Kars çiftçisi kıtlık korkusu yaşıyor

Kars çiftçisi kıtlık korkusu yaşıyor

Kars il genelinde geçimini tarım ve hayvancılıkla idame ettiren çiftçi, Haziran ayının başında olunmasına rağmen kıtlık korkusu yaşamaya başladı.

Tacettin DURMUŞ

Son haftalarda sadece Kars ve yakın çevre köylerinde düzensiz bir şekilde yağmur yağarken Digor ve Kağızman’ın büyük bölümü yağmura hasret günler yaşıyor.

Meteoroloji yetkililerine göre Kars ve çevresinde son günlerin yağışlı olacağı açıklansa da düzensiz yağışlar çiftçiyi kara kara düşündürüyor.

Digor’un büyük bölümünde yeterli yağışların olmaması nedeniyle arazilerin kuruması nedeniyle umutsuzluğa kapılan çiftçi, önümüzdeki günlerde yağmur yağması için dua etmeye başladı.

İki yıl önce yaşanan kıtlık nedeniyle Gürcüstan’dan saman ithal eden Kars’ta, birçok köylü Ziraat Bankasından çektikleri çiftçi kredisiyle aldıkları hayvan yemi ile hayvanlarını yaza çıkardı. Başta mazot olmak üzere tarım girdilerinin yüksek olmasının yanı sıra hayvanlarını da umdukları fiyatlardan satamayan Kars çiftçisi önceki yıl aldıkları kredileri hükümetin aldığı karar sonrası faiziyle erteledi.

Çiftçinin yetersiz yağış ve yalancı bahar korkusu yaşadığı özellikle Digor’un köylerinde ekilen tarım alanları ve meralar daha şimdiden kurumaya başladı. Aynı kuraklık korkusunu arıcılar da yaşamaya başladı. Zamanında yağmayan yağmur ve soğuk rüzgarların esmesi nedeniyle çiçeklerinde açmaması arı yetiştiricilerini de kara kara düşündürmeye başladı. 21 Haziran gün dönümünü bekleyen Kars çiftçisi ve arı yetiştiricileri önümüzdeki günlerde bolca yağmur yağması için elleri duada bekleyişini sürdürüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler