değişler okunur. Âşıklıkla ilgili ne kadar dal varsa hepsi işlenir burada. Az önce burada Nahçıvan’dan misafirlerimiz vardı. Türkiye’nin her yerinden de misafirler gelir.  Şimdi de İstanbul’dan misafirlerimiz var onlara çalıp söyleyeceğiz.”

Aşık Ensar Şahbazoğlu ise: “Programa ramazan boyunca akşam iftardan sonra başlarız eğer dinleyicimiz varsa sahura kadar çalıp söyleriz. Şuanda Nahçıvan’dan gelen dinleyicilerimizi yolcu ettik. Şimdi ise İstanbul’dan misafirlerimiz geldi. Onlara da program yapacağız. Ramazan boyunca böyle çalıp söylüyoruz. Atışmalar değişmeler türküler istek doğrultusunda söylemeye çalışıyoruz. Yeter ki dinleyicisi olsun, bizden istenilsin. Biz üretiriz bir şeyler vermeye çalışırız. Sizlere de teşekkür ediyorum.”

Katılımcılar ise duygularını şöyle dile getirdeler:

“Aslında çok değişik bir duygu. Benim için ilk defa böyle bir deneyim oldu ve çok keyifli. Çok güzel şeyler söylüyorlar. Birbirlerine atıf ta bulunuyorlar. Çok güzel gidiyor. Ben köy enstitülü büyüklerimden hep duyuyordum. Âşık Veysel onlara ders vermiş. Büyüklerimiz bunu çok büyük bir onurla anlatıyorlardı. Niye bu kadar büyük bir onurla anlattıklarını şimdi anlıyorum. Çok mutlu oldum. Çok güzel çok beğendik. Çok güzel vakit geçirdik. Bizim öz kültürümüze de sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyorum. Belki yıllardır âşık dinlememiştim. O kadar keyif aldım ki anlatamam. Çok teşekkür ediyorum hem size hem de âşıklarımıza. Harikalar. Bende bu âşık atışmasını ilk defa canlı izliyorum. Bende çok etkilendim. Çok beğendim. Keşke bu kültürümüzü devam ettirebilsek. Çok teşekkür ediyorum.”

RAMAZAN, SONRASI VE BEKLENTİLER

Aşık Şenlik Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Günay Yıldız, “İbadetinizi yaptıktan sonra aşıklara gidin. Aşıklar insanlara öyle güzel istikametler veriyorlar ki yani bir dörtlüğü belki bir ömür boyunca onun yaşamında en güzel izler bırakır ve bir ömür boyu ona lazım olur. Her akşam burada ramazan boyunca aşıklar programımız var. Arkadaşlarımızla türküler söylüyoruz, atışmalar yapılıyor, hikayeler anlatılıyor. Çünkü 1971 yılından beri Çobanoğlu gazinosundan beri bu gelenek devam ediyor hatta ondan 20-30 sene önce de bu gelenek kahvehanelerde devam etti. Ben çocukluğumda bile gördüm. Oralardan günümüze kadar bu kültür geliyor. Biraz önce arkadaşımın biri çok güzel söyledi. İnsanlarımızı davet ediyoruz. Yani insanlar kendi kültürüne yabancı kalmasın. Gelsin çoluğunu, çocuğunu getirsinler, bu kültür onlarındır. Aşık halk ile söyler. Aşık halkın adamıdır, meclis olursa, toplum olursa aşık daha güzel feyze gelir, söyler. Kars halkına ben buradan sesleniyorum; kültürlerine sahip çıksınlar, kültürlerini dinlemeye gelsinler” çağrısında bulundu.

Aşık Ensar Şahbazoğlu, “Aşık söyler, arif dinler, zarif inceler. O arif insanların, o zarif insanların tekrar bu meclislerde olmalarını istiyoruz, bekliyoruz. Sevgiler, saygılar.” dedi.

Aşık Orhan Karadaoğlu, “Aşıklar Otağı kendini bilene bir velinimettir. Dostlarımızı da davet ediyoruz Aşıklar otağında gelip dinlemelerini, gelip söylemelerini, gelip konuşmalarını bekliyoruz. Ve buraya gelenler zararlı çıkmaz. Niye zararlı çıkmaz? Kültürünü artırır. Burası bir kültür ocağı, kültür yuvası olduğu için bende halkımızı davet ediyorum. Belediye başkanımızı, sayın rektörümüzü valimizi bekliyoruz. Bunlarda bize biraz ilgi göstersinler. Bize ilgi gösterilirse bu kültür ölmez ve dostlarımızın sayesinde. Evel Allah sizlerin sayesinde ölmeyecektir de.” şeklinde konuştu. kha

Önceki ve Sonraki Haberler