Kars Barajı yılsonunda su tutmaya başlayacak

Kars Barajı yılsonunda su tutmaya başlayacak

Kars Barajının 2018 yılında su tutması planlanıyor. Kars Barajı tamamlandığında ise ülke ekonomisine 135 milyon TL. katkı sağlayacak.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Kars’ta 2010 yılında ihalesi yapılarak, 2011 yılında yapımına başlanılan ve Mezra Köyü altında yapımı devam eden Kars Barajı’nın 2018 yılı sonunda tamamlanması için çalışmalar devam ediyor. Gövde dolgu çalışmalarının devam ettiği Kars Barajı’nın tamamlanmasıyla birlikte 182 milyon metreküp su depolanacak. Kars merkez ilçe, Susuz, Akyaka, Arpaçay ve Digor ilçelerinde 475 bin 780 dönüm tarım arazisinin borulu sistemle cazibeli olarak sulanmasını sağlayacak. Kars’ı sulu tarıma açacak borulu sistemin dev boruları ise döşeniyor. Barajda kurulu gücü 2 bin 240 kilovat güce sahip Çatma HES Santrali ile yıllık yaklaşık 9,76 milyon kilovat enerji elde edilmesi hedefleniyor.

Bir taraftan baraj, diğer taraftan sulama iletim hattı çalışmalarının aynı anda yapılması vatandaşları ise heyecanlandırıyor. Kars Barajı’ndan beslenecek Kars Barajı Sulama iletim hattının dev boruların döşenmesi devam ediyor. Dev borulardan saniyede 18,5 metreküp (Ton) su sulama şebekesine aktarılacak. Büyük çoğunluğunun tamamlandığı Kars Barajı’nda 2018 yılında su tutulması planlanırken, bir taraftan baraj gölünde kalacak yerlerin boşaltma çalışmaları da başlayacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler