Kars En Çok Göç Veren 11'nci İl!

Kars En Çok Göç Veren 11'nci İl!

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplanması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) soru önergesi sundu.

Bilgen'in verdiği soru önergesi şöyle:

Kars ilimizde ekonomik ve güvenlik vb anlamda sıkıntısı yaşayan yurttaşlarımız daha iyi şartlarda yaşam sürebilecekleri başka kentlere göç etmektedirler. Bu göçlerde genelde amaç yurttaşlarımızın kendileri ve aileleri için daha iyi bir gelecek kurma hayalleridir. Cumhuriyetin ilk dönemlerinden günümüze kadar yatırım anlamında istediği payı hiçbir zaman alamayan ve çözüm üretmeyen yanlış güvenlik politikaları sebebiyle Kars ilimiz göç konusunda Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre en çok göç veren 11. İlimizdir. Belirli bir yaşa gelmiş yurttaşlarımız istihdamın olamaması sebebiyle nasibini başka şehirlerde arama yoluna gitmişlerdir. Göçün kendisinin büyük bir sorun olmasına rağmen sorunu ortaya çıkaran faktörler ve sorunun çözüm yolları bu zamana kadar gerektiği gibi araştırılmamıştır.

Bu bağlamda;
1- Son 10 Yılda yıllara göre Kars’tan göç eden yurttaşların yaşa ve cinsiyete göre dağılımı nasıl olmuştur.

2- Son 10 Yılda Kars’tan göç eden yurttaşların göç etme sebepleriyle ilgili bir araştırma yapılmış mıdır? Eğer araştırma yapılmışsa sonuç nedir?

3- Son 10 yılda Kars ilinden göç edenlerin illere göre dağılımı nasıl olmuştur

4- Kars Kafkas Üniversitesinde göçü araştırmak için çalışma yapacak bir bölüm/ekip ya da bunlara benzer bir yapılandırma oluşturulmuş mudur?

5- Kars Kafkas Üniversitesinde son zamanlarda Göç İdaresi ile ortaklaşa göç üzerine yapılmış bir araştırma mevcut mudur? Eğer böyle bir araştırma varsa bu araştırmaların sonuçları nelerdir?

6- Kars ilimizde özel güvenlik bölgesi ilanı sebebiyle ekonomik faaliyetlerini sürdüremeyip göç etmek zorunda kalan yurttaş sayımız nedir?

7- Göç verme konusunda son 10 yılda Kars ilimizde ilçelere göre yaş ve cinsiyet dağılımı nedir?  

8- Son 10 yıl içerisinde kan davaları sebebiyle göç etmek zorunda kalan aileler olmuş mudur? Eğer bu sebeple göç olmuşsa bu göçlerin engellenmesi için önlemler geliştirilmiş midir?

9- Selim ilçesi Bozkuş Köyünde 6 ailenin kan davası sebebiyle göç etmek zorunda kaldığı bilgisi doğru mudur? Eğer doğru ise bu göçün engellenmesi için hangi çalışmalar yapılmıştır?

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler