Kars Valisi Rahmi Doğan gazetecilerin sorularını cevapladı

Kars Valisi Rahmi Doğan gazetecilerin sorularını cevapladı

Kars Valisi Rahmi Doğan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Bir gazetecinin Faikbey Caddesi üzerinde bulunan ve Külliye yapılacak olan alanın son durumu nedir? işe ne zaman başlanılacak sorusuna Vali Doğan, “Sultan Alparslan Külliyesi adı altında bir Külliye yapılacak. Orada biliyorsunuz İl Özel İdaresine ait bir alan vardı, 4 bin 500 metrekare biz oraya ilaveten 5 bin metrekareyi de 14’ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığından aldık. Daha sonra biliyorsunuz orada Belediyemizin 3 tane lojmanı var, onun da satış işlemlerini kısa süre içerisinde gerçekleştireceğiz hemen lojmanların arkasında olan bir 6 dönümlük yeri de tekrar Tugaydan, Kara Kuvvetlerinden ve Milli Savunma Bakanlığından talep ettik. Orasını da aldığımız taktirde orada 18 bin metrekarelik bir alan ortaya çıkıyor. Burası bir meydan projesi yani oradaki yapılacak olan Külliye, Camii ve içerisindeki sosyal donatılar çok fazla bir yer kaplamıyor. Yani bin 500, 2 bin kişi arasında bir cami yapılıyor onun dışındaki alanın tamamı meydan projesine dönüşüyor ve bu 18 bin metrekarenin neredeyse tamamına yakınını kapalı otoparka çeviriyoruz. 400 araçlık bir kapalı otopark çıkıyor. Kars’ın çok ciddi anlamda bir otopark sorunu var. Memleket kış memleketi, bu park sorununu da çözebilme anlamında biz alt tarafın tamamının yere gömülecek kısmının tamamının otopark olmasını istedik. Proje tamamlandı, proje bitmek üzere yani birkaç hafta içerisinde hazır hale gelir. Bu tamamen sayın Bakanımızın girişimleriyle yapılabilecek bir şey. Buraya cami herhangi bir yardım, hibe beklenmeyecek, bir hayırsever gelecek camiyi ve külliyenin tamamını yapıp Kars’ın hizmetine sunacak. Burada kulağıma geliyor işte; ‘filanca firmaya verildi’, ‘filanca firma işte müteahhitlik yapacak’ filan böyle bir şey yok arkadaşlar yani bu çok bilmeyen birilerinin konuşması. Bunu yapacak adamlar dışarıdan gelecekler zaten kendi inşaat firması olan adam. Yani bu hayrı yapacak olan adam binlerce, onbinlerce işçi çalıştıran birisi, dolayısıyla gelip buradan herhangi birisiyle işte ihale edip veyahut bir firmaya bir müteahhitte verme durumu gibi bir durumun olduğunu zannetmiyorum. Kendileri gelecekler yapacaklar buradan herhangi bir firmayla, müteahhitlik firmasıyla bağlantıları yok. Ayrıca Özel İdare ve Belediyeyle de bağlantısı yok. Adam hayrına bu işi yapıp Kars’ın hizmetine sunacak. Bunu nasıl yapar, kiminle yapar, kiminle birlikte yapar açıkçası bu detayları, teferruatları çok bilmiyorum ama bir zengin işadamı, ‘ben bu hayrı yaparım’ demiş, sayın Bakanımızda uygun görmüş, ismini de zaten geldi bu hafta açıkladı; Sultan Alparslan buranın biliyorsunuz önemli bir kıymeti, 1064’te bu toprakları Türk yurdu yapan Büyük Selçuklu Sultanı. O yüzden ismi de prensip olmuş ilimizde. İşe de çok kısa süre içerisinde başlanılacağını düşünüyorum. Hayırlı uğurlu olsun demek lazım.” yanıtını verdi.

Bir gazetecinin Osmanlı Mahallesi Projesi’nde son durum nedir? sorusuna Vali Doğan, “Kars Kalesi etrafında yapılması planlanan Osmanlı Mahallesinin yeri değişiyor. Osmanlı Mahallesi Projesi ‘Ucube’ diye tabir edilen bölgenin ön tarafındaki gecekonduların olduğu bölgede inşa edilecek. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın her Kars’a geldiğinde Osmanlı Mahallesi Projesi ile ilgili olarak istişarede bulunduk, kamu yatırımlarının öncelikli olarak tarihi mekanlar olmak üzere ilin çeşitli bölgelerine dağıtılması gerektiği konusunda istişare ettik. Kars’ın gecekondu bölgelerinin kentsel dönüşüm ve yap-sat marifetiyle dönüştürülmesi gerekmektedir. Osmanlı Mahallesini daha önce açıkladığımız Kars Kalesi etekleri yerine, ‘Ucube’ diye tabir edilen bölgenin ön tarafına düşünüyoruz. Projeyi gecekonduların bulunduğu sırtlara giydirmeyi düşünüyoruz. Bilindiği gibi Kars Kalesi çevresini biraz boşalttık. Kale etekleri bu şekilde boş kalsın istiyoruz. Hem de yapmış olduğumuz yatırımların biraz ili dönüştürmesini istiyoruz. Yani bir yere bir şey yapmak istiyorsak, oraya yapılan yatırımların etrafı da kendiliğinden dönüştürsün istiyoruz. Dolayısıyla o bölgedeki gecekondularını da kaldırarak Osmanlı Mahallesini oraya yapmak istiyoruz. Aynı zamanda tarihi dokuya uygun bir görüntü anlamında da tarihi silueti çok iyi görecek bir proje düşünüyoruz. Böylece o civarda bulunan gecekonduları da dönüştürmüş olacağız. Bilindiği gibi Kars’ta çok ciddi anlamda gecekondu yapılaşması var. Kamu yatırımlarının da aslında ilin çeşitli yerlerine dağıtılmasını ve gecekondu mahallerin de yap-sat ya da kentsel dönüşüm şeklinde dönüşmesini arzu ediyorum. Bu nedenle böyle değişim bir planımız var. Bence bunun Kars’a iyi bir değer katacağını düşünüyorum.” yanıtını verdi.

Bir gazetecinin Hafız Hakkı Paşa Kışlasında 11 adet tarihi bina boş, bunları nasıl değerlendirmeyi düşüyorsunuz? sorusuna ise Vali Doğan şöyle yanıt verdi: “Bununla ilgili Tugay’ın da bize verme isteği ve talebi var. Hafız Hakkı Paşa Kışlası alınabilir. Dediğim gibi biz Tabyalar kentiyiz, şuan 46 tane Tabyamız var. Bu Tabyaları Kars’a ve Türkiye’ye kazandırmamız lazım. Bunların sadece bir tanesi Kanlı Tabya diye tabir ettiğimiz Tabyayı Kafkas Müzesine dönüştürebildik. İkincisi ile ilgili Nallı Tabya ve Gemli Tabya tabir ettiğimiz Kalenin üstündeki tabya ile ilgili proje bitmek üzere. Bu proje bittiği taktirde de orada çok güzel bir otel ortaya çıkıyor, manzarası da çok güzel. 46 Tabyayı peyderpey yapmak lazım. Bu kışlanın içerisindeki tarihi binaların da turizme kazandırılması lazım. Tugay’da zaten güvenlik anlamında oradan çıkmak istiyor. Çünkü hem şuanda mevcut bulunduğu alan var hem Hafız Hakkı Paşa Kışlası hem Çakmak Kışlası, dolayısıyla onlar oradan çıktığı taktirde orasını gerek biz yapacağız gerekse yap-işlet-devret modeliyle yatırımcıya vererek yapabiliriz ama tarihi binalarımızı ayakta tutmamız lazım. Bunları çalıştırmamız lazım, bunları yıkılmaktan kurtarmamız lazım. Biliyorsunuz bizim Kaleiçi’ndeki yürüttüğümüz projeler de devam ediyor. Beylerbeyi Sarayına da bu hafta başladık, onun dışında Muradiye ve Mazlumağa Hamamında çalışmalar devam ediyor. Hemen oradaki cami Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyona alındı, Evliya Caminin yanında yapmış olduğumuz abdesthane önümüzdeki hafta tamamlanacak, eski tuvaletin olduğu yeri yeşil alana çevireceğiz. Tabi bunlar önemli ama yeterli mi? Yetmez. Bunları da devam ettirmemiz lazım, oradaki tarihi binaların da turizme kazandırılması lazım diye düşünüyorum.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler