Kars Vekillerinden Değerlendirmeler

Kars Vekillerinden Değerlendirmeler

AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, 1 yıllık görev sürelerinde yaptıkları icraatları ve hedeflerini anlattılar ve Başbakanın açıkladığı Teşvik paketi ve tarım ve hayvancılık alanı ile ilgili değerlendirmede bulundular

 

AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, tarım ve hayvancılık konularına değinerek, köylerde göletlerin yapılmasından, teşviklere kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu. Kılıç, köylere küçük küçük barajlar yapılacağını söyleyerek, “Daha mantıklı ve daha büyük fayda getirecek bir proje üzerinde çalışıldı. Varlı Barajı daha büyük çaplı. Havzası oldukça büyük, sulama alanı geniş yeni bir baraj ortaya çıktı. Belki şundan kaygı duyuyor olabilirler, ‘Ya Dolaylı barajı ne oldu?’ Hayır, bu baraj her ikisinin işini belki 4 katına çıkarabilecek. Yeni bir baraj daha büyük, daha kapsamlı bir baraj bölgeye çok daha faydalı olabilecek. Bu da yapılacak. Sarıkamış’ta Karakurt Barajı ise yol ile alakalı projelendirilmesinde hafif bir gecikme olmakla beraber o da programa konulacak. Kars’ta hemen hemen sulanabilir tarım arazilerinin her tarafına yetişecek bir sulama ağı kurulacak. Bu bizi çok heyecanlandıran bir şeydir. Çünkü bu bölgenin tarım ve hayvancılık lokomotif sektörü. Burada ne kadar gelir elde edebilirsek şehir o kadar ferah, refah olacak. dolayısıyla bu şehir buradan sulama imkanlarına kavuşuyor. Cumhuriyet tarihinde ilk defa böyle bir imkan yakalıyor. Bu da demektir ki, sulanabilir arazilerimizi sulayacağız, üretebileceğimiz kadar yem bitkisi üreteceğiz. Tarım Bakanlığının bu konuda desteği var. Yüksek oranda, artarak devam edecek. Hayvancılıkta ana girdi olan yem fiyatlarını kendi üretimimizle düşüreceğiz. Köydeki, kendi emeğimizi de en yüksek seviyede paraya dönüştüreceğiz.” dedi.  
 
BASECİLİĞİ KARS’TA YAPACAĞIZ
Besiciliğin Kars’ta yapılacağını da belirten Kılıç. “Et Balık Kurumunda da getirip kestireceğiz. Yani hayvancılığın bütün ayakları artık modern işletmelerde yapılacak. İşletmeleri biraz daha devletin, hükümetin vermiş olduğu kredi destekleriyle Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamındaki destekleriyle, Tarım Kredi Kooperatifleri destekleriyle, kırsal kalkınmanın destekleriyle SODES’in, KÖYDES’in de bunlara ulaşım imkanları, su imkanları sağlamasıyla bu bölgede canlanacak. Yeniden her alanda bir direniş, bir toparlanma söz konusu olacak. Tarım ve hayvancılıkla alakalı yine vatandaşın duymak istediği bir şey, çünkü hep soruyorlar. ‘Bu ithal et bizi mahvetti. Nasıl olacak bunun gidişi’ Tabi şu siyasi söylemi yapmak istemeyiz, ‘İthal et duracak’ Hayır, böyle bir şey söz konusu değil. Ama şunu vatandaşın bilmesini istiyorum ki, özellikle et ithalatı üreticiyi sıkıntıya sokacak bir boyutta olmayacak. Yani üretici bir fiyat istikrarı açısından ithalatın ülkemizde yapıldığını bilmeli. Bu işi büyük ranta dönüştürmeye çalışanlara bir imkan verilmemek üzere kurulmuş bir siyasettir ithal et. Ama ülkemizde insanlar, özellikle üreticilerin zarar görebileceği bir noktaya getirilemeyeceğini de herkesin bilmesi lazım. Yani ithalat olacak ama çok sınırlı bir seviyede olacak. Ya da et fiyatının çok anormal yükseldiği yaz periyodunda olacak. Bu dönemlerde daha da azalacağını vatandaşa söylemek isterim. Fakat her zaman buna dikkat etmelerini istiyorum. Fiyatları anormal şekilde artacağını düşünerek ticaret yapmasınlar. Yani önlerine baksınlar. Hesaplarını, kitaplarını mevcut fiyat durumlarına göre yapsınlar. Bazen şöyle bir beklentiyle yapıyor; eski yıllarda birkaç yıl böyle oldu. Anormal artacağını düşünüyor. Anormal fiyatlardan gidip hayvan alıyor. Veresiye alıyor. Satamıyor. Altından kalkamıyor ve çok ciddi mağduriyetler ortaya çıkıyordu. Bundan uzak durmalarını öneriyorum.” diye konuştu.
 
ŞEHRİN EN ÖNEMLİ SIKINTISI NEDİR?
Yaz mevsiminin gelmesiyle insanların beklentilerinin de arttığı bir döneme girildiğini ifade eden Kılıç, “Neticede biz de yaklaşık bir yıla girdik. Başka neler olacak bu şehirde? Yani şehrin en önemli sıkıntısı nedir? Ulaşım, yollar. Bunlar çok önemli. Bu bir şans. Şöyle bir şansımız var; karayolları 1967’den bugüne kadar bölge açmıyor. 1967’de açmış. 17 tane bölge sonra da bir tane dahi açmamış. İlk bir tane bölge açılıyor o da Kars’ta açılıyor. Bunun herkes kıymetini takdir edecektir. Bir de karayollarının başında olan hatta birçok kurumun başında olan DLH’nın Genel Müdürü bu dönem Kars’ta milletvekili oluyor. Bunlardan ikisini birleştirdiğiniz zaman Kars’ın ne oranda yararlanması gerektiğini, yararlanacağı açık. Bunlar insan üzerindeki, belki bir milletvekilinin üzerindeki de seçildikten sonraki en ağır yüktür. Aslında bu vatandaşın ağır yatırımlar konusundaki beklentisi. Bizim böyle bir şansımız var, inşallah bu konu da hani derler ya, ‘Ömründe görmediğini bu bir iki yıl içerisinde görecek.’ AK Parti’nin hükümet programında şöyle güzel bir şeyi var; Küçükbaş hayvancılık teşvik edilecek. Koyunculuk, keçicilik. Bizim burada keçicilik pek uygun değil. Ama koyunculuk, bu bizim için önemli bir şeydir. Özellikle Doğu Anadolu bölgesine baktığınız zaman arazinin yüzde 40’ı meradır. Bu çok önemlidir. Türkiye’de hiç böyle bir yer yok. Bu bizim avantajımız ve ne yazık ki son yıllarda koyunculuğun yavaş yavaş terk edilmeye başlamasıyla bu son yıllarda derken aşağı yukarı 20 yıllık bir son yıllık bir son yıllar. Niye? Çünkü, et bir dönem para etmedi. Çok yüksek yem fiyatları devam etti ama et fiyatları düşük kaldı. Çünkü o dönemlerde hayvan varlığımız biraz fazlaydı. Et fiyatları düşük olunca insanlar özellikle koyunculukta başlamak üzere terk ettiler. Yaylalara çıkmaktan vazgeçtiler. Meraları kullanmadılar ve şu anda Kars’ta koyun varlığımız oldukça düşük seviyelere indi. Ama şimdi çok güzel para ediyor. Hükümetinde bu konuda ciddi bir destek programı var.” şeklinde konuştu.
 
GELİŞMİŞ BİR İL OLSAYDIK DA TEŞVİKLERDEN DE ÇOK FAZLA YARARLANMAMIZA İHTİYAÇ KALMASAYDI. AMA MAALESEF DURUMUMUZ BU
Kılıç şöyle konuştu:
“Biz bölge milletvekilleriyle birlikte içinde bakanlarında himayesinden yararlanmak üzere Doğu Anadolu Bölgesinde bu hükümetin sunmuş olduğu programdan nasıl yararlandırabiliriz burayı. Bu konuda daha fazla çalışmalarımız var. Bir de sevindirici tarafı var. Sayın Başbakanımızın açıkladığı teşvik paketi aynı zamanda altıncı bölge olmamızdan dolayı önemli. Tabi gönül isterdi gelişmiş birinci bölge olalım. Gelişmiş bir il olsaydık da teşviklerden de çok fazla yararlanmamıza ihtiyaç kalmasaydı. Ama maalesef durumumuz bu. Bu teşvik paketinde bu bölgenin fazlasıyla, ziyadesiyle destekleniyor olmasıyla beraber aynı zamanda tarımsal üretim yapan işletmelerde burada kurulacak. Et ve süte dayalı entegrasyon tesislerinin de burada kurulmaya başlamasıyla birlikte tarım vatandaşın yapımı, tarımsal kredilere ulaşımı ve işletmeler yapanlarında devlet teşvik almalarının yolu açılacağı için bunların ikisini birleştirdiğiniz zaman burada da bu manada bir gelişme olacağını düşünüyoruz. DAP projeleri var. Süt, et sığırcılığını destekleyen, büyük işletmeleri destekleyen DAP kapsamında projeler var. Bizim işletme ölçeklerimiz çok küçük. 3 başlık 5 başlık hayvancılık işletmelerimiz var. Bunlar sadece geçimini sağlamak üzere iaşesini o da, kıt kanaat yani bolluk içerisinde değil, zar-zor koşullarda ancak boğazını doyuracak yapıda hayvancılık işletmeleri. Bunlar çok önemli değil. Bunlar üretime çok önemli katkı yapmıyor. Tarım Bakanlığı, hükümet politikası işletme büyüklüklerimizi biraz daha arttırmak üzereler. DAP projelerinin amacı budur. 50 baş ve üzerine destek veriyor. Kars’ta bir tanesi kuruldu. 22 tane daha yararlanmak isteyen iştirakçi var. Bugüne kadar bu şehirde bir tane kurulabilmişti. Şimdi 22’nin tamamı destekleniyor. Bundan sonra müracaat edeceklerde desteklenecek. Bu sadece Kars’a özgü bir şeydir. Müracaat edilenlerin tamamı destekleniyor. Bu bir anda Kars’a 5 binin üzerinde kültür ırkı sığır gireceği anlamına geliyor. Bu çok önemli bir gelişmedir. İnsanların yeter ki bu konuda bir girişimleri, cesaretleri olsun. Ama küçük de bir sermayeleri olsun. Yani kendi 20 başlık parası vardır. Devlet diyor ki, ‘Yüzde 50’sini ben veriyorum. Yüzde 50’sini de sen koy, verdiğim yüzde 50’yi de 2 yıl bana hiç geri ödeme. 5 yılda faizsiz olarak öde.’ Yani ‘Danalarından bir tanesini sat bana ver gerisi senin olsun.’ diyor. O yüzden vatandaşımızın bu noktada biraz girişim cesareti göstermesini bekliyoruz. Bunlar her zaman olacak şeyler değil. Bunlarda bir nasip. Bundan yararlanmak lazım.”  
 
KÖYLER NEDEN TERK EDİLİYOR?
Şu anda köylerde genç nüfusun özellikle hayvancığı, koyunculuğu terk etmeye başladığı zamanlarda köyleri de terk etmeye başladıklarını ifade eden Kılıç, şunları söyledi:
“Şimdi biz seçim sırasında da gördük. Bu rakamlarla da ortada. İstatistiklerle de ortada. O nesil gittikten sonra Doğu Anadolu’da köylerdeki yaş ortalaması 55’lere çıktı. Ama şimdi yeni alttan gelen bir kuşak daha yetişiyor. Eğer biz bunları da akıllı politikalarla hayvancılık içerisinde tutamazsak yani, bu dönemi de kaçırırsak artık bir daha hayvancılık yaptırmaya yollarına altın sersek yapacak insan bulamayacağız. Ben buna inanıyorum. O yüzden bu bizim için çok önemli bir dönem. Bu dönede vatandaşın beklentilerini köylerde özellikle, tarımsal destekler konusunda sağlayabilecek politikaları geliştirmek zorundayız. Onun da izleri var. Bizimde müthiş gayretimiz var. Hükümetinde böyle bir desteği ve teşviki var. Yeter ki vatandaşlar gelsinler. Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) var burada. Gidip SERKA’dan bilgi alsınlar. Orada çok ehil çok uzman bir kadro var. Hani reklam filmlerinde çıkar ya ‘Ben bu işe başlarken güzel bir fikrim vardı. Başka bir şeyim de yoktu.’ diyor. Hakikaten öyle fikri olanlar SERKA’ya Tarımsal Kırsal Kalkınmaya yeter ki gitsinler. O arkadaşlar onları yönlendirecek. Her türlü teşvike nasıl ulaşabileceklerini anlatacak. Gerisini onlar takip edecek. Biz takip edeceğiz. Vatandaş o yola bir çıksın istiyoruz.”
 
BİZ HÜKÜMET TARAFIYIZ. BİZ İCRAAT YAPMALIYIZ
hükümet tarafı olduklarını, icraat yapmanın gayesinde olduklarını söyleyen Kılıç, “Biz her alanda sanki hiç eskiden böyle şeyler yokmuş gibi küçük eksiklikler gördüğümüzde bunun çığırtkanlığını yaparak siyaset yapamayız. Çünkü biz hükümet tarafıyız. Dolayısıyla her şeyi takip edip, olgunlaştırıp olabileceğini kendimiz bir şekilde kesinleştirdikten sonra gelip burada açıklıyoruz. Yani insanları gereksiz beklentiler içerisine sokmakta doğru değil. Ama bazen bu işi marifet gibi önceden ben buldum ben yaptım. Ya da ‘Ben önceden söyleyeyim de bu zaten yapılacak. Falan demişti diye yapıldı.’ zihniyetiyle hareket eden bir çok insan var. Bunlarında bazı şeylerin önüne geçmek adına vatandaşı biraz daha bilgilendirmek istiyoruz. Mesela Selim’in içme suyunu yapıyoruz. Arpaçay’ın içme suyunu yapıyoruz. Bunlar siyasi ayrım yok. Farklı belediyeler ama biz yaptırıyoruz. Akyaka’nın altyapısını yaptırıyoruz. Koç köyün altyapısını yaptırıyoruz. Digor’a lise yaptırıyoruz. Adliye ve cezaevinin bu sene temeli atılıyor. Çok büyük ve çok modern bir doğumevi yapılıyor. İlçe hastaneleri, 5 tanesinin birden temeli atılacak. İŞ-KUR’dan çok büyük bir istihdam yaratacağız. Bir uyarımız olsun. Vatandaş iş bekleyen insanlar. Biz biliyoruz ki Kars’ta şu anda en büyük sıkıntın istihdam. İnsanlar haklı olarak bu konu da bizi de çok arıyorlar. Hatta onların iş taleplerine cevap verememekten dolayı üzüntü içerisindeyiz. Çünkü adam ‘İş istiyorum.’ Diyor. Başka da bir şey istemiyor. Bunlara yakında büyük çaplı bir destek sunulacak. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığının bir projesi var. 23 tane istihdam problemi olan illere böyle bir destek verilecek. Sayın bakanımızdan biz istirhamda bulunduk. Döndüğümüzde hemen onun çalışmalarına başlayacağız.”
 
İŞKUR KAYITLARINIZI YAPTIRIN: İŞ İSTİHDAMI KAPIDA
Kılıç, iş istihdamıyla ilgili de şöyle konuştu:
“Kars’ın bilmesini istiyorum ki, hem merkezde hem ilçelerde çok ciddi sayıda bugüne kadar akıllarından geçmediği kadar insan istihdam ettireceğiz. İŞ-KUR kayıtlarını yaptırsınlar. Herkes, İŞ-KUR kaydı varsa gidip bir daha yeniletsin. Yoksa da yaptırsın. Çünkü, bu alımları biz adaletli bir şekilde yaptıracağız. Kura ile yaptıracağız. Baya bir sayı olacak. Hemen hemen herkesin beklentisini karşılayacak. Ama bu her ile böyle değil. Bizim Ahmet Bey ile bakanla olan iyi ilişkilerimizde de Kars’ı güzel anlatmamızdan dolayı. Buradaki insanların istihdam sıkıntısını çok güzel anlatmamızdan dolayı ilave şeyler yapacağını biliyoruz. Vatandaş azcık sabırlı olsun. Huzurevi yaptırıyoruz. Kars’ta kömür tevzi dediğimiz alanın karşısındaki boş bir arsa var, demiryollarına aitti. Orada bir sosyal tesis içerisinde olan spor merkezi, gençlik merkezi, yüzme havuzu çeşitli spor etkinliklerinin yapılabileceği alan, yürüyüş parkuru olan çok ciddi bir spor merkezi planlıyoruz. Hatta planlamadan da öteye gidildi. Fakat, bir sıkıntı vardı. Arazi demiryollarınındı. Devlette bazı şeyleri almak, yapmak, uzun süren işler. Demiryollarıyla bağlantımızı olduğu için o yüzden işimiz hızlandı. O arsayı demiryolları Milli Emlak, Gençlik Spor İl Müdürlüğüne devir ediyor. Yakında orada da inşallah çok güzel bir spor merkezi oluşacak. Daha önemli şeylerden bir tanesi Sayın Başbakanımız Kars’a geldiğinde belediye başkanlığının bir projesi vardı. Açık Hava Kültür Müzesi ve Turizm alanı. 200 milyonluk bir proje. O taht düzü dediğimiz alanda. Büyük sokak sağlıklaştırılması, tarihi eserlerin dönüştürülmesi, yenilenmesi, Kars çayının çevresinin açılması, oradaki istihdam çay bahçesinin, millet bahçesinin reklasyon alanı haline getirilmesi gibi alanlarımız vardı. Bu çok büyük bir proje. Kars için bizi en çok heyecanlandıran proje budur. İnşallah bu projeyi istidam çay bahçesi ve millet bahçesinin reklasyon alanı haline dönüştürülmesiyle ilk adımını atıyoruz. Yatırım ödeneğine konuldu. Bu yaz onun temeli atılacak. TOKİ ile ilgili bir şey, gerçi bu belediyenin bir projesidir ama bizim de o konuda hızlandırmayla alakalı ciddi gayretlerimiz var. TOKİ çok yakın zamanda Dönüşüm projesi var, 9 mahallede olacak ileride ama şimdi 2 mahalle ile başlıyor. İlk 580 konutun ihalesini bu günlerde yapmak üzere, bir şey daha söyleyeyim, bu daha başlangıç ama bir mesafe alacağımızı düşünüyoruz. Görüşmelerini yaptık olumlu karşılandı. Küçük sanayi bölgesinin kendine ait bir arsası var. Küçük sanayi esnafını konut ihtiyacı, talebi var. biz bunu TOKİ’ye sunduk. TOKi gayet olumlu ve sıcak baktı. Yakında gelecekler. Onun fizibilite çalışmalarını ve talepleri toplayacaklar. Uygun gördükleri takdirde ki, göreceklerine inanıyorum. Çünkü esnafın ciddi bir talebi var. Tabi bu sadece esnaf için değil. O bölgede ama isteyenlerin fazlasını insanların satın alabileceği bir alanda hemen üniversiteyi geçtikten sonra, eskiden botaşın şantiyesinin kurulu olduğu bir alan vardı. Orası küçük sanayinin arsası. Oraya da böyle bir projemiz var. Hayata geçirirsek ciddi bir konut ihtiyacını da TOKİ aracılığıyla karşılamış olacak. Daha sağlıklı daha modern bir şehir için.”
 
FOTOĞRAFI BÜYÜK GÖRMEK DURUMUNDAYIZ
Lojistik Merkezin Kars’ta yakın zamanda kurulacağını ifade eden Arslan, bazı muhalefet partilerin Lojistik Merkez Kars’ta kurulmayacakmış gibi açıklamalarının olduğunu, bunların gerçeği yansıtmadığını ve kısa süre sonra bunu herkesin göreceğini söyledi. Çağrı merkezi konusunda da birçok firmanın burada bunu hayata geçireceğini ve çok sayıda istihdam sağlanacağını ifade eden Arslan, Kars’ın Kafkasların başkenti olduğunu ve çalışmalarının bu hedef doğrultusunda gittiğini belirtti.
 
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arsan, şu açıklamalarda bulundu:
“Biz fotoğrafı büyük görmek durumundayız. Sadece fotoğrafın küçük bir karesini veya sadece bir parçasını görmek bizim en büyük endi kabımız. Belki geçmişten bugüne Kars’ın da en büyük problemi bu olmuş. İnsanlar biraz küçük bakmışlar. Bizim avantajımız gerek hocamın desteği ve birikimi nedeniyle bir akademisyen olması dünya ölçeğinde bu işi yapabilir hale gelmesi ve öyle bakabilmesi gerek benim yaptığım işin sadece Türkiye ölçeğinde değil, Türkiye’nin dünyadaki yerinin belirli bir ölçekte olması. Dolayısıyla geçmişimiz, bize işlere mikro değil, makro bakmayı öğretti. Yani sadece Kars ölçeğinde değil, Kars Türkiye’de nasıl bir konumda olmalı? Türkiye dünyada nasıl bir konumda olmalı? Kars bundan nasıl yararlanmalı? Biz böyle bakıyoruz. Büyük bakıyoruz. Önce büyük fotoğrafın gereği olanı yapmak için zaten elimizden geleni yapıyoruz. Tabiî ki büyük fotoğraf güzel olduğunda küçük karesi de ona uygun, güzel olacaktır. Özellikle, lojistik merkezi, çağrı merkezi, bahsettiğimiz projeler, bu projelerin Kars’ta yaratacağı istihdam şunu da getirecek; Eğer Karslı Kars’ta istihdam edilirse o köyündeki işini de devam ettirecek. Hafta sonu köyüne gidecek. Akşam köyüne gidecek. Yine ekecek yine biçecek yine hayvancılık yapacak. Bunlar birbirinin tamamlayıcıları. Ancak, köydeki genç kalkıp İstanbul’a, Ankara’ya, İzmir’e gittiği zaman o köydeki gencin artık hafta sonu akşam gidip babasına, annesine, kardeşlerine destek verme şansı yok. Dolayısıyla adım adım o işten uzaklaşılıyor ve o iş terk ediliyor. Eminiz ki büyük fotoğrafın gereğini yaptığımızda küçük fotoğrafta orada istediğimiz şekilde poz verecek bize. O poz ne? Kafkasların başkenti bir Kars, daha güzel bir Kars. Hepimizin hayalindeki Kars.”
kha

Önceki ve Sonraki Haberler