Kars ve Gümrü'deki Eski Taş Yapılar Türkiye ve Ermenistan'ın Gündeminde Olacak!

Kars ve Gümrü'deki Eski Taş Yapılar Türkiye ve Ermenistan'ın Gündeminde Olacak!

Ortak Kültürel Miras: Kars ve Gümrü'deki tarihi taş yapılar.

Kars Kültür ve Sanat Derneği ile Ermenistan’da faaliyet gösteren Urban Vakfı arasında karşılıklı olarak yürütülen proje kapsamında, Kars ve Gümrü’de 19 ve 20’inci yy’da yapılan ortak kültürel miras olan tarihi taş binaların korunmasına yönelik atölye çalışmaları başladı.

Proje ile Kars ve Gümrü’de bulunan 19 ve 20’inci yüzyılda inşa tarihi taş binaların yapım tarihi, ismi, yeni ve eski kullanım amaçları, kısa öyküleri, eski ve yeni fotoğrafları ile söz konusu mimari mirasın korunmasına ilişkin temel sorunlar ve iyileştirme önerileri ele alınıyor.

Bugün Kars’ta başlayan projenin çalışmaları iki gün devam ettikten sonra Haziran ayının ilk haftasında ise Gümrü’de devam edecek. Gümrü ve Kars’tan 5 genç profesyonelin de atölye çalışmalarına katılımları sağlanarak işin uzmanı olmayan gönüllülerin de çalışmamalara katkı sunması hedefleniyor.

Kars’ta başlayan ve SİM-ER Otel’de gerçekleştirilen çalışmaların ilk etabında karşılıklı fikir alış verinde bulunuldu. Ermenistan’dan Kars’a gelen 10 kişiden oluşan Urban ekibi daha sonra eski taş binaları gezerek fotoğraflarını çektikten sonra Ani Ören Yeri’ni de gezdiler.

Atölye çalışmaları sırasında Urban Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Armen Varosyan, projenin amacının Kars ve Gümrü şehirlerindeki eski mimari yapıların korunmasını ve ortak yanlarının ortaya çıkartılmamasını sağlamak ve bunları her kese anlatmak olduğunu söyledi.

Kars ve Gümrü’de geçmişte ortak bir kültür ve tarih yaşandığını da söyleyen Varosyan: “Kars ve Gümrü şehirlerinin bu yönde ortak problemleri olabilir. Aynı başarıları ve tecrübeleri yaşayabiliriz. Bu sorunları birlikte konuşup tartışabilirsek daha faydalı işler yapmış oluruz. Kars ve Gümrü’den gençlerin de projeye dahil olmasını istiyoruz. Çünkü gençlerin düşünceleri ve amaçları mesleki yatırımları çok büyük olabilir. Kars’taki taş binaları da gezerek fotoğraflarını da çekeceğiz. Burada gözlemlediğimiz değerleri veya olumsuzlukları ve teklifleri belediyelerimize, devlet yöneticilerimize sunacağız. Daha sonrada bir albüm yapacağız ve Kars ve Gümrü’deki binaları yan yana çok daha görkemli bir şekilde her kese göstermeye çalışacağız.” Dedi.

Urban Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Armen Varosyan’ın konuşmasının ardından Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçayöz Kars’taki ve Urban Vakfı’nın Proje Rektörü Mimar Serhad Petrosyan da Kars ve Gümrü’deki tarihi ortak miras olan taş yapıları fotoğraflar eşliğinde sunum yaparak katılımcılara anlattılar.

Sunumlardan sonra karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Katılımcılardan Mimar Ali İhsan Alınak, Türkiye’de yürütülen bazı projelerin koordinatörlüğünü ve danışmanlığını yapan Utku Denizaslanı, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsünde Doktora Öğrencisi Ezgi Denizaslanı ve AB Fonlu Sosyal İçerikli projeler yürüten Reis Karakoç, Vedat Akçayöz ile Urban Vakfı’nın Proje Rektörü Mimar Serhad Petrosyan’a sorular sorarak bilgi aldılar. 

turkiye-ve-ermenistanin-gundeminde-kars-ve-gumrudeki-eski-tas-yapilar-olacak!-(1)-001.jpgturkiye-ve-ermenistanin-gundeminde-kars-ve-gumrudeki-eski-tas-yapilar-olacak!-(2)-001.jpgturkiye-ve-ermenistanin-gundeminde-kars-ve-gumrudeki-eski-tas-yapilar-olacak!-(3)-001.jpgturkiye-ve-ermenistanin-gundeminde-kars-ve-gumrudeki-eski-tas-yapilar-olacak!-(4)-001.jpgturkiye-ve-ermenistanin-gundeminde-kars-ve-gumrudeki-eski-tas-yapilar-olacak!-(5).jpgturkiye-ve-ermenistanin-gundeminde-kars-ve-gumrudeki-eski-tas-yapilar-olacak!-(6).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler