Kars Oda Başkanları 4. Esnaf Şurasına katıldı!

Kars Oda Başkanları 4. Esnaf Şurasına katıldı!

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkan ve üyeleri Ankara'da 4.'sü düzenlenen Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'na katıldılar.

Kars Oda Başkanları 4. Esnaf Şurasına katıldı!

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkan ve üyeleri Ankara’da 4.’sü düzenlenen Esnaf ve Sanatkarlar Şurası’na katıldılar.

Ankara’da iki gün süren 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şürası’nda; odalar, birlikler, federasyonlar ve konfederasyon çatısı altında toplanan esnaf ve sanatkarlar sorunlarını gündeme getirerek, çözüm önerilerini tartıştı. 16 yıl sonra düzenlenen şüraya ilk kez Cumhurbaşkanı da katıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şürası’nda görüşmeler öncesinde mevzuat, tanım değişiklikleri, vergi ve sosyal güvenlik, mesleki eğitim, finansman ve yenilikçilik olmak üzere 5 ana başlık belirlendi.

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adem Burulday ve başkan yardımcısı aynı zamanda da Kars Lokantacılar ve Fırıncılar Oda Başkanı Subutay Kılıç, toplantılar sonrasında çıkacak sonuçtan umutlu olduklarını belirterek en önemli gündem maddeleri ‘Perakende Yasası’ ve esnaf sanatkar tanımı olduğunu ifade ettiler ve “Esnaf uzun zamandır, haksız rekabet ile boğuşuyor. Perakende Yasası, esnafın süper marketlerle, AVM’lerle giriştiği rekabette acil ihtiyaç duyduğu bir yasadır. Esnafın malını daha ucuza temin etmesi, AVM’lerin şehir dışına çıkartılması, esnafa AVM’lerden yer ayrılması gibi konuların yasanın içinde yer almasını bekliyoruz.” dediler.

Esnafın tanımı konusunun da önemli olduğunu vurgulayan oda başkanları, kimin esnaf, kimin tüccar olduğunun belirlenmesinin de şüra gündemine taşındığını söylediler ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ustalık tanımı konusunun kritik önemde olduğunu da dikkat çektiler.

Kafkas Haber Ajansı’nın konuyla ilgili sorularını cevaplayan Burulday ve Kılıç, “Esnaf ve sanatkar olmak için birçok meslekte ‘Ustalık Belgesi’ istiyorlar. Örneğin bir lokantacının ustalık belgesi olmadan dükkan açamaması lazım. Lokanta, taksici, fırıncı tüccar sayılamaz. Esnafı yaşatmak adına faizsiz krediler verilmesini istiyoruz. Vergi ve istihdam yükünü azaltma, eğitim, yenilikçilik ve girişimcilik olanaklarının geliştirilmesi, kümelenme ve ortaklıkların desteklenmesi de taleplerimiz arasında. Emekli olan esnaf zaten işini kıt kanaat yürütüyor. Eğer çalışıyorsanız maaşınızdan yüzde 15 kesinti yapılıyor. Bunu istemiyoruz. Esnafımıza daha az, daha düşük maliyetle bir vergilendirme mekanizması rejimi alternatif olarak ikame edilebilir mi, bunlar da tartışıldı. Vergisel konuların yanı sıra mesleki eğitim, mevzuat ve yenilikçilik konuları da masaya yatırıldı” şeklinde konuştular.

Ayrıca, emekliliği hak kazanıp Bağkur’a borçlu olan esnaflarımız Halk Bankası ile yapılan protokolde 3 ay ödemesiz 36 ay eşit taksitle krediler verilerek Bağkur ödemesi yapılıp emekliliği hak ederek ve bütün haklardan yararlanarak emeklilik parasıyla banka krediyi emekli olduktan sonra ödemeye hak kazanacaklarını ifade ettiler. kha

Önceki ve Sonraki Haberler