Kars'ın cezası bitecek mi?

Kars'ın cezası bitecek mi?

Rus basını Türk demiryollarının Güney Kafkasya da planlanan yeni ulaşım planlarına dahil olmadığı düşüncesini ortaya koydu.

11.Ocak tarihinde Moskova'da Rusya , Azerbaycan ve Ermenistan başkanları ile yapılan üçlü görüşmenin ertesinde, 12 Ocak Tarihinde Rusya'nın Kommersant gazetesinde yayımlanan haber ve harita, Türk demiryollarının Güney Kafkasya da planlanan yeni ulaşım planlarına dahil olmadığı düşüncesini yaratıyor.

Bilindiği gibi Kars Doğukapı'da bulunan ve Ermenistan Akhuryan'a geçiş yapan demiryolu, 1994 yılında Ermenistan'ın , Azerbaycan topraklarını işgali nedeniyle kapatılmış ve o tarihten bu yana iki ülke kara sınırları, her turlu geçişe kapalı bulunmaktaydı.

2020 senesi  Eylül ayında başlayan ve 44 gün suren savaş sonucunda Azerbaycan bu savatsan galip çıkarak, 1994 ten bu yana işgal altında bulunan topraklarını , 9 Kasım 2020 tarihinde Moskova'da imzalanan anlaşma sonucu kurtarmış ve işgal altında tutulan 7 bölgenin tamamında hakimiyetini sağlamıştır.

1994 yılında bu işgal sebebi ile kapatılan Türkiye - Ermenistan sinirinin ve dolayısıyla kapalı ve atıl durumda bulunan Kars Dogukapı - Gümrü Akhuryan demiryolu bağlantısının da açılması konuşulmaya başlanmıştı.

Kars ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu bölgelerimiz için hayati değerde olan, Orta Asya Türki Cumhuriyetlerine , ve Özellikle Rusya'ya kapı açan bu demiryolunun çalışır vaziyete gelmesi büyük önem taşımaktadır.

Kars Dogukapı'dan Gümrü'ye uzanan demiryolu, Erivan'da güney - Kuzey ekseninde iki bölüme ayrılmakta, güney yönünde Nahçıvan üzerinden geçerek tekrar Ermenistan'a girmekte ve oradan da Azerbaycan topraklarına geçmekte.

Erivan'dan kuzey eksenine giden demiryolu da Sevan gölünün kuzeyinden geçerek Ijevan üzerinden Azerbaycan'a girerek Gence ve Bakü'ye kadar gitmektedir.

Nahçıvan'da halihazırda demiryolları ya hurda olarak satılmış, ya da bakimlari yapılmadığından çürümüş vaziyettedir. Yenilenmesi, onarılması yaklaşık 2 ya da 3 senelik bir sure gerektirebilecektir.

Bu sure zarfında neden , zaten kapalı kalması için bir sebep kalmamış, Kars Dogukapı - Gümrü sınırı açılarak orada hazır vaziyette bekleyen demiryolu kullanılarak Bakü'ye  ve Rusya'ya ulaşım sağlanmasın ?

Dogukapı - Akhuryan demiryolu çalışmaya başladığı gün, Rusya da acilen Gürcistan-Abkhazya demiryolunun açılması için çalışmalara başlayabilir, Unutmayalım bu demiryolu Kars'tan Türkiye'ye girip Rusya'nın Suriye'ye kadar ulaşımını sağlayacak tek demiryoludur, ve  açılması halinde Rusya için önemi büyüktür.Son gelişmelere baktığımızda aklımıza gelen şu yıllardır kapalı olan Doğu Kapı'nın başta Kars olmak üzere Bölge İllerinin kalkınmasının yine önümü kesilmeğe çalışılıyor.Bir başka deyimle Kars cezalandırılmaya devam mı edecek?

Önceki ve Sonraki Haberler