Kars'ta 4 kayıp çocuk var!

Kars'ta 4 kayıp çocuk var!

Kayıp çocuklar sorunu masaya yatırıldı

Kars'ta 4 kayıp çocuk var!

Kayıp çocuklar sorunu masaya yatırıldı

Kars’ta en çok önceki gün Kağızman ilçesinde bir kız çocuğunun kaybolmasının ardından Emniyet Müdürlüğü’nde “duyarlılık” açıklaması yapıldı. Asayiş Şube Müdürlüğü’ndeki açıklamayı Emniyet Müdür yardımcısı Deni Alemdar yaptı.

VATANDAŞIN DUYARLILIĞI ÖNEMLİ

6 Nisan günü babasına sefer tasıyla yemek götürdükten sonra evine dönerken kaçırılan ve bir gün sonra öldürülmüş halde bulunan Mert Aydın oyalının ardından ülke genelinde kaçırılma olaylarına karşı ciddi çalışmalar yapıldı. Bu konularda duyarlılığın oluşması içinde adımlar atılarak ailelerin bilinçlendirilmesi sağlanmaya çalışıldı. Önceleri bir hafta sonra bile kayıp müracaatları yapılırken Mert Aydın olayının ardından 2 saat bile görülmeyen çocukların kaybolduğu bilgileri emniyete ulaşmaya başladı. Adana’daki kaçırılma olayı da Kars’taki olaya eklenince kayıpları bildirme duyarlılığında belli seviyelere gelindi. Gelinmesine gelindi ama çocukları kaybolmayan vatandaşların da duyarlılık içinde olmaları bekleniyor. Burada da önemli olanın şüpheli görülen, tek başına veya tedirgin halde, olmaması gereken yerlerde görülen çocukların vatandaşlar tarafından emniyete bildirilmeleri istenmekte. Bu konuda da halkın toplumsal yaşam sorumluluğunu yerine getirmesi her platformda dile getirilmeye başlandı.

ESNAFLAR GÜVENLİK KAMERA GÖRÜNTÜLERİNİ EMNİYETLE PAYLAŞMAKTAN ÇEKİNMESİNLER

Mert Aydın’ın katil zanlısının bulunup yakalanmasında önemli rol oynayan işyeri kamera sistemlerinin emniyetle paylaşılması noktasında sıkıntılar olduğu öğrenildi. Bazı esnafların çeşitli nedenlerle bu kamera görüntülerini vermek istemedikleri öğrenildi. Bununla ilgili de Emniyetten çağrı yapılarak, “İşyerlerinde esnaflarımız kamera görüntüleri bizlerle paylaşmaktan çekinmesinler. Bilinler ki bu kamera kayıtları çok önemlidir.” deniliyor. 

KAĞIZMAN’DA KAYIP KIZ COUUĞU

Asayiş Şube Müdürü Hasan Taşgıran ve Çocuk Şube Müdürü Murat Balcı’nın da hazır bulunduğu basın açıklamasında konuşan Emniyet Müdür Yardımcısı Deniz Alemdar, “Dün Kağızman ilçesinde 10 yaşlarında bir kız çocuğunun kayıp olduğunun bildirilmesinin ardından ekiplerimiz harekete geçtiler. Bize bilgi verilmesinden itibaren özellikle Kağızman ilçe müdürlüğündeki arkadaşlarımız hassas ve yoğun çalışmalarıyla ekiplerini yönlendiriyorlar. İl merkezine verdiği bilgilerden, irtibat bilgileriyle beraber gerek asayiş, gerek çocuk şube çocuk müdürlüğümüz il merkezindeki konumlarını muhafaza ve kontrol açısından önem arz ediyor. İlçe emniyet müdürlüğümüzün yapmış olduğu duyarlı çalışma neticesinde bu kayıp kızımız kaybolduğu bildirildikten yaklaşık 2,5 saat sonra yine ilçe emniyet müdürlüğüne bağlı ekiplerimizden sonra bir mahallede yalnız başına dolaşırken bulundu. Ailesine verildi, o yönden bir mutluluğumuz var.” dedi.

KAÇIRILMA OLMADI, ALLAH’A ŞÜKÜR

Kız çocuğunun kaybolma nedeniyle ilgili de Alemdar, “Kaçırılma söz konusu değil. Annesi hastanede doğum yaptığından kız evde yalnız kalmış, onlara gitmek istemiş ve yolunu şaşırmış. Tabi bize bilgi verildiği zaman ekiplerimizin hassas davranmasıyla bulundu. Burada dikkat çekmek istiyorum. Ülkemizde geçmiş tarihte, yakın tarihte bu tür vakalar yaşandığını biliyoruz. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Yapılan çalışmalar hakkında basit bir bilgilendirme verelim ve vatandaşımızın dikkatini çekelim istiyoruz.” diye konuştu.

VATANDAŞLARDAN DUYARLILIK BEKLENİYOR

Alemdar, vatandaşların tek başına olmaması gereken yerde dolaşan çocuk gördüklerinde de mutlaka emniyete 155 ihbar telefonuna bilgi vermelerini isteyerek, “Sokakta tek başına dolaşan çocuklarımızı gördüklerinde asayiş şubeye haber versinler. Çünkü 10 yaşındaki ya da 5 yaşındaki çocuğun sokakta normal davranışının dışında bir şekilde dolaşıyorsa bize haber verilmesini istiyoruz. Böylece kayıpların önüne biraz olsun geçilmiş olur. Çocuk kayıpları şu kadar oldu, bu kadar arttı deme şansımız yok ancak olay olduğu zaman ateş düştüğü yeri yakıyor. Son yaşanan olaylardan sonra vatandaş daha duyarlı davranıyor, bunu gelen ihbarlardan görüyoruz ancak bu konuya da dikkat çekmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR DİKKATLİ OLMAYABİLİR!

Bu tür olaylarda herkese önemli görevler düştüğünün unutulmaması gerektiğini de ifade eden Alemdar, “Çocuklar çok dikkatli olmayabilir, okuldan çıkmıştır, olmaması gereken bir yerdedir. Bu konuda ihbar alıyoruz bu iyi bir şey. Çocuklar bizim geleceğimiz olduğu için sahip olmak ve dikkat etmek gerekiyor. Kısa süreli kayıpların ve bulunmaların %80’i ailelerin o anki dikkatsizliğinden kaynaklanır. Özellikle anne babalarımız sokağa çıktığında, pazara alışverişe gittiklerinde işlerine dalması sonucu çocuğun hızlılığını hesaba katmıyorlar. Böylece çocuk bir anlık bir hamleyle anneden uzaklaşabiliyor. Çocuklarını servisle gönderenler duyarlı ve dikkatli olmalı. Bu konuda servis şoförü ve görevlilerine de iş düşüyor. Sürekli bir takip söz konusu olamaz ama en azından dikkatli davranarak bazı olayları engelleyebiliriz. Gelip burada çadır kuranlar açısından gelen ihbarları değerlendiriyoruz. Bu hırsızlık olabilir, yan kesicilik olabilir, farklı bir durum söz konusu olabilir. Bize gelen ihbarın cinsine göre değerlendirme yapıyoruz.” açıklamasında bulundu.  

ESMER VATANDAŞLAR HAKKINDA

Alemdar, kente gelen esmer vatandaşlarla ilgili şu bilgileri verdi:

“İlimize geldiklerinde biz kimlik tespiti yapıyoruz. Vali kararıyla buldukları yere çadır kuramayacakları bildirildikten sonra daire tutmak suretiyle yerleştiler. Sıkı denetim ve aldığımız tedbirlerle şuana kadar ilimizde asayiş olayı artması olmadı. Kontrol altında tutuyoruz. Herhangi bir suç oranı artışı yok. Bir başka husus ise aileler çocukları kaybolduğunda bize evde yaşanan olaylarla ilgili bilgi vermiyorlar. Evde bir husumet yaşandı mı, bir sorun yaşandı mı? Halbuki çocuğu bulma noktasında bu bilgiler bizler için çok önemli. Bu bilgilerden hareketle bulunabileceği, gidebileceği yerleri arıyoruz. Aileler bu konuda biraz ketum davranıyorlar, ama çocuklar bizim çocuklarımız bu konuda ailelerden biraz daha bilgi paylaşımcı olmalarını istiyoruz. Okul kapanmak üzere. Çocuk derslerinde başarısız ise okulda devamsızlığı fazla ise çocuğa çok kızmayalım. Çünkü bu psikolojiyle farklı davranışlar sergilemek gibi bir tutum sergileyebiliyor. Bununla ilgili olarak okulun kapanmasına yakın kayıp ihbarları artabiliyor.”

KARS’TA 4 KAYIP ÇOCUK VAR

Alemdar şu anda Kars’ta 4 kayıp çocuk olduğunu bunların yaşlarının da 16-17 olduğunu ve genelde de duygusal arkadaşlıklar sonucu meydana geldiğini belirterek şöyle konuştu:

“Şuanda 4 kayıp çocuğumuz var. Bulunmaları için gerekli çalışmalar yapılıyor. Bir kızımızın yerini tespit ettik, diğer 3 çocuk için ülke genelinde çalışmalar sürüyor. Bunlar 16 ve 17 yaşlarında. 1 tanesi erkek diğerleri bayan. Duygusal arkadaşlıkların ve evlenme vaadiyle ayrıldıkları, ailelerin bu duygusal arkadaşlıklarını onaylamadıklarından dolayı bunlar yaşanabiliyor. Aileler çocuklarıyla daha çok vakit geçirip, özelini bilseler daha rahat çalışırız diye düşünüyorum.”

18 YAŞINDAN BÜYÜK 10 KAYIP BAYAN VAR

Emniyet Müdür yardımcısı Deniz Alemdar, 18 yaşından büyük kayıp bayanların olduğuna da değinerek, “18 yaşından büyük 10 tanede kayıp bayanımız var. Ancak bunlar evlenme maksadıyla evden ayrılanlar. İlk etapta bu belli olmasa da 1 hafta sonra annesini ya da ailesinden birilerini arayıp söylüyor. Çocukların eğitimi konusunda uzmanlardan bilgi alınabilir. Destek alınabilir. Bize burada asayiş olarak düşen görev; kaybolduklarında bulmak, yada kaybolmamaları için bilinçlendirmek, bilgilendirmektir. Halkımızdan isteğimiz bir çocuğu olmaması gerektiği bir yerde görürsek asayişi bilgilendirelim.” dedi.

MOBESE SİSTEMLERİ

Alemdar, kentteki mobese kamera sistemleriyle ilgili de şunları söyledi:

“Kamera sayısının da arttırılması planlanmış durumda. İlerde o konuda gereken yapılacak. Kağızman, Digor ve Sarıkamış ilçelerimiz mobese sistemine sahip zaten. Olmayan ilçelerde de sistem kurulacak. İlerde bütün ilçelerimizde mevcut olacak. Esnaflarımızda kamera var, olası durumlarda bizlerle paylaşmaktan çekinmesinler. Çünkü bazı ölü noktaları bu kameralar sayesinde görebiliriz. Hatta Mert Aydın olayında bu tür kameralar bize yardımcı oldu.” kha

Önceki ve Sonraki Haberler