Kars suyu Şaşaldan da sağlıklı!

Kars suyu Şaşaldan da sağlıklı!

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, sosyal medyada 'içme suyunun sağlıksız olduğu ve hastalıklara neden olduğu” yönündeki söylentilere açıklık getirdi.

Kars suyu Şaşaldan da sağlıklı!

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, sosyal medyada ‘içme suyunun sağlıksız olduğu ve hastalıklara neden olduğu” yönündeki söylentilere açıklık getirdi.

Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, başta içme suyunun sağlıksız olduğu yönündeki söylenti, belediyenin internet sitesine gelen yorumlarla ilgili açıklama yapmak ve asfalt ve yol çalışmalarıyla ilgili gelişmeleri paylaşmak için makamında bir basın toplantısı düzenledi.

“Suyla ilgili uyduruk söylentiler dolaşıyor” diyen Başkan Karaçanta, “sulardan hastalık bulaşıyor” yönündeki söylenti ve iddiaların asılsız olduğunu ifade etti. Bazı doktorların da hastalık şikayetiyle gidenlere bunun sudan kaynaklandığı yönünde bilgi verdiklerini ve bu bilgi akışının yanlış olduğunu vurgulayan Karaçanta, Valilik ve DSİ ile birlikte Bayburt Barajında incelemelerde bulunduklarını, aldıkları numunelerde de Kars İçme suyunun hazır şaşal sulardan bile sağlıklı olduğu yönünde ellerinde belgeler bulunduğunu kaydetti. Suyun Erzurum ve Trabzon’da analiz yapıldığını da hatırlatan Karaçanta, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün tahlil sonuçlarında da içme suyunda bakteriyel bir sorunla karşılaşılmadığını belirtti.

“Buna rağmen doktorlar niye bu tür açıklamaları yapıyorlar anlamıyorum” diye dert yanan Karaçanta, “Bazı Doktorlar sulara dikkat edin uyarılarında bulunuyorlar. Eldeki temiz raporlarına rağmen bu tür açıklamaları bizi endişelendiriyor ve bunun bir lekeleme kampanyası olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Suyun sağlıksız olduğuna dair yerel ve ulusal basında haber yayınlanmadığına da dikkat çeken Başkan Karaçanta, oluşturulmaya çalışılan, 'Musluklardan sağlıksız su akıyor' söylentilerine de açıklık getirdi. Bayburt Barajından isale hattıyla şehre verdikleri suda bakteri oranının ‘Sıfır’ olduğunu açıklayan Karaçanta, şehre verilen içme suyunun bakkal ve marketlerde satılan damacana ve pet şişedeki sulardan daha sağlıklı olduğunu da ifade etti, barajdan ve arıtma tesisinden aldıkları suyu Trabzon, Erzurum ve Kars Halk Sağlığı Müdürlüğünde analize tabi tutturduklarını da belirtti.

DOKTORLARIMIZIN İDDİALARI ASILSIZ

Analiz sonuçlarını basın mensupları marifetiyle Kars kamuoyuna ilan eden Karaçanta: “Uzun zamandan beri özellikle sosyal medyada internet yoluyla ve sanal ortamda suların bozuk olduğu paylaşılıyor. Hatta sulardan yana hastalıkların yayıldığı, çocuklarda hastalıkların görüldüğü de bazı doktorlarımızın da ‘Aman sulara dikkat edin!’ şeklinde uyarılarda bulunduğu duyuyoruz. Bu yönde ileri sürülen bazı doktorlarımızın iddiaları asılsızdır. Söz konusu şikâyetler aynı zamanda belediyemizin internet sitesine de geliyor. Belediye olarak Sayın Valimizin de bilgisi dâhilinde Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüz ve personelleri ile birlikte Bayburt Barajında incelemelerde bulunduk. Halk Sağlığı Müdürlüğü ile birlikte barajda ve arıtma tesislerine giren sudan örnekler alarak tahliller yaptık. Tahlil sonuçları Erzurum ve Trabzon da neticelendi. Gelen sonuçta suyumuzda herhangi bir sıkıntının olmadığı gibi çok ta kaliteli kaynak suyunun olduğu belirtilmiştir.” Dedi.

KARS’IN SUYU, PET ŞİŞE VE DAMACANA SULARINDAN DAHA SAĞLIKLI

İçme suyunda yapılan analizler sonucuna göre Devlet Su İşleri Müdürlüğü yetkililerinin de açıklamasında suyun çok kaliteli olduğu gibi Kars’ ta marketlerde satılan sularından daha kaliteli olduğunun belirtildiğine de işaret eden Karaçanta açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“ Şehre verdiğimiz su hastalıklara neden olacak bakteri üretmesinden dolayı da bir tahlil yaptırdık. Kars Halk Sağlığı Müdürlüğünün elimizde tahlil sonuçları var. Bu tahlil sonuçlarına göre de sudaki bakteri oranı sıfır olarak çıktı ve suda hiçbir sıkıntı yok. Ama bu haberler neden böyle yayılıyor anlamış değiliz.  Sayın doktorlarımız da neden böyle bir şey diyor, neye dayanarak böyle açıklamada bulunarak vatandaşlarımızı uyarıyorlar?  Hiçbir şey anlamış değilim. Çünkü açıklama yapacağınız zaman elinizde belgeleriyle kanıtı olması lazım. Doktorlarımız karın ağrısı olan vatandaşa diyorlarmış ki ‘sulara dikkat edin’. İl Sağlık Müdürlüğü’nün raporu ve Devlet Su İşlerinin Trabzon’ da ve Erzurum’ da yaptırmış olduğu tahlil sonuçlarını basın marifetiyle kamuoyun açıklıyorum. Elimizde böyle sonuçlar varken böyle açıklamalarının yapılması hakikaten beni üzdü. Hepimizi üzdü bana sanki bu bir lekeleme kampanyasıymış gibi geldi. Umarım bundan sonra böyle şeyler olmaz” 

BAŞKAN YARDIMCILARIMIZ VE EKİPLERİMİZ 24 SAAT İŞ BAŞINDA

Başkan yardımcıları, ilgili birim sorumluları ve ekipleriyle yol ve su konularında 24 saat iş başındayız. Suyla ve yollarla ilgili çok acımasız eleştirilerin yapıldığını gözlemliyorum. Buda bizi üzüyor. Çünkü bizim ekiplerimiz 24 saat iş başındadır. Gerek başkan yardımcılarımız, gerek temizlik ekiplerimiz, gerek su işleri ekiplerimiz 24 saat görevleri başındadır. Bu türden haksız eleştiriler ekiplerimizin de bizlerin de moral ve motivasyonumuzu bozuyor. Özellikle suyla ilgili tamamen asılsız sosyal medya dedikodusu yapılıyor. Vatandaşlarımızdan rica ediyorum özellikle depo kullanan vatandaşlarımıza çünkü depoların temizliği çok önemli bu son zamanlarda sularda bir kokunun olduğu söylendi doğrudur. Suda koku vardı ve koku mevsimsel bir olaydır. Her dönem olacak bir şeydir. Sağlık açısından bir problem var mı asla en küçük bir problem olsa o suyu şehre değil hayvanımıza dahi içirtmeyiz. Arıtma tesisindeki kimyagerlerimiz personellerimiz devamlı kontrol ediyor. Bundan dolayı vatandaşlarımız şehre verdiğimiz suyu gönül rahatlığıyla kullana bilir içebilir. 1 numaralı kaynak suyudur.” 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler