Kars'a ihanet edenlere, şu ana kadar bir ‘Dur’ diyen olmadı

Kars'a ihanet edenlere, şu ana kadar bir ‘Dur’ diyen olmadı

Kars’ta boş buldukları her duvara yazı yazan kendini bilmezler, şehri kirletmek için türlü yöntemler geliştiriyor. Kars'a ihanet eden bu kişilere ise şu ana kadar bir ‘Dur’ diyen olmadı

Tacettin DURMUŞ

Zaman ve mekan gözetmeyen duyarsızlar, duvarları şiir yazdıkları bir kağıt, resim çizdikleri bir tuval veya aşklarını ilan ettikleri, her kese açık bir alan olarak kullanıyor.

Sevdiklerinin adını, ulaşamadıkları aşklarını, içerisinde biriktirdiği öfkeyi, nefret ettiği kişiyi, hatta dini inancını bile boş bulduğu duvara yazan duyarsızlar için şu ana kadar caydırıcı bir işlem yapıldığı duyulmadı.

Bu hadsizliğe bir son verilmesi için güvenlik güçleri ile belediyenin bir an önce bu kendini bilmezleri tespit edip gerekli yaptırımları uygulaması ve toplumda bir farkındalık oluşturması önem arz ediyor.

Duvarları yazarak adeta Kars'a ihanet edenlere, şu ana kadar bir ‘Dur’ diyen olmadı. Tarih, doğa, inanç ve kültür varlıkları gibi turizm destinasyonları ve sayısız zenginliklere sahip Kars’ta, kendini bilmez ve sorumsuz bazı kişilerin boş gördükleri her duvara yazıkları yazılar tüm bu özellikleri baltalamaya devam ediyor.

Şehrin birçok noktasında güvenlik kameraları olmasına rağmen şehrin tüm duvarlarını yazan kendini bilmezler, cadde ve sokakları kirletmeye devam ediyor. Özellikle şehrin en kalabalık, tarihi ve turistik bölgelerinde bulunan her boş alanı kirletmeye devam edenlerin yaratıcılıkları ise dikkat çekiyor. Duvarlara yazdıkları yazılarla şairlik yapan kendini bilmezler birbirleriyle de yarışıyor. Hatta duvarlara adlarını soyadlarını, sevgililerinin adını da yazan kendini bilmezler bu yaptıklarından adeta gurur duyuyor. Böylelikle kendilerini de ifşa etmiş oluyorlar.

Özellikle tarihi Kars Kalesi, 12 Havariler Kilisesi, Evliya Camisi ve birçok cadde ve sokaktaki duvarlara yazılan yazılar, önüne geçilmez bir çevre ve görüntü kirliliği yaratıyor. Mevcut kültürel varlıkların üzerine sorumsuz ve kendini bilmez kişiler tarafından yazılan yazılar şehri gelen yerli ve yabancı ziyaretçileri de şaşkına çeviriyor. Kent genelinde duvarların üzerine yazılan anlamsız yazılar, turizme ve kentin tarihi ve kültürel dokusuna ihanet ediyor.

Bölgedeki duvarlara yazılan yazıların ortaya koyduğu görüntü kirliliği ve çevre kirliliği sorumlu kişi ve kurumlar tarafından görmezden geliniyor. Tarihi Kars Kalesi ve bölgeyi gezerek fotoğraflayan yerli ve yabancı ziyaretçiler tarihi dokuyu bu yazılar ile hafızalarına kazıyor ve fotoğraf makinelerinde saklıyor. Böylece Kars’ın tanıtımı bu manzara ile yapılıyor.

Duruma isyan eden ve tarihi dokuya verilen zarara şaşkınlıkla şahitlik eden yerli, yabancı ziyaretçiler ile duyarlı Karslılar adeta kanayan bir yara olarak çözüm bulmayan bu olumsuzluğun bir an önce önüne geçilmesini bekliyor. Yetkili ve sorumlu kişi ve ilgili kurum temsilcililerinin bir an önce bu gidişe bir ‘dur’ demeleri bekleniyor…

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler