Kars Balı denetimden geçti

Kars Balı denetimden geçti

Coğrafi İşaret alan Kars Balı uzmanlar tarafından denetlenerek organik olduğu tespit edildi.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Kars’ın önemli yöresel ürünlerinden olan Tescilli Coğrafi İşaret alan Kars Balı uzmanlar tarafından denetlendi.

Zaman zaman uzmanlar tarafından denetimi yapılan ve organikliğini korumak adına çeşitli testlerden ve işlemlerden geçen Kars Balı, yapılan tüm denetimlerden geçti.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilen özel şirketler aracılığıyla uzman ekipler, bal üreticilerinin ürettiği balı yerinde görerek denetimler yapıyor. Yapılan denetimler raporlanarak Bakanlığa gönderiliyor.

Kars’ta bal üreticini denetleyen özel şirket adına gazetemize bir açıklama yapan Kontrolör Ziraat Yüksek Mühendisi Tuğba Aslan, 2012 yılından beri Kars’a gelerek denetimler yaptığını söyleyerek, “Kars’ta hem bitkisel üretim hem de hayvansal üretimlerde denetimlerde bulunuyorum. Bu bölgede yaklaşık 4 bine yakın organik bitkisel üretim yapan üreticimiz mevcut. Arıcılık sektörü her geçen gün artan bir meslek grubu. Bölgemiz arıcılığa çok uygun bir yer. Yapılan denetimlerde herhangi bir olumsuzluk bulunmuyor. Malumunuz Kars Balımız Coğrafi İşaret aldı ve bölgedeki arıcılarımız bu coğrafi işareti kullanabiliyor.” ifadesini kullandı.

Değişen iklim şartları ve küresel ısınmanın tüm dünyada olduğu gibi bölgemizde de etkili olduğunu aktaran Aslan, “Bir yıl verim çok iyi ise bu bölgede diğer yıl kuraklık olabiliyor. Bunun için üreticiler doğru ekim yöntemiyle müdahale edemedikleri parametrede daha sağlıklı işlemler yapabiliyorlar.” dedi.

Organik bal üretimi hakkında da üreticilere önerilerde bulunan Aslan şunları kaydetti:

“İlk önce kovanlarını boyalı tutmasınlar, yani boyalı kovanın hiçbir şekilde organiklikle alakası yok. Kovanlarını değiştirmeleri lazım. Bölgenin organik olması lazım, organik tarım yapılan alan üzerinde olması lazım. Yola uzaklığı 3 kilometre olması lazım, yani yol ile kovanların arasındaki mesafenin 3 kilometre olması lazım. Naftalin ve kimyasal sentetikler, temizleyiciler kullanmamaları lazım. Pürmüzle temizlemeleri lazım. Varoya karşı organik ilaç kullanmaları lazım. Paketleme yaparken de tamamen konvansiyonel ürünlerden ayrı olarak ayrım ve tanımlama yaparak izlenebilirliği sağlamak adına paketleme yaparken de dikkat etmeleri lazım. Bu şartlara uyarlarsa yönetmeliğin şartlarını, gerekliğini sağlamış olurlar.”

Aslan yaptıkları denetimlerde olumsuz bir şey görmediğini ve Coğrafi İşaret alan Kars Balının organik olduğunu sözlerine ekledi.

Kars’ta denetimlerin sıklıkla devam edeceği öğrenildi.

kars-bali-denetimden-gecti-(1).jpgkars-bali-denetimden-gecti-(2).jpgkars-bali-denetimden-gecti-(3).jpgkars-bali-denetimden-gecti-(4).jpgkars-bali-denetimden-gecti-(5).jpgkars-bali-denetimden-gecti-(6).jpgkars-bali-denetimden-gecti-(7).jpgkars-bali-denetimden-gecti-(9).jpgkars-bali-denetimden-gecti-(10).jpgkars-bali-denetimden-gecti-(11).jpgkars-bali-denetimden-gecti-(12).jpgkars-bali-denetimden-gecti-(13).jpgkars-bali-denetimden-gecti-(8).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler