Kars Kültür Merkezi Avrupa Standartlarına Kavuşturuluyor

Kars Kültür Merkezi Avrupa Standartlarına Kavuşturuluyor

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü hizmet binası AB Standartlarına uygun şekilde yeniden dizayn ediliyor. Son sistemlerin kullanıldığı modern kültür merkezinin de yer aldığı bina; engelliler için yeni giriş bölmeleri, sergi salonları, perde sistemiyle tep

Kars Kültür Merkezi Avrupa Standartlarına Kavuşturuluyor

-LAZERLE SİSTEMATİK ÇALIŞMA

-ENGELİLER SALONA RAHAT GİREBİLECEKLERİ GİBİ SAHNE PROGRAMLARI DA YAPABİLECEKLER

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü hizmet binası AB Standartlarına uygun şekilde yeniden dizayn ediliyor. Son sistemlerin kullanıldığı modern kültür merkezinin de yer aldığı bina; engelliler için yeni giriş bölmeleri, sergi salonları, perde sistemiyle tepeden tırnağa yenileniyor. Işık, ses, loca, yangın söndürme düzeneği ve foye salonuyla çok yakında Kars halkına hizmet vermek için kapılarını açacak.

1989 yılında Türkiye genelinde yapılan 8 tip projeden biri olan fakat kış koşullarına uygunluğu bulunmayan Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü hizmet binası 2012 yılının Ağustos ayında ihale edildi ve yenileme çalışmalarına start verildi. 2013 Eylül ayında hizmete girmesi beklenen çalışmalar için yaklaşık 2 milyon 23 bin TL harcanmış olacak. Yenileme çalışmalarıyla birlikte yakıtta da büyük tasarruf sağlanacak. Önceleri katı yakıtla ısıtılan binada yıllık 130 bin TL tutarında masraf olurken bundan böyle doğalgazla yılda ortalama 30 bin TL harcanmış olacak.

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, “Kars Kültür Turizm İl Hizmet binası burası. Aynı zamanda da Kars’ın tek kültür merkezi binasıdır. Kültür merkezimiz 1989 yılında yapılmış ve hizmete girmiştir. Türkiye de 8 tane bulunan tip projelerden birisidir burası. Tip proje olduğu içinde Kars iklimine ve Kars şartlarına uygun bir proje değildi. Biz bunu tekrardan hem projelendirerek hem de tadilatını yapmak amacıyla bakanlığımızla çeşitli istişarelerde bulunarak Türkiye’de yapılan bu 8 tane kültür merkezinin onarım inşaatının birini de Kars’a getirdik. Tekrar onarmayı istedik. Aynı zamanda Kars’ın bütün kültürel faaliyetlerinin karşılandığı bir kültür merkezi olasından dolayı da çok yorgun bir durumdaydı. Hem mekanik aksamlar hem de diğer teknik aksamların tamamı çok yorgun durumdaydı. Bunları yenilemek tadilatını yapmak2013 teknolojisine entegre etmek amacıyla biz yola çıktık. Ve 2012 yılının 8. ayın 6’sında ihale ettik. Ve yer teslimi yaptık müteahhide. Burayı komple yenileyip Kars halkına 350 kişilik, yine bütün kültürel faaliyetlerin yapıldığı bir kültür merkezi şekline dönüştürmeye çalışıyoruz.” dedi.

MİLLETVEKİLLERİNE TEŞEKKÜR

AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Yunus Kılıç’ın, bu konudaki çabalarından da söz eden Doğanay, “Bunun içerisinde ses sistemi, ısıtma sistemi, en önemlisi de bir kültür merkezi olmasına rağmen ve umuma açık olan bir faaliyet alanı eri olmasına rağmen yandın söndürme tertibatı yoktu. Biz merkezi sistemde yangın söndürme tertibatı, yangın söndürme stickerları ile birlikte onu da burada inşa ettirdik. Aynı zamanda bunun arkasına 180 tonluk bir havuz inşa ettirdik. Bu 180 tonluk havuzla burada ki otomatik yangın söndürme şeylerini devreye sokamaya çalışacağız. Aynı anda da buranın bütün mekanik tesislerini, elektronik aksamının tamamını 2013 teknolojisine entegre ederek yenilemiş olduk. İnşallah bu güzide serhat şehrimiz Kars hem şanına ve serhatlığına yakışır bir kültür merkezi kazanacak. Ve Kars’ın çok kültürlülüğü bu kültür merkezinde tiyatro, müzikal oyunlarla tekrar gündeme gelecektir diye düşünüyoruz. Aynı zamanda Kars’ın en büyük eksikliklerinden birisi de Kars’ta bir foya salonu yoktu. Yani fotoğraf ve resimlerin sergileneceği ve kültür merkezinde ki canlılıkları bir arada tutacak bir foya salonu yoktu. Biz bu kültür merkezimizin girişine aynı zamanda yine hem çok amaçlı konferans salonu gibi hem de foya salonu gibi düşündüğümüz için öyle dizayn ettik. İnşallah 2013’ün Eylül ayına doğru biz burayı hizmete açarak Kars’ta ki hem sanatsal faaliyetlerin hem de kültür faaliyetlerinin yapılacağı bir merkez haline getireceğiz. Biz burayı projelendirirken projelerimizi ve yaklaşık maliyetimizi Ankara’ya gönderdik. Bu yaklaşık maliyet ve projelendirme çalışmalarında bölge milletvekillerimiz hakikaten bizzat kendileri konuyla ilgilenerek bakanlığa gittiler. Ve bu projenin o ödeneğin Kars’a çıkmasında çok büyük emekleri oldu. Ben sizin aracılığınızla onlara çok teşekkür ediyorum. Hakikaten Ankara’dan ödenek çıkartmakta o kadar kolay değil. Onlara da buradan sizin aracılığınızla teşekkür ediyorum.”

2 MİLYON TL’Yİ AŞTI

Doğanay, proje bedeliyle ilgili de, “Şuanda 2 milyon 23 bin lira artı KDV ihale bedeli. İhalesi yapıldı. Bitmek üzere. Yani normalinde Haziran’ın 5’i itibari ile bitmesi gerekiyordu. Fakat inşaatlarda sonradan mutlaka bazı eklemeler oluyor,  unutulan şeyler oluyor. Tadilat yaptıkça da bu eksiklikler ortaya çıkıyor. İnşallah bu eksiklikleri de tamamlıyoruz. Süre uzatımı aldıktan sonra Eylül ayında biz bunu Serhat ilimiz Kars halkının hizmetine sunacağız inşallah.” açıklamasında bulundu.

Doğanay daha sonra şunları söyledi:

“1982 yılında yapılmış, 1989 yılında faaliyete geçirilmiş olan bir tip projedir bu. Biz kültür merkezimizin çalışmasında 2013’ün teknolojisinin tamamını kullanıyoruz. Yapacağımız yeniliklerde 2013’ün teknolojisinin hepsini içerecek. Yani ses sistemi, ışık sistemi, slâytlar, panaromik sistemler, foya salonu tamamen 2013 yılının teknolojisine neyse Kars halkı o hizmeti alacak burada. Lazer çalışmaları da yapılan kaplamaların simetrisini sağlamak amacıyla lazerle ışık ile bir düzlük sağlıyordular. O kaplamaların simetri amacıyla yapılmış bir çalışmaydı. Locaları, soyunma odaları, sanatçı odaları hepsi dizayn edildi. Daha önce 1989 yılında yapılmış olan opera çukuru vardı. Ve atıl durumdaydı, kullanılmıyordu. En önemlisi de biz opera çukurunu kapatarak hem fizibıl hale getirdik hem de daha yaygın hale getirdik. Birde yine başbakanlık genelgesiyle bütün dairelere gönderilen ve tamim haline getirilen engellileri ulaşabilirlik açısından da kültür merkezimiz yenilendi. Engellilerimizde artık kültür merkezinde tiyatro izleyebilecekler, sosyal faaliyetlerde bulunabileceklerdir. Olara göre de dizayn edildi. Hem Avrupa standartlarına kavuşturulmuş oldu, hem de Kars 2013 vizyonuna yakışır b,ir kültür merkezi kazanmış oldu diye düşünüyorum ben.”

Önceki ve Sonraki Haberler