Kars’ın İlk Valisi

Kars’ın İlk Valisi

Tarih Araştırmacısı-Yazar Sultan Aydın'ın “Kars'ın İlk Valisi” yazısı:

Kars’ın İlk Valisi

Tarih Araştırmacısı-Yazar Sultan Aydın’ın “Kars’ın İlk Valisi” yazısı:

Kars üzerine yazılanlar arasında gezi ve hatırat türü eserler önemli yer tutmaktadır. Fahrettin Bey (Erdoğan)   ilk Kars Valiliği görevini (1 Kasım 1920)  yapmış, ilimizin ilk milletvekili (Temmuz 1921) sıfatını kazanmış önemli bir şahsiyettir. Bu şahsiyetin bir diğer önemli yönü ise Kars üzerine yazmış olduğu hatıratlarıdır. Fahrettin Bey(Erdoğan) hem Kars’a yapmış olduğu hizmetler hem de yazmış olduğu eserle Kars tarihinde unutulmayacak bir şahsiyet olarak yerini almıştır. Gazi Kars’ımızın kurtuluşunu kutladığımız bu günlerde Fahrettin Bey ‘in (Erdoğan)  hayatını ve yapmış olduğu çalışmaları siz değerli okurlarımla paylaşmak istedim.

FAHRETTİN BEY(ERDOĞAN)

1874 yılında Sivas Divriği Yağbasan Köyü’nde dünyaya gelmiş, orta rüştiye öğrenimini Divriği’de bitirmiş, 1889 yılında Divriği’den ayrılarak İstanbul’da amcasının yanında 5 yıl kalmış eğitim yapmıştır.

1892 tarihinde Ermeni olayları dünyadaki gelişmeler yurt severlik ve vatan severlik duyguları ile 1894 yılında Bulgaristan’a geçer.

1896 yılında Bulgaristan’dan Romanya’ya geçer.

1897 yılında Romanya’dan Rusya’ya geçmek isterken Batum’dan Artvin’e oradan da Kars’a geçer, Sarıkamış Asboğa köyüne gelir akrabalarıyla buluşur. Amcazade kızı Zehra Hanım’la evlenir. Kars ve Ardahan’ın tüm ilçelerinde Gürcistan bölgelerinde örgütlenme ve cemiyetler kurarak çalışmalar yapar.

Sarıkamış’ta çalışmalar yaparken Ekim 1914 yılında Ruslar tarafından Sarıkamış’ta yakalanır. Sibirya’ya sürgüne gönderilir. 120 gün sonra Sibirya’da serbest bırakılır. Türkistan’da Azerbaycan Bakü’de çalışmalar yapar cemiyetler oluşturur. 1917 Rus devriminde yararlanarak Sarıkamış’a geri döner.

1918 de Kafkas cephesindeki ordumuzun hareketine katılarak orduda büyük hizmetler yapmıştır.

1918’de Ekim ve Kasım aylarında Kars Milli İslam Şuralarını kurar. Aras, Ahıska, Ardahan, kongrelerine katılır. 17/18 Ocak 1919 yılında Kars’ta kurulan Cenubi Garbı Kafkas hükümetinde hariciye (dış işleri bakanı ) olarak görev yapar. Erzurum kongresine katılır,1920 Kars’ı kurtuluş hareketine katılır,1 Kasım 1920 yılında Kars valiliği görevine Kazım Kara Bekir paşa tarafından atanır.

1921 yılı temmuz ayında Kars milletvekili olarak Ankara’ya gider, büyük taarruzda görev alır.1948 Yılında Ankara da vefat etmiştir.Ruhu şad olsun.

Fahrettin Erdoğan Türk Ellerindekiki Hatıralarım Eserin Kültür Bakanlığı Yayımları 1998 ANKARA (kha)

Önceki ve Sonraki Haberler