Kars’ın Tarihi Konuşuldu

Kars’ın Tarihi Konuşuldu

Gazeteci Serhat Eryolcu, Kars ile ilgili araştırma ve çalışmalar yürüten Araştırmacı Tarihçilerle bir araya gelerek Kars'ın dünü ve bugününü konuştular.

Kars’ın Tarihi Konuşuldu

Gazeteci Serhat Eryolcu, Kars ile ilgili araştırma ve çalışmalar yürüten Araştırmacı Tarihçilerle bir araya gelerek Kars’ın dünü ve bugününü konuştular.

Kars ile ilgili birçok çalışmaya imza atmış Araştırmacı Tarihçi yazar Erkan Karagöz,  gecenin en önemli ismi idi. Bunun dışında Kars’ta ki Ermeni mimarisi ve kiliseleri üzerine çalışma yapan Araştırmacı Tarihçi Faruk Torunoğlu ve 1930’lardan 1980’lere kadar Kars’taki sosyal yaşama ışık tutacak bir fotoğraf arşivine sahip Turan Kayhan’da söyleşi de yer aldı.

950. Yıl etkinlikleri ile başlayan konular da etkinliklerdeki güzel yanlar ve hatalar masaya yatırılmış oldu.  Ortak nokta da ise şu görüş öne çıktı;  950. yıl etkinlikleri kapsamında kutlanan fetih programındaki cirit, mehter ve Kafkas oyunu gösterisinin Selçuklularla ile ilişkisinin olmadığı vurgulandı.

Oysaki bunun yerine Sultan Alpaslan’ın şehre girişi temsili olarak canlandırılabilirdi. Ayrıca Kars için çok önemli bir tanıtım kaynağı ve manevi değer olsa da her yapılan etkinliğin alakası yokken Harakan’i Hazretlerine bağlanmasının yanlış olduğu da ortaya çıkan bir başka konu oldu.

Cenubi Garbi Kafkas Cumhuriyetiyle sohbet devam etti. Erkan Karagöz, Kars’ın ve Ardahan’ın Ruslar döneminde de demokratik bir şekilde yönetildiğine dikkat çekti. Bu bölgede yaşan halklara verilen ayrıcalıklar ve yönetimde yer alma şekilleri konuşuldu. Erkan Karagöz bu konu ile ilgili ayrıntıların son çalışmasında yer alacağını söyledi. 

Cenubi Garbi Kafkas Cumhuriyetinin, Japonya’ya gönderdiği tanınma talebi de konuşuldu. Gecede en ilginç konulardan biri ise, hep gündemde olan Cenubi Garbı Kafkas Cumhuriyeti’nin Anayasası ile ilgili maddelerin kaynaklarda geçmemesi ve bir kadın bakan’ın (bazı kaynaklarda genel müdür diye de geçer) bu parlamentoda olmasıydı. 

 Kars’ın mimari konusu da masaya yatırıldı. Tabya savunmalarının da konuşulduğu söyleşi de,  özellikle Sultan Abdulmecit dönemimde Kars’ın savunması için çok gerekli olduğu düşünülen tabyaların Hollandalı Askeri mimarlara yaptırıldığı belirtildi.  “Ucube” diye adlandırılan İnsanlık Anıtının olduğu yerde ise, aslında tabya olmadığı ve ikinci dünya savaşında yapılmış bir silah mevziinin olduğu belirtildi.

Üzerinde en çok durulan konu ise,  neden Kars’ta imkanlar ve olanaklar bakımından zengin akademisyenler varken araştırmacıların halktan olduğu idi. Çünkü bilindiği üzere; Araştırmacı Tarihçi Yazar Erkan Karagöz, Prof Dr. Bingür Sönmez ve bunun gibi bir çok ismin yaptığı önemli çalışmalar her daim Kars’ın tarihine ışık tuttu ve tutmaya da devam ediyor.

Öte yandan,  Editörlüğünü Gazeteci Serhat Eryolcu’nun yapacağı “Kars’ın Dünü ve Bugünü” adlı bir çalışmanın da yakında hayata geçirileceği belirtildi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler