Karslı aşık Murat Çobanoğlu, mezarı başında anıldı

Karslı aşık Murat Çobanoğlu, mezarı başında anıldı

Kars’ta yetişen önemli aşıklardan Murat Çobanoğlu, ölümünün 14'üncü yılında Demokratik Sol Partisi (DSP) Kars Belediye Başkan Adayı Naif Alibeyoğlu tarafından mezarı başında anıldı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

DSP Kars İl Başkanı Hasan Ahmetoğlu’nun da katıldığı programda Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi. Törene katılanlar, aşık Çobanoğlu’nun mezarına kırmızı karanfiller bıraktı.

Alibeyoğlu burada yaptığı açıklamada, aşık Murat Çobanoğlu’nun Kars’ın ve ülkemizin çok önemli bir sanatçısı olduğunu belirterek, “Bizim efsane sanatçımızdı, halk ozanımızdı. Bilindiği gibi Ankara’da yaşamını yitirmişti, orada toprağa verilecekti. Ailesiyle görüştük ve buraya defnedilmesini istedik ve burada bütün halkımızın katılımıyla görkemli bir törenle toprağa vermiştik. 38 gün içinde bu anıt mezarı yaptık, 38 gün içinde heykelini diktik ve yine 38 gün içinde kendisinin de adını verdiğimiz Murat Çobanoğlu Uluslararası Aşıklar Bayramını yaptık ve Belediye Başkanlığım döneminde bu büyüdü ülke sathına ve hatta uluslararası düzeye çıktı. Orta Asya’dan, Azerbaycan’dan, Borçalı’dan hatta Kosava’dan halk ozanları geldiler, 333 aşığı buldu. Maalesef bizden sonra Aşıklar Bayramı da sona ermiş oldu. Ama nasip olursa yeniden Aşıklar Bayramını Murat Çobanoğlu’nun adına yaraşır şekilde, bu değerli kültürümüzü, bu önemli kültürümüzü yaşatmak adına yeniden Aşıklar Bayramımızı başlatacağız.” dedi.

Alibeyoğlu, aşık Şeref Taşlıova’nın naaşının da Kars’a getirtmek ve kardeş dediği aşık Murat Çobanoğlu’nun kabrinin yanına defnetmek için Taşlıova ailesiyle görüşeceğini de sözlerine ekledi.

DSP Kars Belediye Başkan Adayı Naif Alibeyoğlu, göreve gelmesi durumunda Asri Mezarlıkta tam teşekküllü bir cami projesini hayata geçireceklerini açıkladı.

Alibeyoğlu açıklamasında Kars Belediye Başkanı olduğu dönemlerde il merkezindeki tüm mezarlıkların çevre duvarlarını ve çevre düzenlemesini yaptırdıklarını hatırlattı.

Asri Mezarlıkta da bir cami yaptırmayı hedeflediklerini belirten Alibeyoğlu: “Belediye Başkanı olduğum dönemlerde bir kampanya başlatarak vatandaşlardan bağış toplamıştık. Çünkü mezarlılarımızın durumu içler acısı durumdaydı. Hayvanlar mezarlıklarda otluyordu. Mezarlıklarımız adeta yol olmuştu. Toplanan o paralarla mezarlıklarımızın çevre duvarlarını, çevre düzenlemesini ve ağaçlandırmasını yaptık. Seçime 5 gün kaldı ve halkımızın bize karşı büyük bir teveccühü var. Göreve geldiğimizde birçok projemiz arasında Asri Mezarlıkta Cami projesi de var. Kars’ta bilindiği gibi cenaze konvoyları şehir trafiğini önemli ölçüde aksatıyor. Cenaze konvoylarına katılan halkımız ve cenaze sahipleri birçok açıdan mağdur olmaktadır. Ayrıca asri mezarlığın girişine otopark yaptıracağız. Ayrıca içerisinde gasil hanesi, şadırvanı, taziye evi ve şadırvanı olan modern bir cami yaptıracağız. İnsanlarımızın acılarını dostlarıyla burada paylaşacak. Allah acı gün vermesin ama ölüm de hayatın acı bir gerçeğidir. Cenaze işlemleri burada yapılacak ve sahipleri cenazelerini omuzlarda taşıyarak toprağa verecek. Hem de cenaze sahipleri zengin veya fakir olsun her türlü desteği buradan alacak. Burada da tam bir dayanışma örneği sergilenecek. Ayrıca 24 saat boyunca camimizden Kur'an-ı Kerim okunacak. Birçok şehirde şehir merkezindeki büyük mezarlıklarda bu sistem var, neden Kars’ta da olmasın.” dedi.  

Kars’ta binlerce başka illerden gelen vatandaşın da olduğunu hatırlatan Alibeyoğlu, “Kars’ta 10 bini aşkın, askerimiz, polisimiz, memurumuz ve öğrencimiz yaşamaktadır. Ölümlü dünya;  cenazeleri olması halinde başka illerde yaşayan vatandaşlarımızın mağdur olması kabul edilemez. İlimizde yaşayan bir vatandaşımızın cenazesi olması durumunda Yurdun neresinde olursa olsun, o ile kadar belediye marifetiyle cenaze hizmeti vermek zorundayız” şeklinde açıklamada bulundu.

karsli-asik-murat-cobanoglu,-mezari-basinda-anildi-(1).jpgkarsli-asik-murat-cobanoglu,-mezari-basinda-anildi-(2).jpgkarsli-asik-murat-cobanoglu,-mezari-basinda-anildi-(3).jpgkarsli-asik-murat-cobanoglu,-mezari-basinda-anildi-(4).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler