Kars halkı çok büyük acılar yaşadı

Kars halkı çok büyük acılar yaşadı

KARS ARDAHAN IĞDIR DERNEKLER FEDERASYONU GENEL BAŞKANI ERDOĞAN YILDIRIM'IN CUMHURİYET BAYRAMI VE KARS'IN KURTULUŞU MESAJI

Kars halkı çok büyük acılar yaşadı

KARS ARDAHAN IĞDIR DERNEKLER FEDERASYONU GENEL BAŞKANI ERDOĞAN YILDIRIM’IN CUMHURİYET BAYRAMI VE KARS’IN KURTULUŞU MESAJI

29 ve 30 Ekim tarihlerinde ard arda iki bayramımızı kutluyoruz. 29 Ekim tarihinde Türk Milletinin canıyla, kanıyla kazandığı kahramanlık destanlarıyla dolu İstiklal mücadelesi sonucunda kurulan özgürlüğümüzün simgesi olan Cumhuriyetimizin Bayramını, 30 Ekim’ de ise Kars’ımızın düşman işgalinden kurtarılışını kutlamaktayız.

Cumhuriyetimizin ilk tohumlarının atıldığı yer olan Serhat Şehrimiz Kars, 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşından sonra işgal altında kalmıştır. Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın önderliğinde yapılan harekatla 30 Ekim 1920 tarihinde yeniden vatan topraklarına dahil edilmiştir. 43 yıl süren bu işgal boyunca Kars halkı çok büyük acılar yaşadı, Ermeniler tarafından yapılan insanlık dışı işkencelere maruz kaldı ama pes etmedi her şeye rağmen işgale karşı büyük direnç göstererek sonunda özgürlüklerine kavuştular. Kars’ımız sürdürülen İstiklal mücadelesinde  kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, yılmamış korkmamış ve dimdik ayakta durmuştur. Bu mücadelenin sonunda gösterdikleri gayret ve dayanma azminin sonucunu alarak düşmana gereken dersi vermiş, vatanımızın bölünmez bütünlüğünü kanıtı olan şanlı bayrağımızı Kars Kalesi’nde dalgalandırmıştır. Kars’ın düşman işgalinden kurtarılması ile kazanılan zafer aynı zamanda Türkiye’nin kazandığı ilk resmi zafer olması ve sonrasında imzalanan Gümrü Antlaşması da Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetinin ilk resmi anlaşması olması nedeniyle de son derece önemlidir. Kazanılan resmi zafer ve sonrasında imzalanan antlaşma Türk Ordusunu, Türk halkını yüreklendirmiş, güçlendirmiş ve Anadolu’da dalga dalga yayılarak diğer işgal altındaki topraklarımızı geri almak için beraberce omuz omuza mücadele azmini kazandırmıştır.

Milletçe geçmişte kazanılan zaferlerimiz ve onlardan aldığımız güçle bugün Türkiye Cumhuriyeti olarak dünyanın en saygın ülkeleri arasında hak ettiği yeri alan önemli bir ülkeyiz. Şüphesiz ki bunu ülkemizin her karış toprağını canları pahasına işgal kuvvetlerinden geri almak için mücadele eden şehitlerimize, gazilerimize borçluyuz.

Bugün bizler sınırı bekleyen il olmanın, Serhat şehri olmanın değerini bilerek, bu güzel şehrimiz için canlarını feda eden şehitlerimize olan vefa borcumuzu ödemek için şehrimizi daha ileri seviyelere taşımak, tarihimizde Sultan Abdülaziz tarafından ilk kez şehrimize verilen “Gazi” ünvanını Kars’ımıza yeniden kazandırmak için yapılan girişimlerin bir an önce sonuçlanmasını sağlamak zorundayız.

Bu duygularla ve birlik, beraberliğimizin her geçen gün daha da güçleneceği inancıyla  29 Ekim Cumhuriyet Bayramını ve 30 Ekim Kars’mızın düşman işgalinden kurtarılışının 94. yıl dönümünü yürekten kutluyorum. Vatanımızı kurtaran, Kars’ımızı tekrar anavatan topraklarına dahil eden başta Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.

Önceki ve Sonraki Haberler