Kars Valisi Kürtçe Hitap Etti

Kars Valisi Kürtçe Hitap Etti

Kars'ın Digor İlçesi'ne bağlı Kocaköy ve Bacalı köylerini ziyaret ederek , kız öğrencilere, “Eğitimi yarıda bırakıp sakın gelin olmayın.” nasihatinde bulunarak, “Eğitiminizin devamında maddi sıkıntınız olunca da bize gelin” dedi.

 

Vali Ahmet Kara’nın ilk ziyaretini gerçekleştirdiği Kocaköy’de davul zurna ile karşılandı. Yoğun katılım ile İlköğretim Okulu ve Kur’an Kursu açılışını yapan Vali Ahmet Kara, Okul ve Kur’an Kursu’nun önemine değindi. Açılış törenlerinde bayanların yoğun katılımı ise dikkatlerden kaçmadı.

 

  

 

 Vali Kara, açılış töreninde yaptığı konuşmada, okulların ilim ve sevgi yuvası olduğunu söyledi. Kara; “ Fiziki mekânlar eğitim için çok önemlidir ama eğitim okuldan bağımsız olarak, ailelerden bağımsız olarak ve öğretmenlerden bağımsız olarak da fevkalade önemlidir. Bizim inancımızın temeli eğitim ve bilimdir. Peygamber efendimizin ‘ilim kadın ve erkek her Müslüman’a farzdır’ şeklindeki hadis-i şerif’i veya beşikten mezara kadar ilim öğrenmemiz gerektiğini vurgulayan konular bizi eğitime önem vermeye özellikle sevk etmektedir. Okul bina yapmakla bitmiyor. Bina bunun en önemli unsurlarından biri olabilir ama eğitim de önemli olan öğrenci, öğretmen veya aile işbirliğidir” dedi.

 

  

 

 Vali Kara öğrencilere de seslenerek, “Sevgili çocuklar bu güzel mekanlar bu güzel okullar yapılıp sizlere teslim edildi. Lütfen öğretmenlerinizin anlattıklarına uyarak, onlardan kaptığınız her türlü yararlı bilgileri en güzel şekilde öğrenerek ve bu okulunuzun hiçbir şeyine zarar vermeden kullanarak eğitiminize devam ederseniz yarının meslek büyükleri sizlerin arasından çıkacaktır. En güzel teşekkür yapılan hizmeti en uzun süreli kullanmaktır onun için bu okulunuzu en güzel şekliyle kullanmaya önem gösterin.” diye konuştu.

 

  

 

 Öğretmenlere de seslenen Vali Kara, “Sizler toplumun en fedakar, en cefakar insanlarısınız. Öğretmenin yetiştirmediği hiçbir meslek mensubu yoktur. Öğretmenler insan mimarlarıdır. Bu çocukları şekillendirecek, her türlü bilimsel gelişmeden haberdar edecek, dünyayı algılamalarını sağlayacak, ailelerine, memleketlerine ve bütün insanlığa nasıl hizmet etmeleri gerektiğini öğretecek insanlar sizlersiniz. Sizler de üzerinize düşen bu görevde en yararlı bilgileri gücünüzü azami kullanarak bu çocuklara öğretiniz.Ben beş sınıfı bir arada olan bir ilköğretim okulundan mezun olarak bugün vali olarak karşınızdayım. Ben bir köylü çocuğuyum ben de sizler 1. ve 5. sınıfın bir arada olduğu bir okuldan mezun oldum. Çok şükür ülkemizin durumu fevkalade güzel ve herkesin ayrı ayrı sınıfı ve öğretmenleri var. Dönem öğretmenlerimiz teknolojiden de faydalanarak, bilgisayar, internetten faydalanarak eğitim aktarma şanslarına sahipler.” şeklinde konuştu.

 

  

 

 Vali Ahmet Kara, öğrenci velileri ve köy halkına ise şu şekilde seslendi:

 

 “Sizler de eğitim öğretimin bir ayağı okul ve öğretmense önemli bir diğer ayağının aile olduğu bilincinde hareket etmenizi istiyorum. Lütfen bu çocuklara derslerini çalışırken, bir emek harcarlarken onlara uygun mekanlar temin ediniz. Bilesiniz ki bizleri gelecek tarihe aktaracak geleceğin büyükleri küçüklerimizdir. Bu nedenle bu çocuklar gerek ahlaki gerek bilgi yönünden ne kadar fazla eğitilirlerse gelecekte o kadar faydalarını göreceğiz. Aksi takdirde bu çocukların hakları mahşerde sizlere sorulacaktır.”

 

  

 

 Kur’an Kursu açılışında da kısa bir konuşma yapan Vali Kara, “Ahirette her şeyden sorulacağımız gibi Allah’ın emirlerini de ne denli öğrettiğimizden de sorulacağız. Bu sebeple kuran kursu açılışını yapmaktan bende fevkalade mutluluk duyuyorum. Sizin buradan yayacağınız ışık öncelikle bütün Kocaköy’ü aydınlatmasını temenni ediyorum” dedi.

 

  

 

 Vali Ahmet Kara, ikinci ziyaretini ise bacalı Köyü’ne yaptı. Bacalı köyü’nde de davul zurna ve Kafkas oyunları ile karşılanan Vali Ahmet Kara, tören sonrası içme suyu şebeke hattı açılışını yaptı. Açılış sırasında çeşmeden bir bardakta su içen vali Kara, Kürtçe “Allah razı olsun” diye hitap etti.

 

  Milli Eğitim İl Müdürü Fevzi Budak ise, “Milli Eğitim Müdürlüğü’nün açılışında bulunan 12 derslikli Kocaköy İlköğretim Okulunun açılışını yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Çocuklarımıza çok daha güzel ve daha iyi fiziki mekânlarda eğitim imkanı sağlamak, onların daha modern ortamlarda eğitimlerini sürdürmeleri bakımından bu tür yatırımların yapılmasına hızla devam edilmektedir. Eğitim bir toplumun, bir milletin geleceğiniz, geçmişini ve gününü birbirine bağlayan çok önemli geniş bir eylem alanıdır. Geleceklerinden emin olmak isteyen toplumlar eğitime ağırlık vermek durumundadırlar. Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Eğitimdir ki bir milleti şanlı ve hür bir toplum halinde yaratır veya bir milleti esarete, zillete terk eder” dedi.

 

 

  Digor kaymakamı Fatih Özdemir de, “Bugün hem ilçemiz için hem de ilçemizin en büyük köyü olan Kocaköy için çok özel günlerden birini yaşıyoruz. Eğitim öncelikli olarak bir gönül işidir ve insan odaklıdır. Eğitim de altyapı hizmetlerimiz, okullarımız ve personelimiz ne kadar donanımlı olurlarsa geleceğimizin teminatı gençlerimizi de o denli iyi yetiştirmiş oluruz. İnanıyorum ki gelecekte söz sahibi olacak ülkeler eğitime daha fazla yatırım yapan ülkeler olacaktır. Bu bakımdan açılışını yapacağımız bu güzel okulumuz da geleceğimizin nişanesi olarak bizleri gururlandırıyor.” diye konuştu.  

 

  

 

 Vali Kara’nın açılışlar için gittiği köylerde verdiği mesajlar dikkat çekti. Vali Kara’nın kız öğrencilere nasihatinde, eğitimin önemine değinerek, okullarını tamamlamalarını ve eğitimlerini asla yarıda bırakmamalarını istedi. Bunun içinde azimli olmaları gerektiğini belirten Vali Kara, “Eğitimi asla yarıda bırakıp gelin olmayın yani evlenmeyin. Eğer eğitiminizde maddi engel olursa da bize gelin. Kars’a geldiğinizde de Valiliğe uğrayın benim yanıma gelin. Sizleri her zaman destekleyeceğiz” dedi.

 

  

 

 Köylü kadınların susuzluk çilesine de değinen Vali Kara, “Her nedense köylerde su olmadığı zaman çile yine kadınlara kalıyor. Suları bile kadınlar taşıyor. Onları bu çileden kurtarmak gerek” mesajı verdi. Okul ve Kur’an Kursu’na işaret ederek “İki eğitim kurumunu açmaktan mutluyum” diyen Vali Kara, “Önemli olan bu eğitim kurumlarının korunması ve iyi bakılması ve buralardan ilim yayılmasıdır.” diye konuştu.

 

  

 

 Köylü kadınların ve kız öğrencilerin, “Köyümüze tekrar bekleriz” temennisiyle alkışlarla uğurladığı Vali Ahmet Kara, eğitim kurumlarının yapılmasında emeği geçenlere de teşekkür etti.

 

  

 

 Açılış törenlerine; Vali Ahmet Kara’nın yanında Kars Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Kars İl Müftüsü İlyas Gümüş, İl Genel meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, Digor Kaymakamı Fatih Özdemir, bazı daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

 

yes.20111015135026..jpg

 

 

KHA

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler
Digor Haber