Kars Çayı ıslahında sona gelindi

Kars Çayı ıslahında sona gelindi

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü yaptığı yatırımlarla Kars’ın mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

Volkan KARABAĞ

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Kars’ta son dönemde yapılan su yapılarının artmasıyla birlikte, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamakta olduğu belirtildi.

Yapılan açıklamada ilçelere baraj, gölet ve sulama tesislerinin yanı sıra ıslah çalışmalarıyla da çiftçilerin desteklemeye devam edildiği ifade edildi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız yaptığı açıklamada,  “Kars’ın gözbebeği olan Kars Çayı İşi kapsamında Dere yatağı ıslahı amacıyla 150 metre betonarme duvar imalatı ve yükseltilmesi, 2.90 metre yüksekliğinde 31 metre genişliğinde ruberdam (şişme savak ),kontrol odası imalatları tamamlanarak Tarihi Taş Köprü’den itibaren yaklaşık 1000 metre geriye doğru şişirilme işleminin yapıldığını açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Kars Kalesi, Namık Kemal Evi, Ebu'l Hasan-ı Harakani Türbesi ve Camisi, Topçular Hamamı, Muradiye Hamamı, Taş Köprü, Kümbet Camii (Havariler Kilisesi) arasından akmaktadır. Kars Çayının bu tarihi ve turistik mekânların arasından geçen kısmında dere yatağı düzenlemesi ile cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanmaktadır.” dedi.

Yıldız, açıklamalarında bu proje kapsamında; hem Tarihi Taş Köprü hem de Kars Kalesi ziyaretçileri tarafından seyredilebilir bir noktada imalatı yapılan şişme lastik savakla, dere üzerinde yaklaşık 3 metre yüksekliğinde bir şelale oluşturulmuştur. Bu lastik şişme savak sayesinde Kars Çayı, Tarihi Taş Köprü ‘den itibaren yaklaşık 1000 metre geriye doğru şişirilecek ve yılın 365 günü dolu ve akış halinde bir su manzarasına kavuşacağını söyledi.

Yıldız, son olarak Kars Çayı Islahı Projesinde fiziki olarak yüzde 95 gerçekleşme sağlandığının ve toplam maliyeti 4 milyon 230 bin olduğunun altını çizerek, çalışmaların tamamlanma aşamasında olduğunu belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler