'Kars Bir Kavşak Kent Kimliğine Bürünecek'

'Kars Bir Kavşak Kent Kimliğine Bürünecek'

Kars'ta yıllar önce Gümrük Müdürlüğü olarak kullanılan geçtiğimiz yıla kadar da Kent Konseyi binası olarak hizmet veren tarihi binanın tekrar Gümrük Müdürlüğü olarak hizmete açıldı.

'Kars Bir Kavşak Kent Kimliğine Bürünecek'

Kars’ta yıllar önce Gümrük Müdürlüğü olarak kullanılan geçtiğimiz yıla kadar da Kent Konseyi binası olarak hizmet veren tarihi binanın tekrar Gümrük Müdürlüğü olarak hizmete açıldı. Açılış törenine katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Kars’ın Ortadoğu, Kafkaslar ve Avrupa’nın Stratejik Merkezi olduğunu söyledi.

Mülkiyeti daha önce Kars Belediyesi’ne ait olan bina, Kars eski Belediye Başkanı tarafından atıl durumdan kurtarılarak restorasyonu yapıldı ve Kent Konseyi binası olarak kullanıldı. Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş tarafından da geçtiğimiz yıl Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne devredilen binanın yeniden Gümrük Müdürlüğü olarak hizmet vermesi sağlandı.

Binanın açılışı için Gümrük ve Ticaret Bakanın Hayati Yazıcı da Kars’a geldi.

Açılışta konuşan Bakan Yazıcı daha önce mülkiyeti Kars Belediyesine ait olan tarihi binayı Gümrük Binası olarak Bakanlığına tahsis eden Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve desteklerinden dolayı da Vali Eyüp Tepe’ye teşekkür etti. Başkan Bozkuş’a 30 Mart yerel seçimlerinde de başarılar dileyen Bakan Yazıcı, “Çok değerli ve çalışkan, dürüstlüğüne de sonsuz güvendiğim değerli Belediye Başkanımız Nevzat Bozkuş, bu binayı Kars’ın ticari potansiyeli artsın diye bize tahsis etti. Başkanımız ayrıca Kars’ın lojistik merkez konumunun güçlenmesini sezdi ve hemen bu tarihi binayı gümrük hizmetleri müdürlüğüne tahsis ettirdi. Sayın Valimiz ve milletvekillerimize de verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. “ dedi.

KARS, ORTADOĞU, KAFKASLAR VE AVRUPA’NIN EN STRATEJİK NOKTASINDA YER ALAN ÖNEMLİ BİR KETTİR

Bakan Yazıcı, Kars’ın bir Serhat Şehri olmasıyla birlikte, Orta Doğu ile Kafkasları birbirine bağlayan bir il olması nedeniyle tarihimizde çok özgün bir yeri olduğunu da söyledi. Kars’ın aynı zamanda, Türkiye’yi Orta Asya’ya,  Avrupa’ya da ve Asya’nın en Doğu’suna bağlaya güzergâhta da bulunan çok önemli stratejik önemede sahip bir il olduğunu da kaydeden Yazıcı, böylesine öneme sahip bir il olan Kars’ta ticaretin en önemli ensturmanlarından biri olan Gümrük Müdürlüğünün açılmasının elzem olduğunu dile getirdi. Bakan Yazıcı, “Ticaretin güçlenmesi ve rekabet gücünün arttırılması bakımından gümrük hizmetleri son derecece önemlidir. Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilidir. Dünyanın çok önemli stratejik bir bölgesinde Asya, Avrupa ve Afrika’da yer alan bir ülkeye sahibiz. Bu nedenlerle Türkiye’nin kendisi de, askeri ve ticari bakımdan bir lojistik konumdadır. Kars özeline geldiğimizde ise dört ülke ile sınırı bulunan ve tarihi İpek Yolu üzerinde yer almasını da dikkate aldığımızda, ticari bakımdan son derece potansiyele sahip bir konumdadır. Geçmişte bu İpek Yolu güzergahta, dünya ticareti gerçekleştirilmiştir. Bu güzergahta ticaret yapacak olan ticaret erbaplarının konaklayacağı ve hizmet alacağı üniteler oluşturulmuştur. Uluslararası ticarette farklı yöntemler uygulanmıyor. Ama İpek Yolu Güzergahı, halen eski potansiyelini taşıma noktasında alt yapı tesislerinin yapılmasına ihtiyaç gösterir bir durumdadır. Biz 2008 yılında İpek Yolu güzergahıan komşu ülkelerin gümrük müdürlükleriyle yıllık toplantılar yapmaya başladık. Bunun öncülüğünü de Türkiye yaptı.” diye konuştu.

VALİ TEPE: “KARS, TARİHİ GEÇMİŞİ, DOĞAL GÜZELLİKLERİ, TURİZMİ VE TARIM-HAYVANCILIĞIYLA FARKLI BOYUTLARI OLAN BİR ŞEHİRDİR

Kars Valisi Eyüp Tepe de Serhat Şehri Kars’ın, Ülkemizin Kafkaslara, Ermenistan’a, Gürcistan’a, Azerbaycan’a açılan kapısı olduğunu hatırlatarak, Kars’ın tarihi geçmişi, doğal güzellikleri, turizmi ve tarım-hayvancılığıyla farklı boyutları olan bir şehir dolduğunu söyledi.

Kars’ın 600 bin büyükbaş, 500 bin küçükbaş hayvan sayısıyla, Türkiye’ de canlı hayvan varlığı bakımından, 8’nci sırada yer aldığını da belirterek, Kars’ın kaşar üretiminde de yüzde 6’sını karşılamakta olduğunu söyledi.

Kars’ın çok eski bir tarihi yerleşim yeri olması itibariyle de her zaman ticari anlamda cazibesi olan bir il olduğuna da dikkat çeken Vali Tepe, “Kars, tarihi İpek Yolu üzerinde yer almaktadır ve her dönemde ticari faaliyetlere konu olmuştur. Sayın Başbakanımızın deyimiyle Londra’yı Pekin’e bağlayacak olan ve Demir İpekyolu olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun önümüzdeki yıl hizmete girmesi öngörülmektedir. Demiryolunun hizmete girmesiyle, Londra’dan Pekin’e kesintisiz demiryolu ile yük ve yolcu taşınması mümkün hale gelecek, böylece Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımacılığı demiryollarına kaymış olacaktır. Yılda 5 milyon ton yük ve 1,5 milyon yolcu taşıması planlanan bu proje, özellikle Kars’ımız için ticaret ve turizm açısından son derece önem arz etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kars’ın gümrük müdürlüğünün açılmasının yan sıra, lojistik merkezin açılmasıyla birlikte çok önemli bir kent olacağına da vurgu yapan Vali Tepe şunları söyledi:

“Bu sayede Kars, bir kavşak kent kimliğine bürünecek, kurulma çalışmaları devam eden lojistik merkezlerle hem istihdam hem de ekonomik olarak ilimize büyük katkı sağlayacaktır. Bu manada; Gümrük Müdürlüğümüz’ün hizmete sunulması daha da önemli hale gelmiş olacaktır. Çıldır-Aktaş sınır kapısının hizmete girmesi, Türkgözü kapısının Ilgaz tünelleri vasıtasıyla kolay ulaşılabilir olması, Dilucu kapısına olan yakın mesafe, Doğukapı ve Alican kapılarının siyasi konjonktüre bağlı olarak açılmaları ile Gümrük Müdürlüğümüz merkezi bir konuma sahip olacaktır. Kuzeyde Hopa Limanı’ndan başlayan ve bütün sınır kapılarına paralel olarak geçen ve Esendere’ye kadar ulaşan kuzey-güney karayolu üzerinde olan Kars, Gümrük Müdürlüğü’nü hak etmektedir. Kars-Tiflis-Bakü demiryolu ile proje çalışmaları süren Kars-Iğdır-Nahçivan demiryolunun kesiştiği noktada olan ilimiz, bu hizmete layıktır.”kha

Önceki ve Sonraki Haberler