Kars’ta 31’inci çiftçiye destek verildi

Kars’ta 31’inci çiftçiye destek verildi

Kars’ta uygulamaya konulan “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi” çiftçinin yüzünü güldürmeye devam ediyor.

Volkan KARABAĞ

Kars Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ziraat Bankası arasında 22 Haziran 2021 tarihinde imzalanan "Köyümde Yaşamak için Bir Sürü Nedenim Var Projesi" protokolü kapsamında kent genelinde 31 çiftçiye 2 bin 884 hayvan dağıtımı yapıldı. proje ile bölgemizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, kırsal gelirin arttırılması, köylerimizden göçün önlenmesi amacıyla hali hazırda köyde ikamet edip koyunculukla meşgul olan ailelerin koyun varlığını, kullandırılacak kredi ile en az 100 baş ve üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Merkez Bulanık köyünde düzenlenen törenle 31’nci çiftçiye koyun teslimi yapıldı. Halk ozanları Ensar Şahbazoğlu ve Bilal Ersarı’nın sazlı sözlü türkülerle renk kattığı programda destek alan çiftçilere protokol üyeleri tarafından sertifika verildi. Daha sonra protokol üyeleri tarafından Bulanık köyü çiftçilerinden Engin Kumaş’ koyunları teslim edildi.

Koyunları ahıra gören Engin Kumaş’ın kardeşi Güven Kumaş ise müracaatlarının kabul olduğunu ve aldıkları destekten memnun olduğunu ifade ederek, tüm çiftçilerin bu destekten faydalanmasını istedi.

Programın açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altınbaş, “İlimiz nüfusunun % 70’e yakını tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlamaktadır. İlimiz toplamında 620 bin adet büyükbaş hayvan, 600 bin adet küçükbaş hayvan varlığına sahiptir. Büyükbaş hayvan varlığına göre 5’inci, Küçükbaş hayvan varlığına göre ise 38’inci sıradadır. Küçükbaş hayvan grubu içerisinde yer alan koyun ise 486 bin 989 adet olup Türkiye’de ilimiz 33. sırada yer almaktadır. Küçükbaş hayvancılık milletimizin bilinen tarihi ile yaşıt bir geleneğe sahiptir. Sadece bir üretim sektörü değil tarihsel süreçte kültürümüzün bir parçası haline gelmiştir. Tarihte özellikle göçebe toplumlarda gıda, giyecek sağlama gibi temel fonksiyonları üstlenen bu sektör, ulusumuzun Anadolu bozkırında tutunmasında hayati bir rol oynamıştır. Uzun yıllardan beri eti, sütü, yapağı ve derisi ile insanların en önemli ihtiyaçlarını karşılayan koyunlar, meraya dayalı bir hayvancılık kolu olduğu için Kars bölgemiz adına önemli bir geçim kaynağı oluşturmaktadır. Kars Valiliğinin himayesinde bölgemizde küçükbaş yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, kırsal gelirin arttırılması, köylerimizden göçün önlenmesi ve bir yıl içinde 100 bin koyun edindirmeyi amacıyla Ziraat Bankası ve Valilikle işbirliği yapılarak uygulanan ‘’Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’’ Projesi ile halihazırda koyun yetiştiriciliği yapan üreticilerin sürülerinin 100 baş ve üzerine çıkarılması hedeflenmektedir. Projede temel amaç köyde ikamet edip koyunculukla meşgul olan ailelerin koyun varlığını kullandırılacak  kredi ile en az 100 küçükbaşa ulaştırılmasını hedeflemektedir. Geçmiş yıllarda kırsaldan kentlere artan göçlerle, insanlar sofralarında küçükbaşı değil sığır etini tercih etmeye başladılar. 2002 yılında küçükbaş hayvan  sayımız yarı yarıya düşerek, 31 Milyon başa kadar gerilemesine rağmen 18 yılda Bakanlığımızca, küçükbaş hayavancılığa verdiğimiz destekler ve başlattığımız yeni projelerle bu durumu geriye çevirerek şuan 55 Milyon küçükbaş sahibi olduk. Yıllar içerinde de Kars İlimizde küçükbaş hayvan varlığımız 390.000’lerden 600.000’lere ulaşmıştır. Bugün burada Ziraat Bankasının destekleriyle çiftçilerimize sağlamış olduğumuz proje dahilinde koyunların teslim törenini gerçekleştireceğiz. Kars merkez ve 7 İlçemizden gelen çiftçilerimizle Bulanık Köyünde çiftçilerimizden Engin Kumaş’ın koyunlarını hep beraber teslim edeceğiz. İnanıyorum ki, inşallah 2022 yılı Kars için küçükbaş hayvancılıkta dolu bir hamle yılı olacak. Bizler Bakanlık olarak yanınızda ve arkanızdayız. Her vakit olduğu gibi bu sene de destek bizden, yetiştirmek sizden! Bu duygu ve düşüncelerle sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 2022 yılının tüm halkımıza bereketli ve verimli bir yıl olmasını dilerim.” dedi.

Ziraat Bankası Bölge Başkanı Mahmut Şencan, “Bu proje önce Tokat’ta başladı, bu sayı zannediyorum 700’leri geçti. İnşallah aynı ivmeyi burada da yakalarız diye düşünüyorum. Bölge müdürlüğümüz hinterlandında Bayburt, Erzincan, Erzurum ve Kars’ta şuanda bu projemiz uygulanıyor ve yaklaşık 104 milyonluk bir kullanım yapıldı. Kişi başına 150 bin liraya kadar 100 bin lirası 0 faizli olan 50 bin lirası da yüzde 50 sübvansiyonlu olan bir kredimiz bu. Şartları tutan herkesi bu projeyi kullanmaya davet ediyoruz.” ifadesini kullandı.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç darbecilerin, teröristler ve koyun etini kötüleyenlerin artık kalmadığını ifade ederek, “Çiğköfte biliyorsunuz koyun etinden yapılıyor, bu koyun eti kötü bir şey olsa ağanın kendisi yer mi bunu? Kötü olsa marabaya yedirirdi ama demek ki iyi bir şey isterseniz bu hikayeyi birazcık daha açayım. Türkiye'de hiç hakketmediği şekilde kırmızı etle alakalı, çok olumsuz bir algı operasyonu yapıldı yıllardır. Sebebi şu beyaz et sektörü, balıkçılık sektörü sanayi sektörlerinin kuruluşları olarak kurulur yani oralarda çok yüksek miktarlarda üretim yapmanız mümkün endüstriyel gıda üretimi yapabilirsiniz yani beyaz et sektöründe özelliklede tavukçulukta ama kırmızı ette bunu yapmak zordur. Kırmızı et, koyun, keçi, sığır, araziye ihtiyaç var çobana ihtiyaç var meraya ihtiyaç var ayrı ayrı bakıma ihtiyaç var buna bakmak zor elde tutmak zor oysa dünyayı gıda ile elde tutmak isteyenler bu kitlesel üretim yapmak istiyorlar abi dünyayı elinizde tutacaksınız ama gıda istedikleri zaman elinizde olacak vereceksiniz koyunda ve kırmızı etten bunu yapmak kolay bir şey değil ama beyaz ette kolay. Bunu yıllarca kötülediler “kolesterol var, kalbe zararlı, sağlığınızı bozar” dediler. İnsanımız yavaş yavaş bundan uzaklaştı sebebi bu. Başka daha kötü bir sebebi daha var 1980 darbesini yapan o darbeci zihniyet kırsaldaki köylümüze verilen desteği kaldırdı. Bu darbeciler hepsi kahroldu gitti zaten bu destekler kalkınca köylüler bundan uzaklaştı bir de yıllarda 1980, 1985 ve 1990’lı yıllara kadar Arabistan yarım adasından koyuna olan sevdi çoktur bizim buradan ciddi miktarda koyun alıcısı oldular parayı da iyi bulan bizim ülkemizdeki üretici bütün koyunu onlara sattı dolayısıyla küçük baş hayvanımız çok miktarda azaldı. Bir de terör belası vardı, kırsalın boşalmasına sebep oldu, şimdi şükür ne darbeciler kaldı, ne teröristler kaldı ne de bu eti kötüleyenler kaldı, geldi koyunla biz baş başa kaldık. Dolayısıyla koyunumuza bundan sonra sahip çıkacağız.” şeklinde konuştu.

Kars Valisi Türker Öksüz ise yaptığı konuşmasında, “Çok ciddi bir hayvancılık kültürüne sahip olan ilimiz, hayvancılık açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Sahip olduğumuz çok geniş mera ve yaylalarımız, hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanlar için çok önemli ve büyük bir avantajdır. İlimiz, sahip olduğu yaklaşık 620 bin büyükbaş ve 600 bin küçükbaş hayvan varlığıyla ülke sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır. Kars, sahip olduğu bu hayvan varlığıyla ülkemizin kaliteli kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına da büyük katkıda bulunmaktadır. Amacımız, tabi ki hayvan varlığımızı her yıl üstüne koyarak çoğaltmak ve ülke genelinde ilk sıraya yükselmektir. Bu amaçla; Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından sağlanan destekleri, alınan tedbirleri, geliştirilen projeleri biz de ilimizde uyguluyoruz. Bu projelerden biri de Valiliğimiz, Ziraat Bankası, Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün işbirliğinde uygulamaya koyduğumuz ‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi’dir. Bu proje ile bölgemizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, kırsal gelirin arttırılması, köylerimizden göçün önlenmesi ve bir yıl içinde 100 bin koyun edindirme amacıyla hali hazırda köyde ikamet edip koyunculukla meşgul olan ailelerin koyun varlığını, kullandırılacak kredi ile en az 100 baş ve üzerine çıkarılması hedeflenmekteyiz. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için de proje kapsamında ilgili kurumların yerel birimlerini koordine ederek, ilimizde gelişme potansiyeli yüksek yerli koyun ırklarını, bunları yetiştiren damızlık işletmelerini ve projeden yararlanmak için gerekli şartları taşıyan potansiyel üreticiler ile üreticilerin uygun fiyatlarla yem alabilmeleri ve kesim dönemi gelen hayvanlarını uygun fiyatlarla kestirebilmeleri için alternatif firmaları belirlenecektir. Bu projenin, hem küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine hem de bölgemizdeki hayvancılığa dolayısıyla et ve süt üretimimizin artmasına çok büyük katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum. Çünkü bölgemizin ekonomisi, hayvancılığa ve turizme dayalı bir ekonomidir. Hayvancılıktan aldığımız payı, ekonomik değeri artırmamız, bölgedeki ekonominin de büyümesine katkıda bulunacaktır.” diye konuştu.

“Muhalefetten tarım nedir? Hayvancılık nedir? Koyunculuk nedir? Bilmeyip gelip Kars’ta ayda yılda bir gezip çıkıp ahkam kesenlerden değiliz biz.” diyen Kars Milletvekili, 65. Hükümet Dönemi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise, “Dünya gördü ki üretim, tarım ve hayvancılık olmadan hiçbir şey olamaz, olmuyor. Ne kadar zengin olursanız olun, ne kadar bankalarda paranız olursa olsun eğer üretim, tarım ve hayvancılık yoksa bir musibet, bir hastalık gösterdi ki tedarik zinciri kopuyor ve paranız kıymetsiz hale geliyor. O yüzden köylülerimizin yaptığı işin çok değerli ve kıymetli olduğunu biliyoruz, bunu bildiğimiz için de 19 yıldır Cumhurbaşkanımızın riyasetinde, önderliğinde bir ekip anlayışıyla üreticimiz, çiftçimiz hayvancılıkla uğraşan hemşerilerimizin her zaman yanındayız, her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Muhalefetten tarım nedir? Hayvancılık nedir? Koyunculuk nedir? Bilmeyip gelip Kars’ta ayda yılda bir gezip çıkıp ahkam kesenlerden değiliz biz. Bilgisiyle, beceresiyle, tecrübesiyle ve arkasına halkının gücünü alan, iktidar gücüyle çözüm üretenleriz.” dedi.

Merkez Bulanık köyünde düzenlenen törene 65. Hükümet Dönemi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Valisi Türker Öksüz, Ziraat Bankası Bölge Başkanı Mahmut Şencan, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, Merkez İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Özgür Cengiz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Zahit Doğu ve köylüler katıldı.

kars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(1).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(2).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(3).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(4).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(5).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(6).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(7).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(8).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(9).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(10).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(11).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(12).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(13).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(14).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(15).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(16).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(17).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(18).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(19).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(20).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(21).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(22).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(23).jpgkars’ta-31’inci-ciftciye-destek-verildi-(24).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler