Kars Valiliğinden Kars Manşet'in Haberine Cevap!

Kars Valiliğinden Kars Manşet'in Haberine Cevap!

Kars Manşet olarak gündeme getirdiğimiz "Kars'ta Bayrağı 87 Metreye Asacak Bir Baba Yiğit Aranıyor!" başlıklı haberimize Kars Valiliğinden cevap geldi.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Kars Valiliğinden yapılan açıklama şöyle: 

"Kars Kalesinin büyük burç üzerinde bulunan 30 metre yüksekliğindeki bayrak direğinin çelik halatı 20 Temmuz 2015 günü kopmuştur. Çelik halatın kopması sebebi ile bayrak direğine yeni çelik halat takılması için çalışmalar başlatılmıştır.

Büyük bayrak direğinin tepesine ulaşacak bir vinç temin edilmesi için araştırma yapılmış ancak; kale burcu ile büyük bayrak direğinin tepe noktası arasındaki mesafe 70 metre olduğundan, bu mesafeye ulaşabilecek bir vinç ilimizde bulunamamıştır. Bayrak direğine iskele kurulması için araştırma yapılmış ancak 30 metre yükseklikteki sivri yapılı direğe iskele kurulmasının mümkün olmadığı anlaşılmıştır.

Bayrak direğine dışarıdan kaynak yapılarak profil demirden merdiven basamaklarının monte edilmesi için bir çalışma başlatılmış, ancak direğe 14 metre merdiven basamağı kaynağı yapıldıktan sonra daha fazla yukarı tırmanma olanağı kalmamış, can güvenliği problemi ortaya çıktığından bu çalışmada yarıda bırakılmıştır.

Kars kalesinde bayrak olmaması sebebi ile oluşan sıkıntıyı giderebilmek için kalenin büyük burç üzerindeki başka bir noktaya şehirden rahatça görülebilecek şekilde 12 metre yüksekliğinde yeni bir bayrak direği yaptırılarak yerine monte edilmiş ve bu direğe bayrak çekilerek Kars Kalesinde bayrağımız dalgalanmaya başlanmıştır.

Kaledeki çelik halatı kopan büyük bayrak direğinin onarılması içinde halen çalışmalar devam etmekte olup, büyük bayrak direğinin yerinden sökülerek bulunduğu yerde boş bir alanda direğin çelik halat onarımı ve otomatik makara sistemi takıldıktan sonra direğin bulunduğu yere yeniden dikilmesi amacıyla bu işi yapabilecek büyüklükte bir vinç ve tecrübeli bir çalışma ekibinin oluşturulması için çalışmalar halen devam etmekte olup, mevcut büyük direğin onarılamaması halinde yeni bir bayrak direğinin aynı yere dikilmesi planlanmaktadır.

Kars Kalesinin tescilli sit alanı olması sebebiyle yapılacak çalışmalar öncesinde Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan izin alınması için yazışmalar ve çalışmalar sürdürülmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler