Kars'ta 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi töreninde Atatürk’ün mektubu okundu

Kars'ta 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi töreninde Atatürk’ün mektubu okundu

İngilizce Öğretmeni Tuğba Uludaşdemir, Mustafa Kemal Atatürk’ün Anzak askerlerine yazmış olduğu mektubu okudu.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

18 Çanakkale Zaferi'nin 104. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen programda Hasan Harakani Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Tuğba Uludaşdemir, Mustafa Kemal Atatürk’ün Anzak askerlerine yazmış olduğu mektubu okudu.

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Hasan Harakani Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Tuğba Uludaşdemir yaptı. Uludaşdemir yaptığı konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk’ün Anzak askerlerine yazmış olduğu mektubu okudu:

“Bu memleketin topraklarında kanlarını döken kahramanlar! Burada, dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçik’lerle yan yana koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar!  Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra; artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

Hasan Harakani Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Tuğba Uludaşdemir’in yaptığı konuşma şöyle: “Bugün, Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını çekinmeden feda eden aziz şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmenin büyük onurunu yaşamaktayız.

Türk milletinin elde ettiği bu zafer, sadece kazanılmış bir savaş olarak görülmemeli, etkileri ve sonuçları itibariyle neler götürüp-getirdiğine iyi bakılmalıdır.

Bilinmelidir ki! Bu zafer kolay elde edilmemiş, Türk milletinin Anadolu’daki varlığının devamı bu savaşın kazanılması ile mümkün olmuştur.

Çanakkale Savaşı, maneviyatın maddiyatı yendiği yer olma özelliği ile dünya tarihi üzerinde de büyük etkilere neden olmuş, asırlardır Avrupalılar tarafından sömürülen ülkelerin bağımsızlık fikrinin kuvvetlenmesine yardımcı olmuştur. Çanakkale Zaferi, Türk milletinin kaderini olumlu yönde değiştirmekle kalmayıp dünya milletlerinin düşünce yapısının değişimine de büyük etki etmiştir.

Çanakkale Savaşı, başlangıcı, gelişimi ve sonuçları ile dünyada mevcut başka milletler tarafından bile unutulamayan muharebe özelliği göstermiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale savaşında özellikle Anafartalar civarında askerleriyle verdiği üstün mücadele ve 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı ve arkadaşlarının göstermiş olduğu kahramanlık, dünyada çok az milletin gösterebileceği bir kahramanlık destanıdır.

Çanakkale Savaşını benzersiz kılan; işgalci devletlerin dönemin en muazzam savaş gemileri ve binlerce askeri ile boğazı kuşatıp arsızca saldırması değil, gökten yağmur gibi yağan ateşe göğsünü siper eden aziz Mehmetçiktir.

Çanakkale’yi Çanakkale yapan, bitmek tükenmek bilmeyen düşman mermilerinin sesi değil, yaralı düşman askerini sırtına alarak onu düşman mevzisine kadar götürerek, işgalci askerlere insanlık dersi veren kahraman Mehmetçik’tir.

Çanakkale’yi Çanakkale yapan, cepheye gönderdiği oğluna “ya şehit ol, ya gazi” demek suretiyle, vatanın her bir karış toprağını evladının canından üstün tutan Türk analarıdır.

Üzerinde yaşadığımız bu kutsal vatan topraklarını bizlere armağan eden, milletimizin varlığının, birliğinin ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

18-mart-canakkale-sehitleri-karsta-anildi-(21)-001.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler