Kars Valisi Rahmi Doğan, Yersiz Eleştiri Haberlerine Sert Cevap Verdi!

Kars Valisi Rahmi Doğan, Yersiz Eleştiri Haberlerine Sert Cevap Verdi!

Gazetecilerin eleştiri yapmasına karşı olmadığının altını çizen Kars Valisi Rahmi Doğan, son günlerde bazı basın yayın organlarında Osmanlı Mahallesi ile ilgili çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Vali Rahmi Doğan, gazetecilerle birlikte gittiği köy yolları asfalt çalışmalarını inceleme programında Osmanlı Mahallesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tabi gazetecilerin eleştiri yapacağına dikkat çeken Doğan, yapılan haksız eleştirilerin kendisini üzdüğünü söyledi.
Vali Rahmi Doğan, “56 bin metrekare yeri kamulaştırmışız. Osmanlı Mahallesi’nde, yani bu ne demek 56 bin 500, 56,5 dönümlük bir yeri kamulaştırmışız. Şimdi bunun içerisinden Osmanlı Evleri için ayırdığımız yer 8 bin 646 metre, 56 dönümlük bir araziden 8 dönümünü, Osmanlı Mahallesi, Osmanlı Evleri için ayırmışız. Geri kalan 49 bin metrekare alan yeşil alan, şimdi eleştiri şu, ‘Acele kamulaştırma kararı ile hak sahipleri alelacele çıkartıldı.’ ‘Peki devlet yaklaşık 400 aile içerisinde bulunan hak sahiplerini memnun edebildi mi?’ Şimdi oradan 400 tane aile çıktı. Hepiniz de gördünüz. Yıkıma beraber gittik, birlikte çektik. Hiçbir tanesini zabıta zoruyla, polis zoruyla sürüyerek, evinden zorla dışarı attığımızı gördünüz mü? İnsanların kendileri geldiler, hatta içerisindeki hafriyatını da satarak demirini, penceresini, çatısını satarak, eşyasını da arabasına yükleyerek gönül rahatlığı içerisinde gitti” dedi.

“Böyle bir eleştiriyi hak ediyor muyuz?”

Şimdi 400 tane aile bu şekilde gitmişken, böyle bir eleştiriyi hak ediyor muyuz? Size soruyorum diyen Vali Doğan, “Hak sahipleri hak ettiği parayı alamamış olsa, bu insanlar bu evleri terk eder gider mi? Türkiye’de evler kamulaştırılıyor, evler yıkılıyor. Çeşitli manzaralarda görüyorsunuz. Kimi çatıya çıkıyor kendisini yakıyor. Kimisi çocuğunu rehin alıyor. Kimi kendisini kapıya bağlıyor. Kars’ta 400 tane aile çıktı, hiçbir tane böyle manzara ile karşılaştınız mı? Bu haksızlıktır. Bu tamamen haksızlıktır. Şimdi diyor, ‘Eski projede sosyal tesisler, dükkanlar vardı.’ Eski projeyi bilen var mı arkadaşlar? Koruma Kurulu’ndan geçmiş, belediyeden imardan geçmiş bir proje var mı? Biz bir proje değişikliğine gitmedik. Biz önceki valiler döneminde söylenen, Osmanlı Mahallesi adında söylenen bir proje, ama bu proje bitmiş biz göreve başladığımızda birmiş bir proje görmedim. Yani bitmiş, kuruldan geçmiş, belediyeden geçmiş bir proje olsa, bu projede değişiklik yapsak, bu eleştiri belki de dersiniz ki eski projede böyleydi. Yeni projede bunu niye yaptınız” diye konuştu.

“Eski proje yok arkadaşlar!”

Osmanlı Mahallesi ile ilgili bir projenin olmadığını ifade eden Vali rahmi Doğan, “Eski proje yok arkadaşlar. Ne kurulda var, ne de belediye de böyle bir proje var. Sadece bir takım taslak çalışmalar var. Bu taslak çalışmaların hiçbir tanesi projeye dönüşmemiş. Bunların hepsi çizilmiş, konuşulmuş ama nihai halini almamış projeler. Şimdi diyor ki burada, ‘sosyal tesisler, dükkanlar vardı şimdi yok.’ 56 bin dönümün 8 bin dönümünü, Osmanlı Mahallesi’ne ayırmışız. Osmanlı Çarşısı için 2 bin 500 metrekarelik yer ayırmışız. Kapalı alanı 3 bin 500 metrekare, nedir bu Osmanlı Çarşısı? İçerisinde dükkanların olduğu, kafeteryaların olduğu, lokantaların olduğu ve ortasında halkın rahatça gezip dolaşabileceği tavanının tamamen cam, güneş enerjisinden faydalanabileceği bir tesis yapıyoruz. Bu tesisi kim kullanacak? Yine Karslı kullanacak. Şimdi bizim 56 bin metrekare yerden, sadece 8 bin metrekaresini ayırdığımız o Osmanlı Evleri için ayırdığımız o alan gündeme geliyor. 49 bin metrekare alanı yeşil alan, sosyal tesisi, rektarasyon alanı olanı olarak ayırdığımız yer hiç göze gözükmüyor. Yani neredeyse buranın 10’da 9’unu çevre düzenlemesine ayırmışız. Şimdi 56 bin metrekarelik bir alanı düzenlemenin maliyeti nedir biliyor musunuz? Şimdi Osmanlı Mahallesi’ni eleştirebilirsiniz. Ama bu nihayetinde bir kaynak sorunudur. Burayı kamulaştırdık. 14 milyon kamulaştırma bedeli ödedik. Ve burada bu 56 bin metrekarelik alanın çevre düzenlemesini yapabilmemiz için ciddi bir rakam, ciddi bir maliyet lazım. Şimdi biz Osmanlı Mahallesi’nin yapımıyla ilgili SERKA’dan 6 milyon para aldık. 6 milyon taahhüttümüz var. SERKA bize buradaki yapacağımız projede 6 milyon destek sağlayacak. Beylerbeyi Sarayı’na DAP’tan 3 milyona yakın bir para aldık. Şimdi biz bu paralarla birlikte buranın ihalesini yapacağız. 8 bin metrekaresi ev olacak. Onun dışında kalan 49 bin metrekare alan yani 50 dönüm alanı biz Karslıya yeni bir çevre düzenlemesi ortaya çıkartmış olacağız” şeklinde konuştu.

Gazetecilerin eleştiri yapmasına karşı olmadığının altını çizen Doğan, yapılan eleştirinin gerçeği yansıtması gerektiğini vurguladı. Doğan, her türlü eleştiriye açık olduğunu da sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler