Kars Barajında sular yükseliyor!

Kars Barajında sular yükseliyor!

Kars Barajı göl alanında su yükselerek yüzde 85 doluluğa ulaşıldı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Kars Barajı tamamlanarak 18.07.2018 tarihinde su tutma işlemi gerçekleştirilmişti. Rezervuar su kotu 1702,55 kotuna yükselirken, 155 milyon m3 su depolandı ve yüzde 85 doluluğa ulaştı. Ayrıca su tutma programı ve Iğdır Ovası Sulamasına katkı sağlamak amacıyla aralıksız dipsavaktan 27 m3/s su Arpaçay Barajını beslemek üzere dereye tahliye ediliyor.

KARS BARAJI, YÖRENİN TARIM VE HAYVANCILIĞINI ŞAHLANDIRACAK…

Konuyla ilgili olarak DSİ 24. Kars Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Kars Barajın toplam rezervuar su depolama hacmi 182,07 milyon m³ tür. Kars Barajında depolanan su ile Kars ovasında 260.030 dekar, Digor ovasında ise 215.750 dekar olmak üzere toplam 475.780 dekar tarıma elverişli alanın cazibeli borulu sulama şebekesi ile sulanması temin edilerek, 2018 yılı fiyatları ile yıllık 92 milyon TL tarımsal fayda ve 7.241 kişiye tarımsal istihdam imkânı sağlanmasının yanı sıra 2,24 MW kurulu gücündeki santral ile yıllık 9,76 GWh/yıl enerji üretilerek ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır. Kars barajında depolanan suyu belirtilen 475.780 dekar alana taşıyacak iletim hattı inşaatı %80 mertebesinde fiziki gerçekleşme sağlanmış olup, yaklaşık 100.000 dekar alanın sulanmasını temin edecek Kars Barajı Sulaması 1. Kısım İnşaatı devam etmektedir.” denildi.

Yapılan açıklama şöyle: “Kars Barajı, merkezi kil çekirdekli kum-çakıl dolgu tipinde, temelden yüksekliği 56 metre olup, toplam maliyeti 213 milyon TL dir. Kars Barajı, sağlayacağı tarımsal gelir ve istihdam ile bölge refahını ekonomik ve sosyal olarak kalkındıracak, tarımsal ürün çeşitliliğinin artmasında etkili olacaktır. Kars Barajını, sulama ve enerji amaçlarının yanı sıra, yöre halkının dinlenebileceği, istifade edebileceği maksimum su kotunun üstündeki alanların ağaçlandırılması suretiyle piknik alanlarının da oluşturulması hedeflenmektedir. Bu çalışmanın ilk etabında, bu alan içerisinde yer alan yaklaşık 35.000 metrekarelik alanda Kars Orman İşletme Şefliğimiz tarafından 30.04.2019 tarihinde Valimiz Sayın Türker Öksüz’ün de teşrifleriyle SİZİN DE BİR DİKİLİ AĞACINIZ OLSUN teması ile yapılan fidan dikim töreni kapsamında; söz konusu alanda 4100 metre teraslama yapılmış olup, bu sahaya 2.100 adet fidan dikimi gerçekleştirilmiştir. Dikimi gerçekleştirilen 2.100 adet fidanın, 1.000 âdeti Sarıçam, 1.000 adeti Huş ve 100 adeti ise Mavi Ladin fidanından oluşmaktadır. Bu alanın çevresi tel çit ile çevrilmek suretiyle koruma altına alınmış ve düzenli olarak takip ve denetimi sağlanmaktadır. Karslı hemşerilerimizin çok nezih bir ortamda su, orman ile iç içe bir alanda eğlenmeleri ve dinlenmelerine imkân sağlayacak bir alan ve hizmet birimleri ileriki zamanlarda teşkil edilerek hizmete alınacaktır.

Kars Barajında su tutma programı çerçevesinde, gelen akımlara bağlı olarak dere yatağına su tahliyesi gerçekleştirildiğinden dere yataklarında mevsim normallerinin üstünde yüksek akımlar meydana gelebilecektir. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızın can ve mal emniyeti için, dere yataklarından uzak durması ve duyarlı olunması önem arz etmektedir. Konuyla ilgili tüm muhtarlıklarımız, Kaymakamlıklarımıza ve valiliğimize gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Gerekli tedbirleri alarak, suyun felaket değil, bereket olmasını sağlamak hepimizin ortak gayret ve hassasiyeti ile mümkün olabilir. Tüm hemşerilerimize gösterdikleri ve gösterecekleri duyarlılıklarından dolayı teşekkür ederiz.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler