Kars Kalesi ziyaretçi akınına uğruyor

Kars Kalesi ziyaretçi akınına uğruyor

864 yıl önce inşa edilen tarihi Kars Kalesi, kış aylarının kendisini unutturmaya başladığı bugünlerde ziyaretçi akınına uğruyor.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

1153 yılında Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri ile Vezir Firuz Akay’a yaptırılan Kars Kalesi, tarihi kapısını yerli ve yabancı turistlere açıyor.

Havalarının ısınmasını fırsat bilen vatandaşlar, gruplar halinde Kars Kalesine yürüyerek veya araçları ile çıkmanın doyumsuz keyfini hep birlikte yaşıyor. Kalenin şehre bakan giriş kapısında Celal Baba Türbesi’nde Fatiha okuduktan sonra gezi turuna başlayan ziyaretçiler, bol bol fotoğraf çekerek sosyal medyada paylaşımlar yaparak kadim kent Kars’ın tanıtımını da en iyi şekilde yapmış oluyor.

Özellikle öğrencilerin sıkça ziyaret ettiği Kaleden şehri kuş bakışını seyretmenin keyfini yaşayan ziyaretçiler, orada bulunan kafede çay içmenin de tadını çıkarmış oluyor.

Şehre Doğu Ekspresi, uçak ve karayoluyla gelen yerli ve yabancı turistler, il merkezinde ve Sarıkamış kayak tesislerinde bulanan otellere yerleştikten sonra önce kayak keyfini yaşıyor. Ardından da Kars Kalesi olmak üzere, hemen eteklerinde bulunan 12 Havariler Kilisesi, Evliya Cami bahçesinde bulunan Ebul Hasan Harakani Türbesi, tarihi Taş Köprü, tarihi hamamlar, Osmanlı ve Selçuklu evleri ile Baltık Mimari tarzında inşa edilmiş yüzlerce tarihi mekanı gezmiş olmanın hazzını birlikte yaşamış oluyor. 

KARS KALESİ HAKKINDA:

Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S. 1153 yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılmıştır. Kenti çevreleyen dış kale surları da 12. yy'da inşa edilmeye başlanmış 1386 tarihinde Timur tarafından yıkılan kale 1579 yılında Osmanlı Padişahı III.Murat'ın fermanı ile Kars'a gelen Lala Mustafa Paşa tarafından kale ve dış cephe surları yeniden yaptırılmıştır.(Kale kalıntılarında dört köşe mermer kitabe bulunmuş dış surların kapısına koydurulmuştur. Bu kitabeye göre "1152 yılında Sultan Melik İzzetin'in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılmıştır. Kaleyi 1386 yılında da Timur yerle bir etmiş, 1579 yılında tekrar III. Murat'ın emriyle Lala Mustafa Paşa yeniden yaptırmıştır.") 1616 ve 1636 yıllarında 2 defa onarımdan geçmiş, şehir merkezine bazı eserler eklenmiştir. Kaynaklara göre Merkez kale dışında surlar 27.000 metre uzunluğunda olup, 220 burçtan meydana gelmiştir. kale doğu-batı istikametinde 250 mt. Kuzey-güney istikametinde yaklaşık 90 metre'dir. 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşından sonra 40 yıllık Rus işgalinde tahribatlara uğramış, orijinal özelliğini ve kullanımını yitirmiştir.

Kars Kalesinin dış cephe surları kesme bazalt taştan yapılmış olup yük istinat duvarları ile çevrilidir. Üç büyük kapısı bulunmaktadır. Bunlar;

Sukapısı veya Çeribaşı kapısı (batıda)

Kağızman kapısı (Ortakapı)

Behram Kapısı veya Bayrampaşa kapısıdır.

Kalenin kuzeydeki ana giriş kapısı kale önündeki boşluğa açılmaktadır. Bu yapılar arasında kalenin en yüksek noktası olan kale burcuna doğru taş döşemeli bir cadde mevcut olup caddenin bitiminden itibaren merdivenlerle kale burcuna ulaşılmaktadır. Kars Kalesi içerisinde 12. yy'dan kalma Celal Baba Türbesi, Askeri Koğuşlar, Tarlalar, Cephanelik ve bir adet Mescit yer almaktadır. Sit alanı olarak ilan edilen Kars Kalesi Kentten bakıldığında etkileyici bir görünüme sahiptir.

kars-kalesi-ziyaretci-akinina-ugruyor-(3)-001.jpgkars-kalesi-ziyaretci-akinina-ugruyor-(2)-001.jpgkars-kalesi-ziyaretci-akinina-ugruyor-(1)-001.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler