Kars Valisi Türker Öksüz kararı onayladı

Kars Valisi Türker Öksüz kararı onayladı

Kars Valisi Türker Öksüz, ‘Kars İlinde Şehir İçi Taşımacılığı Yapan Araçlarda Kış Lastiği Uygulamasına İlişkin Karar’ı onayladı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Vali Öksüz’ün imzasıyla 2018/3 sayılı yayınlanan karar şöyle:

Amaç

MADDE 1- (1) Bu kararın amacı, İlimizde yük ve eşya taşımacılığı yapan araçların kış mevsiminde kış lastiği takmalarını sağlamaktır.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu karar Kars İli sınırları içerisinde şehir içi yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçları kapsar.

Hukuki Dayanak

MADDE 3-(1) Bu karar;

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu,

655 sayılı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,

5442 sayılı İl İdaresi Kanunu,

5326 sayılı Kabahatler Kanunu,

Araçların Yoklanmasına İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçü Toleransları Hakkında Yönetmelik,

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2012/KDGM-07/DENETİM sayılı Genelgesi,

01/04/2017 tarihli ve 30025 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğe dayanılarak alınmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu kararda geçen;

Kış Lastiği  : Üzerinde  (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti bulunan  ve 7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer.

Uygulama Dönemi: 01 Aralık – 01 Nisan tarihleri arasındaki zamanı.

Trafik Ekibi: Kars İli sınırları içerisinde trafiğin düzenlenmesi ve denetimi ile yetkilendirilmiş görevlileri ifade eder.

Uygulama Esasları

MADDE 5- (1) Kars İli sınırları içerisinde: 01 Aralık – 01 Nisan tarihleri arasında; (Aksine bir karar alınmadığı müddetçe 01 Aralık-01 Nisan tarihleri arasında uygulanmaya devam edilecektir)

Kamyonet, minibüs ve “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.

Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki yük lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.

Denetim

MADDE 6- (1) Kış lastiğinin zorunlu olduğu süre içerisinde;

a) Kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake)   işareti veya sadece kar tanesi (snowflake)  işareti aranır.

b) Seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunludur.

c) Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) işaretinin okunamaması halinde sırt deseninin kış lastiğine uygunluğu kontrol edilir.

d) Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur.

e) Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçlarda lastik diş derinliği en az 4 mm olmak zorundadır.

 (2) Trafik ekipleri uygulama dönemi içerisinde yapacakları denetimlerde kış lastiği uygulamasını yakinen takip ederler.

Cezai İşlemler

MADDE 7- (1) Yapılan denetimlerde bu karar hükümlerine aykırı hareket eden aracın işletenine Karayolları Trafik Kanununun 65/A maddesi gereği idari para cezası verilir.

(2) İdari para cezası tatbik edilen araçlar için kanıtlayıcı belge olarak; ruhsat ve ehliyet fotokopisi ile birlikte fotoğraf temin edilir.

(3) Bu karara uygun lastik bulundurmayan araçların uygun lastik taktırabilecekleri ilk yerleşim birimine kadar gitmelerine izin verilir.

(4) Gitmelerine izin verilen yerleşim biriminin adı uygulanan idari para cezası tutanağı üzerinde belirtilir.

Yürürlük

MADDE 8- (1) Bu Karar …./12/2018 tarihinde yürürlüğe girer

Yürütme

MADDE 9- (1) Bu Kararı Kars Valiliği yürütür.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler