Karslı kadınlar yeni yıla tandırda kaz pişirerek girdi

Karslı kadınlar yeni yıla tandırda kaz pişirerek girdi

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Değirmenköprü Köyünde kadınlar yeni yıla tandırda kaz ve ekmek pişirerek girdi.

Karslı kadınlar yeni yıla tandırda kaz pişirerek girdi

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Değirmenköprü Köyünde kadınlar yeni yıla tandırda kaz ve ekmek pişirerek girdi.

Kaz denince ilk akla gelen yer elbette ki Kars. Kazın ana vatanı Kars’ta kaz eti de vazgeçilmez yiyeceklerin en başında geliyor. Bu da kazı farklı kılıyor ve özel günlerde ve misafir ağırlamalarında en lezzetli ikram olarak sunuluyor. Bakımı kadar eti de pahalı olan kaz, 100-150 TL arasında alıcı buluyor. Kaz eti bulunduran işyerlerinde ise porsiyonu 50-70 TL arasında satılıyor. İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir gibi büyük kentlerde yaşayan Karslılar da her yıl memleketleri Kars’tan kaz siparişleri veriyor. Böylelikle Kars sınırları aşarak metropol kentlere bile gönderiliyor. Kazın etinin yanında tüyü, ciğeri, ayakları, boynu, kafası bile para ediyor. Kazın çöpe atılan hiçbir organı bulunmuyor. Kırsal alanlarda kadınlar tarafından bakılıp büyütülen kazlar kesim zamanı gelince önce kar yemesi bekleniyor ardından kesilip direklerde, çatı altlarında, sandıklarda, tavanlarda asılarak kurutuluyor. Kurutulduktan sonra da dışarıda bulunan soğuk hava sandıklarında muhafaza edilen kaz etleri özel günlerde ve misafir geldiğinde pişiriliyor.

Tüm dünyada ve ülkemizde kutlanan yılbaşlarında genelde hindi tercih edilirken Kars’ta ağırlıklı olarak kaz kesiliyor. Yılbaşı gecelerinde bile kaz eti daha çok tercih ediliyor.

Arpaçay ilçesinin Değirmenköprü köyünde de kadınlar bir araya gelerek tandırda kaz pişirerek yeni yıla girdiler. Songül Tuncer (36), Halime Tuncer (43) ve Filiz Tuncer (35), önce tandırı yaktılar ve ekmek pişirdiler. Tandır damında hoş sohbet ortamında ekmek pişiren kadınlar bir yandan da yumuşaması için ocağa kaz etini koydular. Tandır ateşi azaldıktan sonra da kaz etini alıp tandıra koydular ve pişip kızarmasını beklediler. Pişirilen kaz eti daha sonra afiyetle yenildi.

KADINLARIN TANDIR SOHBETİ

Kadınlar; her gün sabah 06.00’da işe koyulan ve gece saat 22.00’ye kadar ev işi, çocukların bakımı, çamaşır, bulaşık, yemek, kümes hayvanlarının beslenmesi gibi işlerle meşgul olduklarını söylediler. Özel günlerde hindi kesmediklerini ve kaz etini tercih ettiklerini belirten kadınlar kaz etinin Kars’ın en önemli yöresel yiyeceği olduğu için kazı tercih ettiklerini ifade ettiler. kha

 

Önceki ve Sonraki Haberler