Karslılara, Mesleki Yeterlilik Belgesine Sahip Olma İmkanı

Karslılara, Mesleki Yeterlilik Belgesine Sahip Olma İmkanı

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ OLMAYANLAR ÇALIŞAMAYACAK / ÇALIŞTIRILAMAYACAK

Bilindiği gibi 2015 yılında yürürlülüğe giren 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu kanunu ile zorunlu kılınan meslek kollarında, ilan edilen tarihlere kadar mesleki yeterlilik belgesini almayan çalışanlar, belirtilen iş kollarında çalışamayacaklar. Aynı zamanda işverenler de bu iş kollarında mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçiyi çalıştıramayacaklar.

Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip işçilerin SGK primlerini devletin ödediğine dikkat çeken Proje Danışman Uzmanları, sınav sistemi ve belgelendirme süreci hakkında açıklamada bulundu. Uzmanlar açıklamasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25 Mayıs 2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte, 24 Mart 2016 tarihinde yayımlamış olduğu ikinci tebliğ ile 8 meslekte olmak üzere toplam 48 meslekte belge zorunluluğu başlatmış olduğunu hatırlattı.

Bu kapsamda ilgili tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişilerin, başta İnşaat sektöründe olmak üzere belirtilen toplam 48 meslek kolunda çalıştırılmayacaklarına da dikkat çeken Uzmanlar, Kars’ta Mesleki Yeterlilik Belgelendirme sınavın önemine değindi.

Uzmanlar, öncelikle yoğun talep gelen inşaat sektörüne ait meslek kollarını şu şekilde sıraladı: “Ahşap Kalıpçı, Alçı Levha Uygulayıcı, Alçı Sıva Uygulayıcı, Betoncu Demircisi, Betoncu, İskele Kurulumu, Duvarcı, Sıvacı, İnşaat Boyacısı, Seramik Karo Kaplamacısı”

Mesleki Yeterlilik Kanununun (MYK) zorunlu kıldığı diğer meslek kolları için talepler doğrultusunda, mesleki yeterlilik belgelendirme sınavlarının önemine de değinen Uzmanlar, söz konusu meslek kollarını da şu şekilde sıraladı:

“Çelik Kaynakçı, Alüminyum Kaynakçısı, Kaynak Operatörü, Direnç Kaynak Ayarcısı, Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisat Yapım Personeli, Doğal Gaz, Altyapım Kontrol Personeli, Doğal Gaz Çelik Kaynakçısı, Doğal Gaz Isıtma ve Gaz yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı, CNC Operatörü ve Metal Saç İşleme."

İŞVERENLER İÇİN AVANTAJI

Uzmanlar, mesleki yeterlilik belgesi ne sahip olmanın işveren ve çalışanların iş yaşamına getireceği avantajları da diel getirerek, "4447 sayılı kanunun geçici 10’Uncu maddesinde tanımlanan ve MYK Mesleki Yeterlilik Belgeli kişileri istihdam eden işverenlerin 48 aya kadar işveren prim desteğinden yararlanmasını sağlayan kanun ve yönetmelikler, işverenlere sağlanan avantajlardan biridir. Nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırılması, tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesinin artmasına katkıda bulunmaktadır." dediler.

Uzmanlar çalışanlar için vatantajları da dile getirerek açıklamalarını şöyle sürdürdürdüler: 

"MYK’nın akredite etmiş olduğu firmalar büyük şehirlerde olduğu için özellikle şehrimizden sınav için gidip gelmek ayrı bir masraf, zaman ve iş gücü kaybına sebep olmaktadır bu sebeple gelen yoğun talep doğrultusunda Kars ve İlçelerde çalışanlara yönelik ve MYK tarafından seçilmiş firmalarla işbirliği geliştirerek belirlenen meslek kollarında belgelendirme sürecini başlatlar devam ediyor. 

Çalışanlar, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu tutulan meslek gruplarından, kendilerini belgelendirmek istedikleri 1 Meslek kolunda başarısız olmaları durumunda toplamda 3 kere sınava girme haklarına sahiptirler. Sınavlar uzmanlar tarafından gerçekleştirilecek olup yazılı ve uygulamalı şekilde 2 aşamalı yapılacaktır. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilirken mağduriyet ve işçiye maddi yük yaratılmaması amaçlanarak Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavda başarılı olan kişilerin 31.12.2017 tarihine kadar ödemiş oldukları belge masrafı ile sınav ücreti, İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez bir meslek kolu için yararlanabilecektir. Bu sebeple çalışanların tecrübe ve beceri sahibi oldukları Meslek Kolundan sınava girmelerini tavsiye ediyoruz.

Çalışanların kendi mesleklerinde yeterliliklerini belgelendirilmelerinin en büyük avantajı nitelikli işgücü olarak istihdam edilecek olmalarıdır. Mesleki Yeterlilik belgesini almaya hak kazananlar aynı zamanda EUROPASS Sertifika Ekine de sahip olma imkanı bulacaklardır, bu ne demek; Avrupa Ülkeleri ve Aday Ülkelerde mesleki yeterliliğin ve mesleğin faaliyet alanlarının özet bir açıklamasını Avrupa'da standartlaşmış bir format ile belgelendirilmesidir. Böylelikle çalışanlar, yurt içinde ve yurt dışında sahip oldukları beceri ve mesleki deneyimlerini standartlar doğrultusunda değerlendirme fırsatı bulacaklardır.

Mesleki Yeterlilik Belgelendirme iş hayatında Çalışan ve İşveren için kanun ile zorunlu hale getirilmiştir. MYK Belgesiz işçi çalıştırmanın idari ceza uygulamaları ise yürürlülüktedir. Yapılan kontrollerde Zorunlu Meslek kollarında (48 Adet) belgesiz işçi çalıştırmanın cezası kişi başı 500 Türk Lirasıdır.

Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Sınavlarından 31/12/2017 tarihine kadar hem çalışanların hem de İşverenlerin faydalanmaları, çalışanlar için başarılı olmaları durumunda sınav ücretinin tamamının geri alınması ve işverenler için cezai işlemlerin gerçekleşmemesi açısından önemlidir. Meslek kolları sınav kayıtları, süreç için bizlerle iletişime geçebilirler. Şimdiden herkese başarılar diliyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler