Kars Kalesi dökülüyor

Kars Kalesi dökülüyor

Kars’ın göz bebeği, sayısız tarihi kalıntıyı çevresinde barındıran 867 yıllık Kars Kalesi, ilgisizlikten dökülmeye başladı.

Tacettin DURMUŞ

MS. 1153 yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzedin’in emri ile veziri Firuz Akay tarafından yaptırılan Kars Kalesi’nin içersindeki bazı kısımlar zamana yenik düşmenin izlerini taşıyor. Korona virüs salgınına rağmen her gün sayısız yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan Kars Kalesinin birçok bölgesi adeta dökülüyor.

Kars Valiliği tarafından kentin tarihi, sosyal, kültürel ve turistik değerlerine değer katacak olan, aynı zamanda turizm potansiyelini artırmak amacıyla hummalı bir şekilde devam eden Kars Vadisi Projesinin gölgesinde kalan Kars Kalesinin içi de dışı gibi ilgi bekliyor.

Kars Kalesinin açık olan her iki kapısından içeri giren bir ziyaretçi adeta hüzne bürünüyor. Kalenin şehre bakan kısmından yürüyerek içeriye giren bir ziyaretçiyi ilk olarak dökülmüş ve dağılmış merdivenler ve yürüyüş yolu karşılıyor. İçeri giren bir ziyaretçi hemen girişte bulunan Fatiha okuduğu Celal Baba türbesinin harap haline anlam veremiyor. Kale içerisinde ilerleyen bir ziyaretçinin gözü, daha sonra orada sergilenen Padişah I. Abdülhamit tarafından Kars’ın korunmasında kullanılması amacıyla göndermiş olduğu Osmanlı topuna takılıyor. Top ile birlikte hatıra fotoğrafı çektiren ziyaretçinin deklanşörüne ise topun üzerinde bulunduğu kaidenin berbat hali yansıyor. Kalenin içerisini gezen ziyaretçiler aynı zamanda kalenin surlarının dökülmeye başladığını görüyor.

Öte yandan kaleye dere içi yolundan araç ile gelen ziyaretçilerin, ilk önce adeta geçit vermeyen ve köstebek yuvası haline gelen Dere içi yolunu geçmesi ardından da aynı kaderi paylaşan kale yolunu geçmesi gerekiyor. Böylece Tarihi Kars Kalesini ziyaret eden bir kişi, kalenin şehre bakan kısmında devam eden Kars’ın yüz akı proje gibi kalenin içerisinin de elden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Aynı zamanda geçtiğimiz aylarda Kars Valisi Türker Öksüz’ün çabalarıyla Kars Kalesinin ışıklandırılması tüm Kars halkını memnun ererken, Kars Çayı Çevre Düzenleme, Bedesten, Konak, Sokak Sağlıklaştırması, Kars Kalesi Yolu Düzeltilmesi ve Kale Aydınlatılması, Muradiye ve Mazlumağa Hamamları ile Beylerbeyi Sarayı Restorasyonu gibi entegre projeleriyle birlikte Kars Çayı ıslah çalışmaları hayranlık uyandırıyor. Kars’ın kaderini değiştirecek olan çalışmalara Kars Kalesinin söz konusu sorunlarının da bir an önce projeye dahil edilmesi önem arz ediyor.

 

kars-kalesi-dokuluyor-(6).jpgkars-kalesi-dokuluyor-(5).jpgkars-kalesi-dokuluyor-(2).jpgkars-kalesi-dokuluyor-(3).jpgkars-kalesi-dokuluyor-(10).jpgkars-kalesi-dokuluyor-(9).jpgkars-kalesi-dokuluyor-(8).jpgkars-kalesi-dokuluyor-(7).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler