Karslılar, artık tomografi çektirmek için Erzurum yollarına düşmeyecek!

Karslılar, artık tomografi çektirmek için Erzurum yollarına düşmeyecek!

Sağlık Bakanlığı tarafından modern tomografi ve kemik ölçüm cihazlarının, Harakani Devlet Hastanesine tahsis edilmesi ile birlikte Karslı hastalar artık Erzurum yollarında mekik dokumayacak.

Volkan KARABAĞ

Ülke genelinde 47 şehre gönderilen 500 bin dolar değerindeki modern bilgisayarlı tomografi cihazı ile birlikte, kemik ölçüm cihazı, 2 ultrason cihazı ve merkezi monitör sistemi Kars Harakani Devlet Hastanesinde hizmete sokuldu.

Kars’taki hastanelerde olmadığı için yıllarca Erzurum yollarında şifa arayan Karslıların, hastalıklarının teşhis ve tedavileri artık kendi şehirlerinde yapılacak.

Yeni ve son derece modern teknoloji ile donatılmış cihazlar, Kars Milletvekilleri, 65. Hükümet Dönemi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Valisi Türker Öksüz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüsnü Kapu, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Zakir Lazoğlu ve Harakani Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Aytaç Erman Kesgin ve AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın’ın katıldığı açılış töreninin ardından hizmete sokuldu.

Açılış öncesi gazetecilere cihazlar ile ilgili olarak açıklamada bulunan Kars İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Zakir Lazoğlu, son derece modern tomografi cihazının Sağlık Bakanlığınca 47 ilden biri olan Kars’a da tahsis edildiğini söyledi.

Bu cihazla daha önceki cihazla tespit edilemeyen bazı hastalıkların daha başarılı bir şekilde tespit edileceğini belirten Lazoğlu, “Sağlık Bakanlığımızca 47 şehirden biri olarak Kars’a da 500 bin dolar tutarında olan Tomogrofi cihazlarından birisi Harakani Devlet Hastanemize tahsis edildi.  Bu cihazımız, eski cihazımıza oranla daha önce tespit edilemeyen hastalıkların teşhis ve tedavisinde kolaylık sağlayacaktır. Hekimlerimizin teşhis ve tedavilerinde yol gösterici olacaktır. Daha önceki cihazımız özellikle anjiyo öncesi kalp hastalarının damarlarında her hangi bir problem olup olmadığını tespit edemeyen bir cihazdı. Bu cihazımız özellikle 3 boyutlu kalp tomografisidir. Multi detektör seti ile anjiyosuz olarak damarların kısmi olarak yüzde 90 olarak tespitinin sağlayan bir cihazdır. Bunun dışında gösterilen bölge dışında diğer bölgeleri koruyabilir özelliği ile daha az radyasyon yaymaktadır. Önceki bilgisayarlı tomografi cihazımız 16 kesit idi. Yeni cihazımız ise 128 kesit boyutunsa çekim yapmaktadır. Bu cihazın dışında kemik ölçüm cihazı, 2 ultrason cihazı ve merkezi monitör sistemi de bugün hizmete sokulmuştur. Bu cihazı ilimize kazandıran Sağlık Bakanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Öksüz ise “Yeni hizmete giren cihazla birlikte öyle görünüyor ki hastalarımız muayenelerinde daha ayrıntılı tetkikler yapılma imkanı verecek, dolayısıyla da teşhis ve tedavisi daha kolay olacak.” dedi.

Hizmete açılan tomografi cihazının 7 milyon lira olduğunu dile getiren Kılıç, bu miktarın çok büyük olduğunu, ülkemizde bu cihazdan 47 tane olduğunu ve birinin de şehrimize getirildiğini sözlerine ekledi.

Arslan ise eski cihazın 16 kesit olduğunu yeni hizmete giren cihazın ise 128 kesitli olduğunu ve her iki cihazında hastanede vatandaşlara hizmet vereceğini söyledi.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından üniteler gezildi. Radyoloji Uzmanı Mehmet Paşa protokol üyelerine radyoloji cihazının özellikleri hakkında bilgi verildi.

Radyoloji Uzmanı Mehmet Paşa, cihaz ile ilgili olarak “Cihazımız GE marka 128 kesit, multislice bilgisayarlı tomografi cihazıdır. Cihazımız bir önceki 16 kesitli cihaza göre çok fazla özellik tapmaktadır. 129 kesitli yani detektörlü cihaz olduğundan çekim zamanı daha az olup hastaların aldığı radyasyon yükü de azalmaktadır. Ayrıca cihazın organ doz modülasyonu özelliği sayesinde çekim esnasında korunması gereken tiroit, göz, testisler gibi organların radyasyona maruz kalmasını engellemektedir. Yine ayni zaman biriminde daha fazla ve daha kaliteli görüntüler elde edebiliyoruz. Bu özellik biz radyoloji doktorlarına akciğer kanseri gibi önemli olan bir çok hastalıktan daha erken dönemde teşhis etmemizi yardımcı oluyor. Ayrıca cihazın üstün teknik, gelişmiş verimlilik özelliklerinden dolayı kesit şayisi 128 den 443 kesite kadar çıkartılıp kesit kalınlığı ise 0.1 mm kadar düşürülmektedir. Bu da önceki cihazda yapamadığımız kalp çekimleri, kardiyovasküler görüntüleme, beyin, alt-üst ekstremite damarların daha kaliteli incelemesine imkan sağlamaktadır. Yine cihazın kesit ve yazılım özelliklerinden dolayı akciğer kanseri şüphelisi hastalarda akciğer biyopsilerini, karaciğerde safra yolları ve böbreklerde idrar yolları tıkanıklarında hastaları il dışına sevk etmeden Kars Harakani Devlet hastanesinde girişimsel işlemleri yapmamıza imkan sağlamaktadır. Cihazın başka önemli özellerinden birisi de detektör teknolojisi olarak panel detektörler kullanılmaktadır ve arıza durumunda parçaların tamamı değil sadece arızalı olan detektör değiştirilip kısa sürede çekimlere devam edilmektedir. Cihaz garantisi 10 yıldır. Daha önce bu özellikteki cihazlar sadece üniversitelerde ve büyükşehirlerde özel hastanelerde vardı. Şimdi ise biz bu cihazlar sayesinde periferde bile hastalara daha kaliteli radyolojik hizmet sunabilmekteyiz.” Şeklinde ifadelerle tomografi cihazını tanıttı.

karslilar,-artik-tomografi-cektirmek-icin-erzurum-yollarina-dusmeyecek!-(1)_renamed_1558.jpgkarslilar,-artik-tomografi-cektirmek-icin-erzurum-yollarina-dusmeyecek!-(2).jpgkarslilar,-artik-tomografi-cektirmek-icin-erzurum-yollarina-dusmeyecek!-(1).jpgkarslilar,-artik-tomografi-cektirmek-icin-erzurum-yollarina-dusmeyecek!-(3).jpgkarslilar,-artik-tomografi-cektirmek-icin-erzurum-yollarina-dusmeyecek!-(5).jpgkarslilar,-artik-tomografi-cektirmek-icin-erzurum-yollarina-dusmeyecek!-(6).jpgkarslilar,-artik-tomografi-cektirmek-icin-erzurum-yollarina-dusmeyecek!-(7).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler