Kars Belediyesi’nden Atık Pil Projesi

Kars Belediyesi’nden Atık Pil Projesi

ATIK PİLLERİN GERİ KAZANIMI ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Kars Belediyesi’nden Atık Pil Projesi

-ATIK PİLLERİN GERİ KAZANIMI ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Kars Belediyesi, Kullanım ömrünü tamamlamış ya da fiziksel olarak hasara uğramış pilleri geri dönüşüme kazandırmak için “Atık Pil” projesini hayata geçirdi. Bu kapsamda; çöpe atıldığı zaman yapılarındaki tehlikeli kimyasal maddelerin açığa çıkarak toprağa ve yer altı sularına karışmasından dolayı gelecek nesiller için büyük tehlike arz edan miadı dolmuş pilleri toplamaya başladı. Besin zinciri yoluyla insan vücuduna ulaşan civa, kurşun ve kadmiyum gibi metallerin kanser, böbrek, karaciğer hastalıklarına neden olabileceğinden hareketle başlatılan çalışmalar kapsamında pil satılan işyerleri gezildi ve herkesin projeye katkı sunması istendi. Bu çalışmayla birlikte ömrü tükenmiş piller çöplere atılmadan toplanacak ve bunun için de kentin birçok noktasına Belediye tarafından Atık Pil Toplama Kutuları bırakıldı. Okullarda, marketlerde, elektronik mağazalarında, camilerde bulunan kutularda biriken piller Belediye görevlilerince alınıp TAP derneğine teslim edilecek.

Bunun için de evinde, işyerinde, sokakta, çöpte görülen pillerin alınıp bu kutulara atılması istenmekte. Konuyla ilgili kentte yaşayan herkese görev düştüğünün de unutulmaması istenmekte.

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, “Kullanım ömrünü tamamlamış ya da fiziksel olarak hasara uğramış piller çöpe atıldığı zaman yapılarındaki tehlikeli kimyasal maddeler açığa çıkarak toprağa ve yer altı sularına karışmaktadır. Besin zinciri yoluyla insan vücuduna ulaşan civa, kurşun ve kadmiyum gibi metaller kanser, böbrek, karaciğer hastalıklarına neden olabilir. Bu yüzden atık pillerin çöplerden ayrı toplanması gerekmektedir.  Birçok noktaya Belediyemiz tarafından atık pillerin çöplerden ayrı toplanması için Atık Pil Toplama Kutuları bırakılmıştır. Okullarda, marketlerde, elektronik mağazalarında, camilerde bulunan kutularda biriken piller tarafımızdan alınıp yetkilendirilmiş kuruluş olan TAP derneğine teslim edilmektedir.” dedi.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

-1 adet kalem pilin 4 m3 toprağı kullanılamaz hale getirdiğini,

-Şarj edilebilir pillerin daha ekonomik, daha çevreci olduğunu,

- Atık pillerin evsel ve diğer atıklardan ayrı toplanması gerektiğini,

- Atık pillerin özel atık pil toplama kaplarına atılması gerektiğini,

- Atık pil toplama kutularını marketlerde, alışveriş merkezlerinde, mahalle muhtarlıklarında, okullarda ve daha birçok yerde ulaşabileceğinizi biliyor muydunuz?

İşte tüm bu tehlikelere maruz kalmamak için gelin el ele verelim ve ömrü tükenmiş pilleri geri dönüşüme kazandıralım.

Önceki ve Sonraki Haberler