Doğanay ilk olarak Ani Harabeleri’ndeki kazı ve restorasyon çalışmalarına değinerek, “Kars mimarisiyle, kültürüyle, turizmiyle tam bir dünya şehri. Dünyanın gözü de Kars’ta, bunu kabul etmek lazım, böyle bilmek lazım. Onun için bizlerde adımlarımızı buna göre atmalıyız. Biz, kültürüyle, mimarisiyle bir dünya kenti olan Kars’ın tarihi eserlerini restore ederken çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bu anlamda Ani Ören Yeri’nde iki ayrı çalışma yaptık. Anadolu’daki ilk Türk Camisi olan Ebu-l Menhuçher Camii’nin restorasyonu bitti. Yine Ani’de resimli kilisenin de restorasyonu tamamlandı. Restorasyan çalışmalarımız yine aynı hızla devam edecek. 2010 yılı içerisine alınmış olan 3 tane restorasyon projemiz var. Bunlar Aziz Pitrik Kilisesi, Ebul Hamberd Kilisesi ve Selçuklu Sarayı. Bunların restorasyon projeleri bölge koruma kurulunda onaylandı, Bakanlığımızın talimatlarını bekliyoruz. Bunlar tamamlandıktan sonra restorasyonlarına başlayacağız. Yine Ani Antik Kentte devam eden kazı çalışmalarımız Mimar Sinan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu’nun başkanlığında her yıl olduğu gibi 2010 yılında da devam edilecek. Yaşar Çoruhlu hocamız Ebul Menhuçher Camii’nin yanındaki çarşıları ortaya çıkarıyor. Böylelikle 2010 yılı içinde kazı ve restorasyon çalışmalarımız süratli şekilde devam edecektir” dedi.
ÇALIŞTAY YAPILDI
Ayrıca, Ani Alan Yönetim ile ilgili kısa süre önce Kars’ta bir Çalıştay yapıldığını da belirten Doğanay, “Bu Çalıştay’da Ani masa yatırıldı. Ülkemizin sayılı hocaları, alan yöneticileri Ani ve Ani’deki tarihi eserleri enine boyuna ele aldılar. Böylelikle Ani Danışma Kurulu oluşturuldu. Ani’de yapılacak olan çalışmaların seyri konuşuldu. Şu anda da bu Çalıştayın bir ayağı da Ankara’da devam etmektedir. Çalıştayı takip etmek üzere Müze Müdürü Necmettin Alp’i ve yine müzemiz arkeologlarından Hatice Özdemir’i Ankara’ya gönderdik. Orada Ani ile ilgili çıkan kararlara müdahil oldular” diye konuştu.
HEYET SARIKAMIŞ’I GEZDİ
Doğanay, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Yatırım İşleri Daire Başkanlığı’ndan bir heyetin Sarıkamış’a gelerek gezi ve incelemelerde bulunudğunu ifade etti ve, “Yatırım İşleri Daire Başkanlığı Mehmet Bakırcı ve ekibi Sarıkamış’ta yapılan yatırımları yerinde görüp ve tespit ettiler. Sarıkamış’ta kış turizmi sezonu biliyorsunuz açılıyor. Beyaz Altın artık yavaş yavaş yağıyor. Bizde yeni yaptırmış olduğumuz M1 mekanik tesisini bu ayın sonunda hizmete açacağız. Kış sezonuna doğru ve hızlı girmeyi amaçlıyoruz. Bunun için de çalışmalarımı o periyotlar dahilinde tutuyoruz” dedi.