Kars'ın Kurtarıcısını Andık!

Kars'ın Kurtarıcısını Andık!

Kars'ı düşman işgalinden kurtaran Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa, vefatının 67. yıl dönümünde Kars'ta düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Kars'ın Kurtarıcısını Andık!

 Kars'ı düşman işgalinden kurtaran Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa, vefatının 67. yıl dönümünde Kars'ta düzenlenen etkinliklerle anıldı.

1920-1923 yılları arasında Doğu Cephesi Komutanı olarak Kars'ı düşman işgalinden kurtaran Kazım Karabekir Paşa, vefatının 67'nci yıl dönümünde Kars TCDD Gar Binası önünde bulunan Kazım Karabekir Paşa Anıtı’nın önünde tören düzenlendi.

Kazım Karabekir Paşa’nın anıta Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri konulduktan sonra saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Vali Günay Özdemir, Kazım Karabekir İlkokulu öğrencilerinin yanına giderek bir süre sohbet etmesi ise dikkat çekti. Özdemir, kazım Karabekir Anıtı’nın önünde öğrencilerle bir de hatıra fotoğrafı çektirdi.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Günay Özdemir, “Kazım Karabekir Paşamız gerçekten Osmanlı tarihinde ve Türk tarihinde önemli bir paşa. Ve değişik cephelerde görev yapmış. Ciddi başarılar elde etmiş. Son olarak Kafkas bölgesinde önemli zaferler kazanmış. Kars’ta da önemli zaferler kazandıktan sonra Kars Antlaşması ile de bölgemizdeki Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk antlaşmasını yapmış. Bu şekilde doğu sınırımızı da belirleyen bir antlaşma. Kazım Karabekir Paşamız bu komisyonun, bu antlaşmayı yapan ekibin başında. Onun için Kars halkı yıllardır bu şekilde paşasına vefa göstererek ölüm yıl dönümünde yine paşasını vefa içerisinde anıyor. Aynı zaman da sokaklarına, caddelerine okullarına da ismini vererek hem Sarıkamış’ta hem de Kars merkezde Kazım Karabekir Paşamıza bu şekilde vefa duygusunu gösteriyorlar” dedi.

Vali Özdemir’den sonra konuşan Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kazım Karabekir’i rahmetle andıklarını söyledi.

Başkan Karaçanta, “Kazım Karabekir Paşa Kars ile bütünleşmiş, bugünkü Kars’ın var oluşunda büyük payı olan çok değerli komutanımızdır. Bugünde onun ölüm yıl dönümü nedeniyle burada toplanmış bulunmaktayız. Bundan da biz Kars halkı olarak mutluluk duyuyoruz. Kendisine Allah’tan rahmet, büyük Türk milletine de başsağlığı diliyorum” diye konuştu.

Kazım Karabekir Paşa’yı anma törenleri daha sonra Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda devam etti. Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda düzenlenen törenlerde öğrenciler tarafından şiirler okundu. Kazım Karabekir Paşa’nın hayatı anlatıldı. Tören Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü’nce düzenlenen konferans ile son buldu.

Kazım Karabekir Paşa’nın ölümünün 67. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen törene; Vali Günay Özdemir, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, mülki ve askeri erkanın yanı sıra vatandaşlar, öğretmenler, öğrenci grupları katıldı.

karsin-kurtaricisini-andik!-(1).jpg

karsin-kurtaricisini-andik!-(6).jpg

karsin-kurtaricisini-andik!-(7).jpg

karsin-kurtaricisini-andik!-(5).jpg

karsin-kurtaricisini-andik!-(8).jpg

karsin-kurtaricisini-andik!-(3).jpg

karsin-kurtaricisini-andik!-(2).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler