Kars Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı Kararları

Kars Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı Kararları

Kars İl istihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, 23.01.2014 tarihinde saat 14.30'da Kars Valiliği Kar Toplantı Salonunda yapıldı.

Kars Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı Kararları

-TOPLANTI TUTANAĞI VE TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR

Kars İl istihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, 23.01.2014 tarihinde saat 14.30’da Kars Valiliği Kar Toplantı Salonunda yapıldı. Kars Vali Yardımcısı Cevat Uyanık’ ın Başkanlığında, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu asil üyelerinden Kars Belediye Başkanı V. Zafer Aslanoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Özbey, İl Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yusuf Bulut, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü V. Recep Koçoğlu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyon Temsilcisi Turan Aslan, Türk İş Temsilcisi Yusuf ERdoğdu, Türkiye Sakatlar Konf. Temsilcisi Şerife Sıttıka ERtaş, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr.Yüksel Koçak, Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Mehmet Özdoğan, Vali Eyüp Tepe’nin katılımlarını uygun gördüğü KOSGEB Müdürü Mustafa Işık, Karslı Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Serap Çetin Çağatay’ın katılımıyla toplantı yapıldı.

Kars Vali Yardımcısı Cevat Uyanık’ın toplantıyı açılış konuşmasında ülkenin genel ekonomik yapısı hakkında genel bir değerlendirme yaptıktan sonra İlimizin ekonomik durumu ve işsizlik sorunu hakkında düşüncelerini dile getirdi. 2013 yılında Toplum Yararına  Programlarının (TYP)  ilimizde yoğun olarak uygulanmasının önemine değinerek bu programların nisbi olarak işsizlik üzerinde olumlu katkı sağladığını diğer yandan bir takım hizmetlerin yapıldığını ve İlin ekonomisine olan katkılarını dile getirmiştir. Bu programların sonraki yıllarda da devam etmesi temennisinde bulundu.

Gündemin 2. maddesi Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yusuf Bulut tarafından, 2013 yılında gerçekleştirilen 4 olağan ve 1 olağanüstü İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantılarında alınan kararlar doğrultusunda İl Müdürlüğünce gerçekleştirilen işgücü uyum programları hakkında bilgi sunumu yapıldı.

Gündemin 3. maddesi İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesi 4 üncü bendi kapsamında 2013 Yılı Faaliyet Raporu sunuldu.

Gündemin 4. maddesi 2014 yılı Eğitim Planı İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu onayına sunuldu.

Gündemin 5. maddesi Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünce Aktif İşgücü Hizmetleri kapsamında gönderilen ödeneğin %5’lik kısmı için işbirliği kapsamında kurs açılmasına yönelik Kafkas Üniversitesi ve İl-İlçelerde bulunan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinden gelen talepler görüşüldü.

Gündemin 6. maddesi İl İstihdam Mesleki ve Eğitim Kurulunun 31.10.2013 tarihli toplantısının 6 nolu gündem maddesi “Yoğun göç veren illerde göçün engellenmesi amacıyla Aktif İşgücü Piyasası Programları kapsamında mesleki eğitim faaliyetlerinin ve Kurumumuz diğer faaliyetleri çerçevesinde yapılabilecekleri yaygınlaştırılması için neler yapılabilir.” Konulu, Kars ilimiz ile ilgili yapılan araştırma raporu  hakkında kurul üyelerine sunum yapıldı.

Gündemin 7. maddesi Kadın–Dostu Kentler projesi kapsamında Kadınlara yönelik istihdam odaklı stratejileri geliştirmek konusu görüşüldü.

Gündemin 8. maddesi Haydar Aliyev Endüstri Meslek Lisesinde Gıda Teknolojisi altında Süt İşlemeciliği dalının açılması konusu kurulda görüşüldü.

Gündemin 9. maddesi Kars İlindeki bütün kamu kurum, kuruluş ve Özel Şirketlerle Hijyen konusunda bilgilendirme yapılması ve bu konuda 05 Temmuz 2013 tarih ve 28698 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliğine göre eğitim düzenlenmesi için gerekli çalışmaların başlanması  konusu görüşüldü.

Gündemin 10. maddesi İşletmelerde Beceri Eğitimimi kapsamında öğrenci çalıştırmayan 10 ve üzeri personel çalıştıran İşletmelere 3308 sayılı Kanunun 25. maddesine göre cezai müeyyide uygulanması hususunun görüşülmesi,

Gündemin 11. maddesi Yaygın Eğitim faaliyetleri kapsamında açılan kurslarda kursların niteliğinin iyileştirilmesi için denetim ve rehberlik çalışmalarının yapılması hususunun görüşülmesi,

Gündemin 12. maddesi  Kamu Kurum ve kuruluşları ile isteyen diğer ilgililerin işitme engelliler iletişim kurulabilmesi için eğitim  gereksinimlerini karşılamaya yönelik İŞARET DİLİ eğitimi ile ilgili kursun eğitici sıkıntısı nedeniyle açılamadığından 2014 yılı içerisinde açılması konusu kurulda görüşüldü.

Gündemin 13. maddesi İlimizin zorunlu eğitimin sekiz yıla çıkmasıyla birlikte kız öğrencilerinin okullaşması ve 9. sınıf şube ortalamaların artmasıyla mevcut kız meslek lisesinin ihtiyacı karşılamadığından İlimizde yatılı kız meslek lisesinin açılması konusu görüşüldü.

Gündemin 14. maddesi  3308 sayılı sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki meslek dallarında açılan işyerlerinde ustalık belgesi olmayan işyerlerinin tespit edilmesi amacıyla denetimlerinin yapılması konusu görüşüldü.

Gündemin 15. maddesi yürütme kurulu üyelerinin  değişmesi İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu gündemine alınıp görüşüldü.

İL İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİM KURULUNDA ALINAN KARARLAR

Karar: 1 

İlimizin işgücü ihtiyaçları göz önüne alınarak Çalışma ve İş Kurumu Kars İl Müdürlüğünce oluşturulan işgücü eğitim planın kurul üyelerinin görüş ve önerileri doğrultusunda son şeklini alan İşgücü Eğitim Planında belirtilen mesleklerde İşbirliği, UMEM ve İstihdam Garantili İşgücü Yetiştirme Kurslarının yıl sonuna kadar mevzuat doğrultusunda uygulanmasına,     Kars Merkez’de ve İlçelerinde Toplam 200 kişinin yararlandırılmasının planlandığı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri (UGM) düzenlenmesi.  İl Müdürlüğümüze kayıtlı işsizlerin mesleki yeterliklerini geliştirebilecekleri İşbaşı Eğitim Programları (İEP) kapsamında 700 katılımcının yararlandırılması. Engelli ve Eski hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Ceza Olarak Kesilen Paraları Kullanmaya Yetkili Komisyonca (Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü) 2013 yılında açılması uygun görülmüş olan kursların uygulanmasının onaylanması ve 2014 yılında açılması teklif edilecek kursların uygulanmasını,

Karar: 2

2014 yılında istihdam garantisi aranmaksızın kurs bütçesinin % 5’lik dilimiyle açılması önerilen kurslar görüşüldü ve bu dilim için ilk 8 kurs belirlendi.

1)Kars Merkezde;

- Evde Çocuk Bakımı,

- İş Makinaları Motor ve Aktarma Organları Bakım ve Onarımı,

- Satış Elemanı

2)Selim : Evde Çocuk Bakımı

3)Akyaka: Arıcılık

4)Sarıkamış: Taş Oymacılığı

5)Kağızman: Bilgisayar Destekli Muhasebe

6)Digor: Trikotaj

Karar: 3

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesi 4 üncü bendi kapsamında 2013 Yılı Faaliyet Raporu ve 2014 yılı Eğitim Planı onaylandı

Karar: 4

Haydar Aliyev Endüstri Meslek Lisesinde Gıda Teknolojisi altında Süt İşlemeciliği dalının açılmasına karar verildi.

Karar: 5

Kars İlindeki bütün kamu kurum, kuruluş ve Özel Şirketlerle Hijyen konusunda bilgilendirme yapılması ve bu konuda 5 Temmuz 2013 tarih ve 28698 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliğine göre eğitim düzenlenmesi için gerekli çalışmaların başlatılmasına;

Karar: 6

Kamu Kurum ve kuruluşları ile isteyen diğer ilgililerin işitme engelliler iletişim kurulabilmesi için eğitim gereksinimlerini karşılamaya yönelik İŞARET DİLİ eğitimi ile ilgili kursun eğitici sıkıntısı nedeniyle açılamadığından 2014 yılı içerisinde eğiticin görevlendirilerek ilimize getirilip İŞARET DİLİ kursunun açılmasına;

Karar: 7

Zorunlu eğitimin  sekiz yıla çıkmasıyla birlikte kız öğrencilerinin okullaşması ve 9.Sınıf şube ortalamaların artmasıyla mevcut kız meslek lisesinin ihtiyacı karşılamadığından, İlimizde mevcut liselerin birinin bünyesinde Anadolu Kız Lisesinin açılmasının yürütme kurulunun gündemine alınmasına;

Karar: 8

3308 sayılı sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki meslek dallarında  ustalık belgesi olmayan vatandaşlara işyeri açma ruhsatının verilip verilmediğinin Kars ve İlçe Belediyeleri tarafından araştırılmasına;

Karar: 9

Yürütme kurulu üyelerinden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Temsilcisi (TİSK) çıkarılıp yerine, Serhat Kalkınma Ajans Genel Sekreterliği (SERKA) yürütme kuruluna dahil edildi.

Karar: 10

Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğünce önerilen ve kurulda görüşülerek kararlaştırılan Mesleki ve teknik Eğitim Yönetmeliğinin 28. maddesi gereğince İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde 2014 yılı içerisinde İşletmelerdeki Mesleki Eğitimin Denetimi için her yıl kurulması zorunlu olan bu komisyona ilgili meslek odasından bir temsilci, Kurum Müdürlüğünden bir yönetici, alan öğretmeni, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden en az Şube Müdürü düzeyinde bir temsilci ve eğitimin yapıldığı meslek alan dalında uzmanlaşmış en az iki temsilciden oluşan komisyon kurulması İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu tarafından uygun bulunmuştur.

Karar:11

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 86. maddesine göre 2014  Eğitim-Öğretim yılı içerisinde yapılacak olan Kalfalık ve Ustalık sınavlarının gün ve yerleri ile sınavları yapacak komisyonların oluşturulması ve meslek alanlarının özelliğine göre bu sınavların yazılı, sözlü ve ya  hem yazılı hem sözlü uygulamalı ve ilimizde birden fazla Mesleki Eğitim Merkezi bulunduğundan bu görevin Kars Mesleki Eğitim Merkez Müdürlüğünün hazırlayacağı programların Valilik Makamının onayından sonra yürürlüğe girmesi İl İstihdam ve Mesleki Eğitim kurumunca uygun bulunmuştur.

Kars İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunda 23.01.2014 tarihinde 11 madde karara bağlandı.

KARS ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI EĞİTİM PLANI

MESLEK ADI: MODÜLER PROGRAM AZAMİ VE ASGARİ SÜRELERİ  

PLANLANAN KURSİYER SAYISI

1.Ahşap Montaj Elemanı       880/696           50

2.Arı Yetiştiriciliği     320/80 50

3.Bankacılık ve Sigortacılık Meslek Elemanı            ... / ...   50

4.Bilgisayar Destekli Tasarım Elemanı (Cad-cam)    240 / 128         50

5.Bilgisayar İşletmeni (Operatör)      240/160           50

6.Bilgisayar Sistem Bakım Onarımcısı          240/144           50

7.Bilgisayar Destekli Muhasebe        480/304           50

8.Biyo Medikal Teknik Servis Elemanı         720 / 472         50

9.Büro Yönetimi ve Sekreterlik Elemanı (Yönetici Asistan)            440/344           75

10.Cilt Bakım ve Güzellik Elemanı (Cilt Bakım ve Temel Makyaj) 840/472 50

11.Çağrı Merkezi Görevlisi    800/544           50

12.Çift İğne Makineci            280/144           50

13.Çini İşlemeci (Çinici)        600/312           50

14.Doğalgaz İç Tesisatçısı     760 / 608         50

15.Düz Dikiş Makineci          480/360           50

16.Elektrik Tesisat ve Pano Montörü            ... / ...   50

17.Et  ve Et Ürünleri İşlemeciliği      ... / ...   150

18.Evde Çocuk Bakımı          880/432           50

19.Fırın Ustası (Fırınlamacı-Pişirici)  ... / ...   30

20.Fırın Ustası (Hamurkâr)    ... / ...   30

21.Garson       1096.   50

22.Genel Elektrik Ark Kaynağı         520/304           50

23.Giyim Aksesuarları Dikimi           280/104           50

24.Giysi Tadilatçısı    560 / 424         50

25.Gümüş İşleme       …../……        

26.Halı Dokuma         488      50

27.Hasta Kabul İşlemleri       360/280           50

28.Hasta ve Yaşlı Refakatçisi            800 / 560         50

29.Isı ve Ses Yalıtımcısı - İnşaat       840/592           50

30.İş Makineleri Hidrolik Sistemler Bakım ve Onarımcısı   1160/1104       50

31.İş Makineleri Motor ve Aktarma Organları Bakım ve Onarımcısı 1120/896      50

32.İşaret Dili   400/120           50

33.Kadın Giysileri Dikimi      240/80 50

34.Kaloriferci 1200/960         50

35.Kasap         ... / ...   150

36.Kasiyer      640 / 480         50

37.Kaynakçı akçı        1360 / 800       50

38.Kaz ve Ördek Yetiştiriciliği          560/368           50

39.Lojistik Eleman (2.seviye)            800/536           50

40.Makine Nakışları   1160/920         50

41.Makastar    640/424           50

42.Metal Tezgâh İşleme Operatörü   ... / ...   50

43.Mobilya Döşemecisi          ... / ...   50

44.Mobilya İmalatçısı / Mobilyacı (Ahşap)   ... / ...   50

45.Mutfak Elemanı (Aşçı yardımcısı)           1360/878         50

46.Oto LPG Montajcısı         720/576           30

47.Ön Muhasebeci     480/296           50

48.Overlok Makineci  280/184           50

49.Özürlü Bakımı       640 / 400         50

50.Pastacı Yardımcısı 1200 / 808       50

51.Pazarlamacı           ... / ...   50

52.Pizzacı       480/288           50

53.PVC Doğrama İmalat ve Montaj işçisi     ... / ...   50

54.Resepsiyon Elemanı (Rezervasyon)         480/344           50

55.Saç Bakımı ve Yapımı      1320/832         50

56.Satın Alma Görevlisi         1240 / 952       50

57.Satış Görevlisi       280 / 184         100

58.Seyahat Servis Elemanı (Host, Hostes/Otobüsn) 400/184                           50

59.Sigortacılık Meslek Elemanı         ... / ...                  50

60.Takı Tasarımcısı     ... / ...                  50

61.Taş Oymacılığı      630/376           50

62.Trikotaj      1080/860         50

63.Web Tasarım         240/192          

64.Zayıf Akım Tesisatçısı      800 / 600         50

Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Ceza Olarak Kesilen Paralan Kullanmaya Yetkili Komisyonca uygun görülen özürlü, hükümlü ve eski hükümlü projelerinde yer alan meslek alanlarında işgücü yetiştirme kursları açılacaktır.

Açılması planlanan işgücü yetiştirme kurslarımız için; İstihdam garantisi verilen veya işbirliği yöntemi teklif edilen başvurular öncelikli olarak değerlendirmeye alınacaktır.

Açılacak işgücü yetiştirme kurslarımız; Günlük en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere haftalık 40 saat, milli ve dini resmi tatiller ile Pazar günleri hariç takvim günü olarak toplam 6 aydan fazla olmayacaktır.

2014 yılı içerisinde meydana gelecek ihtiyaçlar ve işverenlerden alınacak istihdam garantileri doğrultusunda Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü mevzuatında geçerli meslek adlarında kurslar açılacaktır.

UZMANLAŞMIŞ MESLEK EDİNDİRME MERKEZLERİ KURSLARI ( UMEM ) ( UMEM İEP )

PLANLANA N KURSİYER SAYISI

Gazi Ahmet Muhtar Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin özel sektörden istihdam garantisi almaları ve tarım ve hizmet sektörü de dahil piyasada ihtiyaç duyulan meslekleri tespiti halinde belirlenen mesleklerde önce kurs daha sonra işbaşı eğitimi programları açılması planlanacaktır. 150 kişiye azami 6 ay süreli

UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK PROGRAMI ( UGE)

PLANLANAN KURSİYER SAYISI

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) arasında uygulanacak programlar planlanarak kurumumuz internet sitesinde ihale ilanına çıkılacaktır. 200 kişi

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI ( İEP)

PLANLANAN KURSİYER SAYISI

Özel sektör işverenleri ile Kurumda kayıtlı işsizlerin mesleki yeterliklerini geliştirebilecekleri İşbaşı Eğitim Programları düzenlenecektir. 700 kişi

İşbaşı eğitim için belirlenen işyeri, katılımcının eğitimini tamamlayabileceği niteliğe sahip olmalıdır.

Ağır ve tehlikeli işler sınıfına giren mesleklerde düzenlenecek programlara katılabilmek için Ağır ve Tehlikeli İşler Tebliğinin öngördüğü belgelere sahip olmak gerekir.

İşbaşı eğitim programı (staj) süresi; Haftalık 45 saatten, milli ve dini resmi tatiller ile Pazar günleri hariç takvim günü olarak toplam 6 aydan fazla olmayacaktır.

TOPLUM YARARINA PROGRAMI ( TYP )

a-Çevre temizliği,

b-Kamusal altyapının yenilenmesi,

c-Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi, bakım onarım ve temizlik işleri yapılması,

d-Restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması,

e-Ağaçlandırma, park düzenlemeleri,

f-Vadi ve dere ıslahı,

g-  Erozyon engelleme çalışmaları alanlarında,

Kamu yararına yönelik olmak ve il geneli ihtiyaçları göz önünde bulundurulmak şartıyla, İl Müdürlüğümüze tahsis edilen toplam ödenek miktarları ile Genel Müdürlüğümüz emirleri doğrultusunda, Yürütme Kurulunun kurs mahallini uygun görmesi halinde planlanan çalışmalarımız yerine getirilecektir.        

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün belirleyeceği kontenjana göre azami 9 ay süreli.kha

Önceki ve Sonraki Haberler